Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Chyba trudno o lepszy posiłek w mroźny, listopadowy weekend. Ten sycący i rozgrzewający obiad możesz przygotować wcześniej, tuż przed świętami, potem spokojnie odgrzać. Dzięki temu spędzisz więcej czasu z najbliższymi, ciesząc się pysznym, domowym posiłkiem.
Niektórym może przypominać polski bigos – i nie bez przyczyny. To tradycyjne danie kuchni bałkańskiej, czyli podravak. Jego baza może wydawać nam się dobrze znana: mięso i kapusta, jednak efekt końcowy znacząco różni się od tego, co znamy z polskiej kuchni. Danie jest sycące, smaczne i świetnie nadaje się do przygotowania na zapas, na przykład podczas świąt.
Schab po warszawsku. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze zachwyca oko
Mięso zapiekane z kiszoną kapustą
Zmiany, które zachodzą w bałkańskiej wersji, to przede wszystkim użycie piekarnika. Kapusta najpierw jest lekko podsmażana, a następnie układana warstwowo na mięsie. Mięso powoli piecze się przez kilka godzin, aż stanie się miękkie i kruche, a smaki idealnie się przenikają. Niestety, nie jest to danie, które przygotujesz w kilka minut – wymaga cierpliwości, ale naprawdę warto. Powolne pieczenie wydobywa aromat boczku i cebuli oraz sprawia, że każdy kęs zachwyca intensywnym, głębokim smakiem.
Przepis na mięso zapiekane z kiszoną kapustą
Składniki:
- 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej,
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 150 g boczku,
- 3 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 marchewka,
- 250 ml bulionu warzywnego,
- 2 liście laurowe,
- 15 ml oleju rzepakowego,
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Kapustę kiszoną zalej zimną wodą i pozostaw na 20 minut, aby pozbyć się nadmiaru kwasowości, następnie dokładnie odciśnij i drobno posiekaj.
- Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w średniej wielkości kawałki.
- Boczek pokrój w kostkę.
- Marchewkę obierz i pokrój w półplasterki.
- Cebule i czosnek obierz, cebule umyj i pokrój w cienkie piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj boczek i smaż, aż wytopi się część tłuszczu, następnie dorzuć cebulę i smaż do lekkiego zrumienienia.
- Dodaj kapustę, marchewkę, czosnek, liście laurowe, słodką paprykę, szczyptę soli i pieprzu, po czym wszystko dokładnie wymieszaj.
- Przykryj i duś na małym ogniu przez około 25 minut, co jakiś czas mieszając.
- Wlej bulion, ponownie wymieszaj i duś jeszcze przez 10 minut.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i przygotuj naczynie żaroodporne.
- Mięso przełóż na dno naczynia, lekko dopraw solą i pieprzem, a następnie równomiernie rozłóż na wierzchu kapustę.
- Przykryj i wstaw do piekarnika na 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie i kruche. Na ostatnie 30 minut zdejmij pokrywkę, by potrawa lekko się przyrumieniła i odparowała nadmiar płynu.
- Gotową potrawę podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład ziemniakami lub pajdą chleba.