Zamiast krokietów robię naleśniki po kurpiowsku. Farsz jest tak dobry, że mąż wyjada łyżeczką
Jednym z kluczowych elementów kuchni kurpiowskiej jest kasza. Obok kiszonek i darów lasu to właśnie ona sprawia, że – nawet te bardzo proste i domowe – potrawy stają pożywne i pełne wartości odżywczych. Naleśniki inspirowane Kurpiami podaj z grzybami leśnymi lub ulubionym sosem.
Kurpie to region na północnym–wschodzie Mazowsza, który słynie z bogatej kultury i tradycji kulinarnej. W wielu gospodarstwach do tej pory przygotowywane są tradycyjne potrawy kurpiowskie, takie jak rejbak, fafernuchy czy jajecznica szlachecka.
Kuchnia kurpiowska to także zupy zakwaszane sokiem z kiszonej kapusty oraz mięsne potrawy z dodatkiem chrzanu. Wiele z tych dań jest znana również poza regionem Mazowsza, ponieważ kurpiowskie smaki szybko rozprzestrzeniły się poza swoją kolebką. Pod wpływem tradycji z innych regionów zaczęły powstawać nowe, unikalne potrawy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lubisz pierogi ruskie? Koniecznie spróbuj wersji naleśnikowej, która wręcz wymiata
Przepis na naleśniki po kurpiowsku
Do farszu możesz dodać kiełbasę zwyczajną lub białą parzoną. Sprawdzi się także wędzony boczek lub mięso mielone.
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody gazowanej,
- 1 łyżka oleju lub roztopionego masła,
- szczypta soli.
Farsz:
- 100 g kaszy jęczmiennej,
- 500 g kapusty kiszonej,
- 100 g kaszy jęczmiennej,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g kiełbasy zwyczajnej lub białej,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka majeranku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj ciasto na naleśniki i usmaż je na mocno rozgrzanej patelni.
- Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Kiszoną kapustę przepłucz wodą, odsącz i poszatkuj nożem.
- Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklij drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodaj drobno pokrojony czosnek i kiełbasę pokrojoną w małą kostkę. Gdy się podsmaży, dorzuć odsączoną i poszatkowaną kapustę. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smaż przez kilka minut, aż kapusta zmięknie.
- Składniki z patelni wymieszaj z ugotowaną kaszą. Dodaj jedno surowe jajko i suszony majeranek.
- Nałóż farsz na naleśniki i złóż jak klasyczne krokiety. Przed podaniem obsmaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem, aby były rumiane i chrupiące na zewnątrz.