Już nie kupuję kabanosów w sklepie. W domu robię o wiele smaczniejsze i zdrowsze
Kabanosy to pyszna i praktyczna mięsna przekąska, która doskonale sprawdza się na wakacjach. Niestety kiełbaski ze sklepu często zawierają wiele substancji, które w nadmiarze mogą być szkodliwe dla zdrowia. Korzystając z popularnego akcesorium do wypieków, możesz zrobić podobne kabanosy w domu.
W produkcji przemysłowej kabanosy powstają z peklowanego mięsa, które następnie jest mielone do uzyskania pożądanej tekstury. Po wymieszaniu z przyprawami i niewielką ilością wody, mięso nakładane jest do cienkich, naturalnych osłonek – tradycyjnie używa się baranich jelit.
Następnie kiełbaski są suszone na kijach w chłodnym i przewiewnym miejscu, po czym przekładane są do wędzarni na ok. 2–3 godziny. Po wędzeniu są podpiekane i ponownie suszone, co pozwala na uzyskanie charakterystycznej pomarszczonej skórki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grillowana kiełbasa z najlepszymi dodatkami. Już więcej nie podasz jej ze zwykłą kromką
Dlaczego warto zrobić kiełbaski w domu?
Chociaż domowe kabanosy nie wyjdą dokładnie takie same, jak te z produkcji przemysłowej, pod wieloma względami będą lepsze i przede wszystkim zdrowsze od gotowca ze sklepu. Oczywiście, standard kabanosów, które są dostępne na polskim rynku, jest różny – lepszy lub gorszy. Jednak jak spojrzysz na tył etykiety, zazwyczaj zobaczysz długą listę składników.
Wśród nich mogą pojawić się takie substancje jak azotyn sodu, glutaminian sodu, białko sojowe czy syropy glukozowo-fruktozowe, które w nadmiarze mogą prowadzić do wielu poważnych chorób, takich jak otyłość i choroby serca. Azotyn sodu w wysokiej temperaturze może przekształcać się w rakotwórcze nitrozaminy.
Jak zrobić domowe kabanosy?
Do domowej produkcji kabanosów nie potrzebujesz ani osłonek, ani profesjonalnej wędzarni – wystarczy rękaw cukierniczy i zwykły piekarnik. Jeśli chcesz, żeby kabanosy były delikatniejsze i zawierały mniej tłuszczu, wymieszaj mięso drobiowe, na przykład z piersi kurczaka lub indyka, z wieprzowiną.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- 2 łyżeczki soli peklowej,
- mielone przyprawy: czarny pieprz, jałowiec, słodka papryka, papryka wędzona, ziele angielskie, czosnek,
- 100 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Mięso mielone wymieszaj z solą peklową, dodaj po pół łyżeczki wszystkich wymienionych przypraw i 100 ml wody.
- Wyrób ciasto ręcznie do uzyskania spójnej, kleistej masy.
- Przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc cienkie kabanosy.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 70 stopni Celsjusza na 4–5 godzin na program z termoobiegiem.
- Kiedy kabanosy będą już odpowiednio wysuszone, może je wyjąć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.