Czekoladowa bomba bez wyrzutów sumienia. Pijesz i chudniesz

Czekoladowa bomba bez wyrzutów sumienia? Brzmi jak marzenie, a jednak taki koktajl istnieje. Owsiany shake czekoladowy to szybki i niezwykle sycący posiłek, który jednocześnie zaspokaja ochotę na słodycze i wspiera zdrową dietę. Wygląda jak deser pełen kalorii, a tak naprawdę to lekka, odżywcza propozycja, którą można pić nawet podczas odchudzania. Sprawdza się idealnie na drugie śniadanie dodające energii, kolacja na słodko albo fit deser po treningu.
SmoothiePrzelej do wygodnego naczynia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Cała magia kryje się w prostych składnikach. Banan nadaje koktajlowi naturalną słodycz, a przy okazji dostarcza potas, magnez i błonnik, który wspiera trawienie i może przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu. Płatki owsiane wzbogacają napój węglowodanami złożonymi, które zapewniają długie uczucie sytości, a zawarta w nich witamina B1 i magnez pomagają w redukcji stresu. Kakao to z kolei źródło antyoksydantów i naturalny poprawiacz nastroju, który nadaje koktajlowi intensywnie czekoladowy smak. Całość łączy mleko, czyli produkt dostarczający białko, wapń i witaminy, dzięki czemu koktajl jest pełnowartościowy i dobrze zbilansowany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sypany sernik jagodowy bez mąki pszennej. Zrób raz, a rodzina zakocha się w tym smaku

To połączenie składników powoduje, że napój przypomina czekoladowy deser, a jednocześnie wspiera sylwetkę i zdrowie. Dzięki prostemu przygotowaniu w kilka minut masz gotową porcję energii, która smakuje jak słodka przyjemność, a w rzeczywistości pomaga utrzymać dobrą formę. Pijesz i chudniesz, bez poczucia winy. Jak przygotować koktajl z płatków owsianych? Poznaj prosty przepis!

Przepis na owsiany koktajl czekoladowy

Składniki:

  • 1 banan,
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • 1 łyżka kakao ciemnego,
  • 1/2 szklanki mleka 2 proc.,
  • słodzik bez kalorii np. erytrytol – opcjonalnie.
Owsiany koktajl czekoladowy przepis
Zblenduj wszystkie składniki

Sposób przygotowania:

  1. Banana umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki.
  2. W kielichu blendera umieść banana, mleko, płatki owsiane, kakao i opcjonalnie słodzik. Zblenduj na jednolitą masę.
  3. Przelej do szklanki. 
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć