Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Wędliny kupowane w plasterkach mają różny skład – z większą bądź mniejszą domieszką konserwantów lub wzmacniaczy smaku. Trudno również o takie, które nie zawierają cukru. Dlatego lepiej zrobić wędlinę w domu z mięsa, które dostarczy potrzebnego białka i mikroelementów, bez niepotrzebnych dodatków. Poniżej przepis na taką, którą można rozsmarować na kanapkach.
Również domowa wędlina może przybrać postać modnego smarowidła do chleba. Pasty lub pasztety przygotowywane z jajek, ryb, czerwonego mięsa lub warzyw są praktycznym dodatkiem do kanapek, co przy dobrej organizacji w kuchni, pozwala na całkowite zrezygnowanie z marketowych wędlin w plasterkach.
Klops wołowy z pieczarkami prosto z piekarnika. Idealny na obiad i do kanapek
Domowa wędlina na odporność
Aby kompleksowo zadbać o wszystkie potrzebne składniki odżywcze w diecie mojej rodziny, raz na jakiś czas robię domową wątrobiankę z piekarnika, która ma naturalny skład i jest bogata w łatwo przyswajalne żelazo, witaminę A, B12, kwas foliowy i cynk. Dzięki nim organizm ma siłę do działania, a czerwone krwinki pracują w pełnym składzie. Już następnego dnia mam gotową pastę do kanapek, która starcza na cały tydzień. Dzieciaki uwielbiają jeść ją z ogórkami kiszonymi.
Przepis na domową wątrobiankę
Poniżej wersja na pieczoną wątrobiankę, która jest łatwiejsza do przygotowania w warunkach domowych niż parzona. Ale jeśli posiadasz maszynkę do mielenia mięsa z nakładką do robienia kiełbas, możesz nałożyć masę do jelit lub osłonek, a następnie sparzyć ją w gorącej wodzie. Wątrobianka powinna się parzyć przez 1,5 godziny w temperaturze 80 stopni – warto użyć termometru kuchennego.
Składniki:
- 200 g karkówki,
- 300 g surowego boczku,
- 500 g wątróbki drobiowej,
- 1 łyżka masła,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- przyprawy: 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
- Karkówkę i boczek pokrój na mniejsze kawałki, zalej wodą i gotuj przez ok. 45 min. Po tym czasie wyjmij mięso z wywaru, ale nie wylewaj wody – przyda się później.
- Na patelni z łyżką masła podsmaż wątróbkę. Gdy zrobi się rumiana, dodaj do niej pokrojoną w pióra cebulę i czosnek pokrojony w plasterki. Smaż do miękkości przez kolejne 5–10 minut na średnim ogniu.
- Ugotowane mięso i usmażoną wątróbkę zmiel w maszynce dwukrotnie do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Do zmielonego mięsa dodaj jajka, przyprawy i trochę bulionu – tyle, ile potrzeba, aby masa zrobiła się kremowa i lekko płynna.
- Przełóż ją do silikonowej prostokątnej foremki i połóż w blaszce wypełnionej do 1/3 wodą. Piecz w kąpieli wodnej w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza przez 1,5 godziny.
- Po wyjęciu z piekarnika ostudź, a potem schowaj do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby wątrobianka stężała. Po tym czasie jest już odpowiednia na kanapki.