We Francji najesz się jednym do syta. Tańsza opcja na obiad w restauracji

We francuskiej restauracji ceny dań obiadowych zaczynają się od 20 euro za talerz, co w przeliczeniu na naszą walutę daje ok. 85 złotych za porcję. Podczas rodzinnych wakacji mało kogo stać na taki wydatek. Jeśli chcesz się najeść i nie wyczyścić portfela, skuś się na wytrawne naleśniki.

Galette bretonne z pieczarkamiGalette bretonne z pieczarkami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Naleśniki gryczane z wytrawnym farszem, czyli po francusku gallete bretonne to popularne danie we Francji, często serwowane w ulicznych barach. Jednak taka przekąska na szybko to wydatek ok. 7 euro, a porcja nie zawsze jest tego warta. Co innego w restauracji. Wtedy naleśnik nie jest składany w trójkąt – za to po brzegi wypełnia go pyszne i sycące nadzienie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Tyle wydasz na naleśniki we francuskiej restauracji

Obok dań mięsnych i ryb, w restauracyjnym menu często znajduje się cała strona z naleśnikami wytrawnymi. To dobra opcja dla osób, które szukają tańszej propozycji na obiad we Francji. Gallete bretonne z szynką czy pieczarkami doskonale sprawdzą się w charakterze sycącego posiłku. Francuzi uwielbiają jeść je na lunch, ponieważ są szybkie, smaczne i można je przygotować w wielu różnych wariantach.

Podczas wakacji w Prowansji w jednej z restauracji w Marsylii skusiłam się na naleśnika gryczanego z pieczarkami i serem. Nie zawiodłam się – klasyk kuchni francuskiej wypełnił cały duży talerz, a obok zaserwowano także prostą sałatkę ze świeżymi warzywami i winegretem. Całość kosztowała 15,90 euro, czyli ok. 67 złotych. W porównaniu z innymi pozycjami w menu, to nieduży wydatek, a z restauracji nie wyszłam głodna.

  • Ceny naleśników wytrawnych w barze ulicznym w Marsylii
  • Ceny słodkich naleśników w Marsylii
  • Naleśnik na słodko
  • Naleśnik wytrawny z szynką i serem
  • Crepe z nutellą
[1/5] Ceny naleśników wytrawnych w barze ulicznym w Marsylii Źródło zdjęć: Pyszności |

Przepis na gallete bretonne z pieczarkami

Z tego przepisu przygotujesz dwa duże naleśniki z wytrawnym nadzieniem.

Składniki na ciasto:

  • 100 g mąki gryczanej,
  • 1 jajko,
  • 250 ml zimnej wody,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka roztopionego masła.

Składniki na farsz:

  • 1 cebula,
  • 200 g pieczarek,
  • 50 ml gęstej śmietanki 30 proc. lub crème fraîche,
  • 50 g sera pleśniowego – może być lazur lub gorgonzola,
  • 100 g startego sera żółtego, na przykład: emmental, comté, gruyère,
  • masło do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W misce przy pomocy miksera wymieszaj składniki na ciasto naleśnikowe. Odstaw na 15-20 minut przed smażeniem.
  2. Na patelni z roztopionym masłem podsmaż pokrojoną w pióra cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż do odparowania wody. Następnie dopraw solą i pieprzem. Zalej śmietanką i wymieszaj.
  3. Usmaż naleśniki na dużej okrągłej patelni. Po przewróceniu na drugą stronę połóż na środek połowę farszu, dodaj pokrojony w kostkę ser pleśniowy i posyp startym żółtym serem.
  4. Przy pomocy drewnianej łopatki złóż brzegi naleśnika, aby zabezpieczyć farsz przed wypłynięciem i utworzyć kwadrat.

Wybrane dla Ciebie

Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy