We Francji najesz się jednym do syta. Tańsza opcja na obiad w restauracji
We francuskiej restauracji ceny dań obiadowych zaczynają się od 20 euro za talerz, co w przeliczeniu na naszą walutę daje ok. 85 złotych za porcję. Podczas rodzinnych wakacji mało kogo stać na taki wydatek. Jeśli chcesz się najeść i nie wyczyścić portfela, skuś się na wytrawne naleśniki.
Naleśniki gryczane z wytrawnym farszem, czyli po francusku gallete bretonne to popularne danie we Francji, często serwowane w ulicznych barach. Jednak taka przekąska na szybko to wydatek ok. 7 euro, a porcja nie zawsze jest tego warta. Co innego w restauracji. Wtedy naleśnik nie jest składany w trójkąt – za to po brzegi wypełnia go pyszne i sycące nadzienie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Tyle wydasz na naleśniki we francuskiej restauracji
Obok dań mięsnych i ryb, w restauracyjnym menu często znajduje się cała strona z naleśnikami wytrawnymi. To dobra opcja dla osób, które szukają tańszej propozycji na obiad we Francji. Gallete bretonne z szynką czy pieczarkami doskonale sprawdzą się w charakterze sycącego posiłku. Francuzi uwielbiają jeść je na lunch, ponieważ są szybkie, smaczne i można je przygotować w wielu różnych wariantach.
Podczas wakacji w Prowansji w jednej z restauracji w Marsylii skusiłam się na naleśnika gryczanego z pieczarkami i serem. Nie zawiodłam się – klasyk kuchni francuskiej wypełnił cały duży talerz, a obok zaserwowano także prostą sałatkę ze świeżymi warzywami i winegretem. Całość kosztowała 15,90 euro, czyli ok. 67 złotych. W porównaniu z innymi pozycjami w menu, to nieduży wydatek, a z restauracji nie wyszłam głodna.
Przepis na gallete bretonne z pieczarkami
Z tego przepisu przygotujesz dwa duże naleśniki z wytrawnym nadzieniem.
Składniki na ciasto:
- 100 g mąki gryczanej,
- 1 jajko,
- 250 ml zimnej wody,
- szczypta soli,
- 1 łyżka roztopionego masła.
Składniki na farsz:
- 1 cebula,
- 200 g pieczarek,
- 50 ml gęstej śmietanki 30 proc. lub crème fraîche,
- 50 g sera pleśniowego – może być lazur lub gorgonzola,
- 100 g startego sera żółtego, na przykład: emmental, comté, gruyère,
- masło do smażenia.
Sposób przygotowania:
- W misce przy pomocy miksera wymieszaj składniki na ciasto naleśnikowe. Odstaw na 15-20 minut przed smażeniem.
- Na patelni z roztopionym masłem podsmaż pokrojoną w pióra cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż do odparowania wody. Następnie dopraw solą i pieprzem. Zalej śmietanką i wymieszaj.
- Usmaż naleśniki na dużej okrągłej patelni. Po przewróceniu na drugą stronę połóż na środek połowę farszu, dodaj pokrojony w kostkę ser pleśniowy i posyp startym żółtym serem.
- Przy pomocy drewnianej łopatki złóż brzegi naleśnika, aby zabezpieczyć farsz przed wypłynięciem i utworzyć kwadrat.