PrzepisOkazjeRewelacyjne danie na Wszystkich Świętych. Możesz zrobić dzień wcześniej i tylko odgrzać

Rewelacyjne danie na Wszystkich Świętych. Możesz zrobić dzień wcześniej i tylko odgrzać

Prognozy pogody na 1 listopada nie zapowiadają nagłego ochłodzenia, jednak w niektórych regionach może padać. Duża wilgotność powietrza sprzyja wychłodzeniu organizmu, co przy nagłych zmianach pogodowych może skutkować przeziębieniem. Dlatego po wizycie na cmentarzu zadbaj do rozgrzewający posiłek.

Pieczona karkówka z ziemniakami i surówką
Pieczona karkówka z ziemniakami i surówką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

23.10.2024 13:07

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Na obiad w dzień Wszystkich Świętych najlepiej sprawdzi się coś, co można przygotować wcześniej, a potem szybko odgrzać i podać na stół. Nie warto tracić czasu na smażenie schabowych, kiedy przy stole czeka już cała rodzina. Wszystko pójdzie sprawnie, gdy zdecydujesz się na karkówkę z piekarnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego karkówka z piekarnika na Wszystkich Świętych?

To idealna potrawa na obiad dla większej ilości osób. W dużym naczyniu żaroodpornym zmieścisz nawet 12 porcji mięsa. Co więcej razem z karkówką możesz zapiekać warzywa, które doskonale sprawdzają się jako dodatek do obiadu.

Czy karkówkę trzeba marynować?

Przygotowanie kruchej, delikatnej i soczystej w środku karkówki jest proste, jednak wymaga wcześniejszych przygotowań. Mięso trzeba zamarynować. Najłatwiej pokroić je na plastry i przełożyć do woreczka strunowego. Dodajesz olej, przyprawy i ulubione zioła. Zamykasz woreczek i wcierasz marynatę w karkówkę. Odkładasz do lodówki na 2-3 godziny. Możesz zostawić na noc.

Jak zrobić idealną karkówkę z piekarnika?

Kolejnym krokiem jest przesmażenie mięsa. W ten sposób zamykasz w środku soki, dzięki czemu karkówka jest bardziej soczysta. Wyjmujesz zamarynowane porcje z lodówki i odkładasz, aby nabrały temperatury pokojowej. Następnie rozgrzewasz patelnię z tłuszczem, obtaczasz plastry karkówki w mące i smażysz krótko z jednej i drugiej strony.

Podsmażone mięso przekładasz do naczynia żaroodpornego, dodajesz trochę bulionu i podsmażone wcześniej warzywa. Dobrym wyborem będą cebula, pieczarki, marchewka i papryka. Wszystko razem pieczesz przez 1 godzinę pod przykryciem w temperaturze 170 stopni Celsjusza, a następnie 30 minut bez pokrywki. Możesz wtedy obniżyć temperaturę w piekarniku do 150 stopni.

Jakie dodatki pasują do karkówki?

Masz już karkówkę z warzywami, więc niewiele brakuje do tego, aby skomponować pyszny i pełnowartościowy talerz. Jeśli szukasz szybkich rozwiązań, sięgnij po pyzy. Będzie pysznie i tradycyjnie. Pyzy wystarczy podgrzać na parze, a polane sosem z karkówki smakują rewelacyjnie.

Sprawdzą się także klasyczne ziemniaki lub frytki. Do tego możesz podać surówkę z kapusty, taką jak klasyczny Colesław, w alternatywnej wersji po meksykańsku lub w stylu indyjskim z anyżem i masłem orzechowym. 

Dla Pyszności Anna Galuhn