Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza

Chyba trudno o lepszy posiłek w mroźny, listopadowy weekend. Ten sycący i rozgrzewający obiad możesz przygotować wcześniej, tuż przed świętami, potem spokojnie odgrzać. Dzięki temu spędzisz więcej czasu z najbliższymi, ciesząc się pysznym, domowym posiłkiem.

Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika i podgrzewamNa Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika i podgrzewam
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

Niektórym może przypominać polski bigos – i nie bez przyczyny. To tradycyjne danie kuchni bałkańskiej, czyli podravak. Jego baza może wydawać nam się dobrze znana: mięso i kapusta, jednak efekt końcowy znacząco różni się od tego, co znamy z polskiej kuchni. Danie jest sycące, smaczne i świetnie nadaje się do przygotowania na zapas, na przykład podczas świąt.

Schab po warszawsku. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze zachwyca oko

Mięso zapiekane z kiszoną kapustą

Zmiany, które zachodzą w bałkańskiej wersji, to przede wszystkim użycie piekarnika. Kapusta najpierw jest lekko podsmażana, a następnie układana warstwowo na mięsie. Mięso powoli piecze się przez kilka godzin, aż stanie się miękkie i kruche, a smaki idealnie się przenikają. Niestety, nie jest to danie, które przygotujesz w kilka minut – wymaga cierpliwości, ale naprawdę warto. Powolne pieczenie wydobywa aromat boczku i cebuli oraz sprawia, że każdy kęs zachwyca intensywnym, głębokim smakiem.

Przepis na mięso zapiekane z kiszoną kapustą

Składniki:

  • 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 150 g boczku,
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 250 ml bulionu warzywnego,
  • 2 liście laurowe,
  • 15 ml oleju rzepakowego,
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kiszoną zalej zimną wodą i pozostaw na 20 minut, aby pozbyć się nadmiaru kwasowości, następnie dokładnie odciśnij i drobno posiekaj.
  2. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w średniej wielkości kawałki.
  3. Boczek pokrój w kostkę.
  4. Marchewkę obierz i pokrój w półplasterki.
  5. Cebule i czosnek obierz, cebule umyj i pokrój w cienkie piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  6. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj boczek i smaż, aż wytopi się część tłuszczu, następnie dorzuć cebulę i smaż do lekkiego zrumienienia.
  7. Dodaj kapustę, marchewkę, czosnek, liście laurowe, słodką paprykę, szczyptę soli i pieprzu, po czym wszystko dokładnie wymieszaj.
  8. Przykryj i duś na małym ogniu przez około 25 minut, co jakiś czas mieszając.
  9. Wlej bulion, ponownie wymieszaj i duś jeszcze przez 10 minut.
  10. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i przygotuj naczynie żaroodporne.
  11. Mięso przełóż na dno naczynia, lekko dopraw solą i pieprzem, a następnie równomiernie rozłóż na wierzchu kapustę.
  12. Przykryj i wstaw do piekarnika na 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie i kruche. Na ostatnie 30 minut zdejmij pokrywkę, by potrawa lekko się przyrumieniła i odparowała nadmiar płynu.
  13. Gotową potrawę podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład ziemniakami lub pajdą chleba.
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥