Zamiast krokietów robię naleśniki po kurpiowsku. Farsz jest tak dobry, że mąż wyjada łyżeczką

Jednym z kluczowych elementów kuchni kurpiowskiej jest kasza. Obok kiszonek i darów lasu to właśnie ona sprawia, że – nawet te bardzo proste i domowe – potrawy stają pożywne i pełne wartości odżywczych. Naleśniki inspirowane Kurpiami podaj z grzybami leśnymi lub ulubionym sosem.

Krokiety inspirowane kuchnią kurpiowskąKrokiety inspirowane kuchnią kurpiowską
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kurpie to region na północnym–wschodzie Mazowsza, który słynie z bogatej kultury i tradycji kulinarnej. W wielu gospodarstwach do tej pory przygotowywane są tradycyjne potrawy kurpiowskie, takie jak rejbak, fafernuchy czy jajecznica szlachecka.

Kuchnia kurpiowska to także zupy zakwaszane sokiem z kiszonej kapusty oraz mięsne potrawy z dodatkiem chrzanu. Wiele z tych dań jest znana również poza regionem Mazowsza, ponieważ kurpiowskie smaki szybko rozprzestrzeniły się poza swoją kolebką. Pod wpływem tradycji z innych regionów zaczęły powstawać nowe, unikalne potrawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz pierogi ruskie? Koniecznie spróbuj wersji naleśnikowej, która wręcz wymiata

Przepis na naleśniki po kurpiowsku

Do farszu możesz dodać kiełbasę zwyczajną lub białą parzoną. Sprawdzi się także wędzony boczek lub mięso mielone.

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej, 
  • 2 jajka, 
  • 1 szklanka mleka, 
  • 1 szklanka wody gazowanej, 
  • 1 łyżka oleju lub roztopionego masła,
  • szczypta soli.

Farsz:  

  • 100 g kaszy jęczmiennej,
  • 500 g kapusty kiszonej, 
  • 100 g kaszy jęczmiennej, 
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g kiełbasy zwyczajnej lub białej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto na naleśniki i usmaż je na mocno rozgrzanej patelni.
  2. Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Kiszoną kapustę przepłucz wodą, odsącz i poszatkuj nożem.
  4. Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklij drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodaj drobno pokrojony czosnek i kiełbasę pokrojoną w małą kostkę. Gdy się podsmaży, dorzuć odsączoną i poszatkowaną kapustę. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smaż przez kilka minut, aż kapusta zmięknie.
  5. Składniki z patelni wymieszaj z ugotowaną kaszą. Dodaj jedno surowe jajko i suszony majeranek.
  6. Nałóż farsz na naleśniki i złóż jak klasyczne krokiety. Przed podaniem obsmaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem, aby były rumiane i chrupiące na zewnątrz.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie