Na Mazowszu przygotowywano po świniobiciu. To śniadanie starcza na cały dzień

Ta sycąca potrawa z mięsa i jajek wywodzi się z tradycji drobnej szlachty z Mazowsza. Podobno wymyśliła ją pewna szlachcianka, która podczas przygotowywania jajecznicy zorientowała się, że nie ma wystarczającej ilości jaj. Pomysłowa dziewczyna dodała więc mąkę i mleko. Ale wbrew pozorom nie jest to śniadanie dla ubogich. Zwłaszcza gdy na patelnię wjeżdża świeżynka.

Na szlachecką włościanie patrzyli z pogardą, a potem zajadaliNa szlachecką włościanie patrzyli z pogardą, a potem zajadali
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Danie regionalne z Troszyna figuruje na liście produktów tradycyjnych jako szlachcianka lub jajecznica szlachecka. Nazwa ta przez włościan była wymawiana z pogardą. W ich mniemaniu ta oszukana jajecznica była daniem dla biedaków. Jednak potrawa zyskuje, gdy jest przygotowywana na kawałkach wieprzowiny i wędzonego boczku. Tak podawana jest dzisiaj na północno-wschodnim Mazowszu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Keto gniazdka z cukinii to pyszny przepis na śniadanie. Pyszna odmiana od zwykłych kanapek

Co to jest świeżynka?

Świeżynka to świeżo pozyskane mięso z dopiero co ubitej świni, obejmujące różne części tuszy, takie jak wieprzowina, wątróbka, czy podroby. W tradycji Mazowsza świeżynka była nie tylko częścią domowego stołu, ale szczególnym przysmakiem serwowanym osobom pracującym przy uboju. Świadczyła o zamożności gospodarzy i byłam wyrazem wdzięczności za ciężką pracę.

Tego rodzaju mięso, dzięki swojej świeżości, soczystości i intensywnemu smakowi, dodawało energii i sił do pracy. Częstowanie świeżynką było nie tylko oznaką gościnności, ale także sposobem na docenienie trudu pracowników i wspólne świętowanie zakończenia żmudnego procesu świniobicia. Kiedyś była dostępna tylko dla wybranych, dziś jest częścią regionalnych tradycji, które świadczą o pamięci o przodkach

Przepis na jajecznicę szlachecką z Troszyna

Do szlacheckiej możesz wrzucić praktycznie wszystko. U mojej babci podawana była ze skwarkami i pokrojoną w kostkę łopatką wieprzową. W Wielkopolsce jest znana jako klepok poznański i jest serwowana ze smażoną kiełbasą.

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g mięsa – może być kiełbasa, wędzony boczek, słonina, kawałki wieprzowiny,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka mąki,
  • pół łyżeczki soli,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Na rozgrzanym oleju podsmaż mięso.
  2. W misce rozmieszaj jajka z mlekiem i mąką.
  3. Masę wylej na mocno przyrumienione kąski.
  4. Gdy "omlet" zacznie rumienić się od spodu, obróć go na drugą stronę i poszatkuj przy pomocy drewnianej łopatki.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki