Zamiast krokietów robię naleśniki po kurpiowsku. Farsz jest tak dobry, że mąż wyjada łyżeczką

Jednym z kluczowych elementów kuchni kurpiowskiej jest kasza. Obok kiszonek i darów lasu to właśnie ona sprawia, że – nawet te bardzo proste i domowe – potrawy stają pożywne i pełne wartości odżywczych. Naleśniki inspirowane Kurpiami podaj z grzybami leśnymi lub ulubionym sosem.

Krokiety inspirowane kuchnią kurpiowskąKrokiety inspirowane kuchnią kurpiowską
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kurpie to region na północnym–wschodzie Mazowsza, który słynie z bogatej kultury i tradycji kulinarnej. W wielu gospodarstwach do tej pory przygotowywane są tradycyjne potrawy kurpiowskie, takie jak rejbak, fafernuchy czy jajecznica szlachecka.

Kuchnia kurpiowska to także zupy zakwaszane sokiem z kiszonej kapusty oraz mięsne potrawy z dodatkiem chrzanu. Wiele z tych dań jest znana również poza regionem Mazowsza, ponieważ kurpiowskie smaki szybko rozprzestrzeniły się poza swoją kolebką. Pod wpływem tradycji z innych regionów zaczęły powstawać nowe, unikalne potrawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz pierogi ruskie? Koniecznie spróbuj wersji naleśnikowej, która wręcz wymiata

Przepis na naleśniki po kurpiowsku

Do farszu możesz dodać kiełbasę zwyczajną lub białą parzoną. Sprawdzi się także wędzony boczek lub mięso mielone.

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej, 
  • 2 jajka, 
  • 1 szklanka mleka, 
  • 1 szklanka wody gazowanej, 
  • 1 łyżka oleju lub roztopionego masła,
  • szczypta soli.

Farsz:  

  • 100 g kaszy jęczmiennej,
  • 500 g kapusty kiszonej, 
  • 100 g kaszy jęczmiennej, 
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g kiełbasy zwyczajnej lub białej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto na naleśniki i usmaż je na mocno rozgrzanej patelni.
  2. Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Kiszoną kapustę przepłucz wodą, odsącz i poszatkuj nożem.
  4. Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklij drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodaj drobno pokrojony czosnek i kiełbasę pokrojoną w małą kostkę. Gdy się podsmaży, dorzuć odsączoną i poszatkowaną kapustę. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smaż przez kilka minut, aż kapusta zmięknie.
  5. Składniki z patelni wymieszaj z ugotowaną kaszą. Dodaj jedno surowe jajko i suszony majeranek.
  6. Nałóż farsz na naleśniki i złóż jak klasyczne krokiety. Przed podaniem obsmaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem, aby były rumiane i chrupiące na zewnątrz.
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀