Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Nie twierdzę, że trzeba całkowicie zrezygnować kawy, ale warto sięgać po różne napoje, których działanie się uzupełnia. Nie tylko kawa wpływa pobudzająco na pracę mózgu, poprawia koncentrację i zdolność skupienia uwagi. Również gorąca czekolada pomoże sprostać nawet najtrudniejszym zadaniom.
Kakao albo gorąca czekolada to napoje, które często są proponowane dzieciom. Jednak również dorośli wiele skorzystają, pijąc je nie tylko od czasu do czasu. O tym, czy lepiej wybrać kakao, czy gorącą czekoladę, piszę w osobnym artykule. Tym razem podam przepis, który łączy jeden i drugi napój.
Przepis na ciasto Marysieńka z kremem budyniowym i polewą czekoladową
Jak gorąca czekolada wpływa na organizm?
Dużo zależy od tego, w jaki sposób została przygotowana. Kakao rytualne, przygotowane z czystej miazgi kakaowej z dodatkiem przypraw korzennych, ma właściwości silnie pobudzające – jest gęste, bardzo esencjonalne i raczej nie smakuje dzieciom. Co innego słodkie kakao ugotowane na mleku. Jednak taki nie jest zdrowy ani dla dzieci, ani dla dorosłych. Przygotowany z gotowych mieszanek często zawiera więcej cukru niż prawdziwego kakao.
Do codziennego spożywania najlepiej sprawdzi się kakao z dodatkiem gorzkiej czekolady, która zadba o odpowiednią gęstość i wzmocni smak napoju. Taka mieszanka dostarczy do organizmu solidną porcję magnezu, który jest potrzebny do prawidłowej pracy układu nerwowego. Flawonoidy zadbają o sprawny przepływ krwi i dotlenienie mózgu, co korzystnie wpłynie na pamięć i koncentrację.
Teobromina zadziała delikatnie pobudzająco, poprawiając nastrój i ułatwiając sprostanie bardziej wymagającym zadaniom. Dodatkowo antyoksydanty zawarte w czekoladzie będą dzielnie walczyć z wolnymi rodnikami, wspierając układ krążenia i zmniejszając stres oksydacyjny.
Przepis na gorącą czekoladę z kakao
Zgodnie z badaniami, gorąca czekolada zawiera więcej antyoksydantów niż zielona herbata. Również przez dietetyków jest postrzegana jako zdrowsza alternatywa dla słodkich przekąsek. Dzięki temu stanowi element diety, który nie tylko cieszy smakiem, ale również wspiera zdrowie. Jeden kubek dziennie to optymalna ilość.
Składniki:
- 250 ml mleka,
- 1 duża łyżka kakao,
- 30 g gorzkiej czekolady,
- 1 łyżeczka miodu,
- szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Mleko podgrzej w garnku na wolnym ogniu – uważaj, żeby nie przywarło.
- Do gorącego mleka dodaj kakao w proszku i dokładnie rozprowadź przy pomocy mieszadełka.
- Następnie dodaj pokruszoną czekoladę i podgrzewaj do roztopienia.
- Przelej czekoladę do kubka, wymieszaj z łyżeczką miodu i szczyptą cynamonu.