Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk

Wśród klasycznych sałatek, takich jak jarzynowa czy jajeczna, nie może zabraknąć tej propozycji. Wystarczy kilka popularnych składników, aby zachwycić gości.

Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym rokuZrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maria Raz

Podczas świątecznych spotkań z rodziną i przyjaciółmi warto postawić na stole coś nietypowego, a ta sałatka zdecydowanie przyciąga wzrok. Jej wyjątkowy wygląd zawdzięczamy składnikom pokrojonym w podłużne paseczki, które nadają całości ciekawą formę i wyróżniają ją wśród innych tradycyjnych sałatek. To jednak nie tylko kwestia wyglądu. Sałatka ma wyrazisty smak, przygotujesz ją szybko, a najlepiej smakuje na zimno. Dzięki temu w dniu świąt nie musisz stać przy garnkach i możesz spokojnie spędzić czas z rodziną przy stole.

Schab po warszawsku. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze zachwyca oko

Sałatka paseczkowa

Połączenie kurczaka, świeżego selera i ogórków konserwowych sprawia, że każdy kęs to mała przyjemność. Kurczak, który jest doprawiony przyprawą gyros i słodką papryką zyskuje na wyrazistości, a chrupiący seler i lekko kwaśne ogórki świetnie się z nim komponują. Kremowy sos z jogurtu i majonezu łączy wszystko w całość, a różnorodność tekstur – miękki kurczak, chrupiący seler, soczyste ogórki – sprawia, że sałatka nigdy się nie nudzi.

To lekka, sycąca i łatwa w przygotowaniu sałatka, która idealnie pasuje na rodzinne spotkania, zwłaszcza przy okazji Wszystkich Świętych. Sprawdzi się, gdy chcemy podać coś specjalnego i nieco innego niż zwykle, a jednocześnie prostego, co zadowoli i dorosłych, i dzieci.

Przepis na paseczkową sałatkę

Składniki:

  • 200 g piersi z kurczaka,
  • 150 g świeżego selera,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokrój w cienkie paseczki i dopraw przyprawą gyros i słodką papryką.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
  3. Wrzuć kurczaka na rozgrzaną patelnię i usmaż.
  4. W międzyczasie umyj seler i usuń twarde włókna.
  5. Seler i ogórki konserwowe pokrój w cienkie paseczki.
  6. W osobnej miseczce przygotuj sos mieszając jogurt naturalny z majonezem, dodaj odrobinę soli i świeżo zmielonego pieprzu.
  7. W dużej misce połącz przestudzonego kurczaka z selerem i ogórkami, polej wszystko przygotowanym sosem.
  8. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki połączyły się.
  9. Odstaw sałatkę do lodówki na 20-30 minut. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Dziadkowie zajadali te tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali te tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty