Wygląda jak salami, ale o wiele lepsza. Kiełbasa z Lyonu podbiła nasze serca na wakacjach

Na wakacjach w Prowansji codziennie robiłam zakupy w épicerie, czyli małym sklepiku spożywczym w miejscowości Niolon, na wybrzeżu Morza Śródziemnego. Obok bagietek i croissantów, moją uwagę przyciągnęły również lokalne sery i wędliny. Wśród nich najlepsza okazała się suszona kiełbasa z Lyonu.

Rosette de Lyon pokrojona w cienkie plasterkiRosette de Lyon pokrojona w cienkie plasterki
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Kiełbasa na pierwszy rzut oka wygląda jak salami, ale w rzeczywistości jest przygotowywana nieco inaczej niż popularny włoski specjał. Wyselekcjonowane mięso nie jest mielone, ale siekane na dość duże kawałki. Wędlina dojrzewa od 6 tygodni do 4 miesięcy. W smaku jest tak dobra, że nie potrzeba do niej właściwie żadnych dodatków. Idealna jako przekąska do francuskiego wina.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Czym wyróżnia się kiełbasa z Lyonu?

Tradycja wyrabiania suszonych kiełbas jest w tym regionie Francji przekazywana z pokolenia na pokolenie. To obok kozich serów jeden z najbardziej rozpoznawalnych produktów w Prowansji. Wędlina jest wytwarzana z grubo posiekanego dobrej jakości mięsa wieprzowego, najczęściej pochodzącego z łopatki. Po wymieszaniu ze słoniną i przyprawami umieszczane jest ono w naturalnych osłonkach wieprzowych, nazywanych rozetą ze względu na różowy kolor.

Ile za wędliniarski specjał z Lyonu?

Kiełbasa jest krojona w bardzo cienkie plasterki, więc pomimo wysokiej ceny nie wydasz na nią fortuny. Ja poprosiłam o 100 g wędliny, co przekładało się na 8 plasterków, i zapłaciłam 1,65 euro, czyli ok. 7 złotych. Oczywiście, Rosette de Lyon okazała się tak smaczna, że kolejnego dnia kupiłam podwójną porcję.

Rachunek za kozi ser i Rosette de Lyon we francuskim sklepie
Rachunek za kozi ser i Rosette de Lyon we francuskim sklepie © Pyszności

Inne tradycyjne wyroby z Prowansji

W sklepie w okolicy Marsylii była dostępna również inna wędlina, na którą być może skuszę się następnym razem, bo wyglądała nadzwyczaj intrygująco. Jednak ostrzegam, że jest to propozycja dla osób o mocnych nerwach. Mam na myśli figatelli – cienkie czarne kiełbaski, przygotowywane z wątroby wieprzowej.

Figatelli kosztuje ok. 25 euro za kilogram
Figatelli kosztuje ok. 25 euro za kilogram © Adobe Stock

Ciekawostką są dodawane do nich przyprawy korzenne, takie jak goździki, cynamon czy gałka muszkatołowa. Kiełbasa jest wędzona przez około jeden miesiąc, a następnie podawana jako przystawka przed głównym daniem.

Wybrane dla Ciebie

Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy