Na Mazowszu przygotowywano po świniobiciu. To śniadanie starcza na cały dzień

Ta sycąca potrawa z mięsa i jajek wywodzi się z tradycji drobnej szlachty z Mazowsza. Podobno wymyśliła ją pewna szlachcianka, która podczas przygotowywania jajecznicy zorientowała się, że nie ma wystarczającej ilości jaj. Pomysłowa dziewczyna dodała więc mąkę i mleko. Ale wbrew pozorom nie jest to śniadanie dla ubogich. Zwłaszcza gdy na patelnię wjeżdża świeżynka.

Na szlachecką włościanie patrzyli z pogardą, a potem zajadaliNa szlachecką włościanie patrzyli z pogardą, a potem zajadali
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Danie regionalne z Troszyna figuruje na liście produktów tradycyjnych jako szlachcianka lub jajecznica szlachecka. Nazwa ta przez włościan była wymawiana z pogardą. W ich mniemaniu ta oszukana jajecznica była daniem dla biedaków. Jednak potrawa zyskuje, gdy jest przygotowywana na kawałkach wieprzowiny i wędzonego boczku. Tak podawana jest dzisiaj na północno-wschodnim Mazowszu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Keto gniazdka z cukinii to pyszny przepis na śniadanie. Pyszna odmiana od zwykłych kanapek

Co to jest świeżynka?

Świeżynka to świeżo pozyskane mięso z dopiero co ubitej świni, obejmujące różne części tuszy, takie jak wieprzowina, wątróbka, czy podroby. W tradycji Mazowsza świeżynka była nie tylko częścią domowego stołu, ale szczególnym przysmakiem serwowanym osobom pracującym przy uboju. Świadczyła o zamożności gospodarzy i byłam wyrazem wdzięczności za ciężką pracę.

Tego rodzaju mięso, dzięki swojej świeżości, soczystości i intensywnemu smakowi, dodawało energii i sił do pracy. Częstowanie świeżynką było nie tylko oznaką gościnności, ale także sposobem na docenienie trudu pracowników i wspólne świętowanie zakończenia żmudnego procesu świniobicia. Kiedyś była dostępna tylko dla wybranych, dziś jest częścią regionalnych tradycji, które świadczą o pamięci o przodkach

Przepis na jajecznicę szlachecką z Troszyna

Do szlacheckiej możesz wrzucić praktycznie wszystko. U mojej babci podawana była ze skwarkami i pokrojoną w kostkę łopatką wieprzową. W Wielkopolsce jest znana jako klepok poznański i jest serwowana ze smażoną kiełbasą.

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g mięsa – może być kiełbasa, wędzony boczek, słonina, kawałki wieprzowiny,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka mąki,
  • pół łyżeczki soli,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Na rozgrzanym oleju podsmaż mięso.
  2. W misce rozmieszaj jajka z mlekiem i mąką.
  3. Masę wylej na mocno przyrumienione kąski.
  4. Gdy "omlet" zacznie rumienić się od spodu, obróć go na drugą stronę i poszatkuj przy pomocy drewnianej łopatki.
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu