Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza

Chyba trudno o lepszy posiłek w mroźny, listopadowy weekend. Ten sycący i rozgrzewający obiad możesz przygotować wcześniej, tuż przed świętami, potem spokojnie odgrzać. Dzięki temu spędzisz więcej czasu z najbliższymi, ciesząc się pysznym, domowym posiłkiem.

Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika i podgrzewamNa Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika i podgrzewam
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

Niektórym może przypominać polski bigos – i nie bez przyczyny. To tradycyjne danie kuchni bałkańskiej, czyli podravak. Jego baza może wydawać nam się dobrze znana: mięso i kapusta, jednak efekt końcowy znacząco różni się od tego, co znamy z polskiej kuchni. Danie jest sycące, smaczne i świetnie nadaje się do przygotowania na zapas, na przykład podczas świąt.

Schab po warszawsku. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze zachwyca oko

Mięso zapiekane z kiszoną kapustą

Zmiany, które zachodzą w bałkańskiej wersji, to przede wszystkim użycie piekarnika. Kapusta najpierw jest lekko podsmażana, a następnie układana warstwowo na mięsie. Mięso powoli piecze się przez kilka godzin, aż stanie się miękkie i kruche, a smaki idealnie się przenikają. Niestety, nie jest to danie, które przygotujesz w kilka minut – wymaga cierpliwości, ale naprawdę warto. Powolne pieczenie wydobywa aromat boczku i cebuli oraz sprawia, że każdy kęs zachwyca intensywnym, głębokim smakiem.

Przepis na mięso zapiekane z kiszoną kapustą

Składniki:

  • 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 150 g boczku,
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 250 ml bulionu warzywnego,
  • 2 liście laurowe,
  • 15 ml oleju rzepakowego,
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kiszoną zalej zimną wodą i pozostaw na 20 minut, aby pozbyć się nadmiaru kwasowości, następnie dokładnie odciśnij i drobno posiekaj.
  2. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w średniej wielkości kawałki.
  3. Boczek pokrój w kostkę.
  4. Marchewkę obierz i pokrój w półplasterki.
  5. Cebule i czosnek obierz, cebule umyj i pokrój w cienkie piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  6. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj boczek i smaż, aż wytopi się część tłuszczu, następnie dorzuć cebulę i smaż do lekkiego zrumienienia.
  7. Dodaj kapustę, marchewkę, czosnek, liście laurowe, słodką paprykę, szczyptę soli i pieprzu, po czym wszystko dokładnie wymieszaj.
  8. Przykryj i duś na małym ogniu przez około 25 minut, co jakiś czas mieszając.
  9. Wlej bulion, ponownie wymieszaj i duś jeszcze przez 10 minut.
  10. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i przygotuj naczynie żaroodporne.
  11. Mięso przełóż na dno naczynia, lekko dopraw solą i pieprzem, a następnie równomiernie rozłóż na wierzchu kapustę.
  12. Przykryj i wstaw do piekarnika na 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie i kruche. Na ostatnie 30 minut zdejmij pokrywkę, by potrawa lekko się przyrumieniła i odparowała nadmiar płynu.
  13. Gotową potrawę podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład ziemniakami lub pajdą chleba.
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb