Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają

Wędliny kupowane w plasterkach mają różny skład – z większą bądź mniejszą domieszką konserwantów lub wzmacniaczy smaku. Trudno również o takie, które nie zawierają cukru. Dlatego lepiej zrobić wędlinę w domu z mięsa, które dostarczy potrzebnego białka i mikroelementów, bez niepotrzebnych dodatków. Poniżej przepis na taką, którą można rozsmarować na kanapkach.

Domowa wędlina do smarowania pieczywaDomowa wędlina do smarowania pieczywa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Również domowa wędlina może przybrać postać modnego smarowidła do chleba. Pasty lub pasztety przygotowywane z jajek, ryb, czerwonego mięsa lub warzyw są praktycznym dodatkiem do kanapek, co przy dobrej organizacji w kuchni, pozwala na całkowite zrezygnowanie z marketowych wędlin w plasterkach.

Klops wołowy z pieczarkami prosto z piekarnika. Idealny na obiad i do kanapek

Domowa wędlina na odporność

Aby kompleksowo zadbać o wszystkie potrzebne składniki odżywcze w diecie mojej rodziny, raz na jakiś czas robię domową wątrobiankę z piekarnika, która ma naturalny skład i jest bogata w łatwo przyswajalne żelazo, witaminę A, B12, kwas foliowy i cynk. Dzięki nim organizm ma siłę do działania, a czerwone krwinki pracują w pełnym składzie. Już następnego dnia mam gotową pastę do kanapek, która starcza na cały tydzień. Dzieciaki uwielbiają jeść ją z ogórkami kiszonymi.

Przepis na domową wątrobiankę

Poniżej wersja na pieczoną wątrobiankę, która jest łatwiejsza do przygotowania w warunkach domowych niż parzona. Ale jeśli posiadasz maszynkę do mielenia mięsa z nakładką do robienia kiełbas, możesz nałożyć masę do jelit lub osłonek, a następnie sparzyć ją w gorącej wodzie. Wątrobianka powinna się parzyć przez 1,5 godziny w temperaturze 80 stopni – warto użyć termometru kuchennego.

Składniki:

  • 200 g karkówki,
  • 300 g surowego boczku,
  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • przyprawy: 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę i boczek pokrój na mniejsze kawałki, zalej wodą i gotuj przez ok. 45 min. Po tym czasie wyjmij mięso z wywaru, ale nie wylewaj wody – przyda się później.
  2. Na patelni z łyżką masła podsmaż wątróbkę. Gdy zrobi się rumiana, dodaj do niej pokrojoną w pióra cebulę i czosnek pokrojony w plasterki. Smaż do miękkości przez kolejne 5–10 minut na średnim ogniu.
  3. Ugotowane mięso i usmażoną wątróbkę zmiel w maszynce dwukrotnie do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Do zmielonego mięsa dodaj jajka, przyprawy i trochę bulionu – tyle, ile potrzeba, aby masa zrobiła się kremowa i lekko płynna.
  5. Przełóż ją do silikonowej prostokątnej foremki i połóż w blaszce wypełnionej do 1/3 wodą. Piecz w kąpieli wodnej w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza przez 1,5 godziny.
  6. Po wyjęciu z piekarnika ostudź, a potem schowaj do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby wątrobianka stężała. Po tym czasie jest już odpowiednia na kanapki.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć