Rewelacyjne danie na Wszystkich Świętych. Możesz zrobić dzień wcześniej i tylko odgrzać

Prognozy pogody na 1 listopada nie zapowiadają nagłego ochłodzenia, jednak w niektórych regionach może padać. Duża wilgotność powietrza sprzyja wychłodzeniu organizmu, co przy nagłych zmianach pogodowych może skutkować przeziębieniem. Dlatego po wizycie na cmentarzu zadbaj do rozgrzewający posiłek.

Pieczona karkówka z ziemniakami i surówkąPieczona karkówka z ziemniakami i surówką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Na obiad w dzień Wszystkich Świętych najlepiej sprawdzi się coś, co można przygotować wcześniej, a potem szybko odgrzać i podać na stół. Nie warto tracić czasu na smażenie schabowych, kiedy przy stole czeka już cała rodzina. Wszystko pójdzie sprawnie, gdy zdecydujesz się na karkówkę z piekarnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczna kanapka, którą zrobisz sam w domu

Dlaczego karkówka z piekarnika na Wszystkich Świętych?

To idealna potrawa na obiad dla większej ilości osób. W dużym naczyniu żaroodpornym zmieścisz nawet 12 porcji mięsa. Co więcej razem z karkówką możesz zapiekać warzywa, które doskonale sprawdzają się jako dodatek do obiadu.

Czy karkówkę trzeba marynować?

Przygotowanie kruchej, delikatnej i soczystej w środku karkówki jest proste, jednak wymaga wcześniejszych przygotowań. Mięso trzeba zamarynować. Najłatwiej pokroić je na plastry i przełożyć do woreczka strunowego. Dodajesz olej, przyprawy i ulubione zioła. Zamykasz woreczek i wcierasz marynatę w karkówkę. Odkładasz do lodówki na 2-3 godziny. Możesz zostawić na noc.

Jak zrobić idealną karkówkę z piekarnika?

Kolejnym krokiem jest przesmażenie mięsa. W ten sposób zamykasz w środku soki, dzięki czemu karkówka jest bardziej soczysta. Wyjmujesz zamarynowane porcje z lodówki i odkładasz, aby nabrały temperatury pokojowej. Następnie rozgrzewasz patelnię z tłuszczem, obtaczasz plastry karkówki w mące i smażysz krótko z jednej i drugiej strony.

Podsmażone mięso przekładasz do naczynia żaroodpornego, dodajesz trochę bulionu i podsmażone wcześniej warzywa. Dobrym wyborem będą cebula, pieczarki, marchewka i papryka. Wszystko razem pieczesz przez 1 godzinę pod przykryciem w temperaturze 170 stopni Celsjusza, a następnie 30 minut bez pokrywki. Możesz wtedy obniżyć temperaturę w piekarniku do 150 stopni.

Jakie dodatki pasują do karkówki?

Masz już karkówkę z warzywami, więc niewiele brakuje do tego, aby skomponować pyszny i pełnowartościowy talerz. Jeśli szukasz szybkich rozwiązań, sięgnij po pyzy. Będzie pysznie i tradycyjnie. Pyzy wystarczy podgrzać na parze, a polane sosem z karkówki smakują rewelacyjnie.

Sprawdzą się także klasyczne ziemniaki lub frytki. Do tego możesz podać surówkę z kapusty, taką jak klasyczny Colesław, w alternatywnej wersji po meksykańsku lub w stylu indyjskim z anyżem i masłem orzechowym. 

Dla Pyszności Anna Galuhn

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis