Rewelacyjne danie na Wszystkich Świętych. Możesz zrobić dzień wcześniej i tylko odgrzać

Prognozy pogody na 1 listopada nie zapowiadają nagłego ochłodzenia, jednak w niektórych regionach może padać. Duża wilgotność powietrza sprzyja wychłodzeniu organizmu, co przy nagłych zmianach pogodowych może skutkować przeziębieniem. Dlatego po wizycie na cmentarzu zadbaj do rozgrzewający posiłek.

Pieczona karkówka z ziemniakami i surówkąPieczona karkówka z ziemniakami i surówką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Na obiad w dzień Wszystkich Świętych najlepiej sprawdzi się coś, co można przygotować wcześniej, a potem szybko odgrzać i podać na stół. Nie warto tracić czasu na smażenie schabowych, kiedy przy stole czeka już cała rodzina. Wszystko pójdzie sprawnie, gdy zdecydujesz się na karkówkę z piekarnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczna kanapka, którą zrobisz sam w domu

Dlaczego karkówka z piekarnika na Wszystkich Świętych?

To idealna potrawa na obiad dla większej ilości osób. W dużym naczyniu żaroodpornym zmieścisz nawet 12 porcji mięsa. Co więcej razem z karkówką możesz zapiekać warzywa, które doskonale sprawdzają się jako dodatek do obiadu.

Czy karkówkę trzeba marynować?

Przygotowanie kruchej, delikatnej i soczystej w środku karkówki jest proste, jednak wymaga wcześniejszych przygotowań. Mięso trzeba zamarynować. Najłatwiej pokroić je na plastry i przełożyć do woreczka strunowego. Dodajesz olej, przyprawy i ulubione zioła. Zamykasz woreczek i wcierasz marynatę w karkówkę. Odkładasz do lodówki na 2-3 godziny. Możesz zostawić na noc.

Jak zrobić idealną karkówkę z piekarnika?

Kolejnym krokiem jest przesmażenie mięsa. W ten sposób zamykasz w środku soki, dzięki czemu karkówka jest bardziej soczysta. Wyjmujesz zamarynowane porcje z lodówki i odkładasz, aby nabrały temperatury pokojowej. Następnie rozgrzewasz patelnię z tłuszczem, obtaczasz plastry karkówki w mące i smażysz krótko z jednej i drugiej strony.

Podsmażone mięso przekładasz do naczynia żaroodpornego, dodajesz trochę bulionu i podsmażone wcześniej warzywa. Dobrym wyborem będą cebula, pieczarki, marchewka i papryka. Wszystko razem pieczesz przez 1 godzinę pod przykryciem w temperaturze 170 stopni Celsjusza, a następnie 30 minut bez pokrywki. Możesz wtedy obniżyć temperaturę w piekarniku do 150 stopni.

Jakie dodatki pasują do karkówki?

Masz już karkówkę z warzywami, więc niewiele brakuje do tego, aby skomponować pyszny i pełnowartościowy talerz. Jeśli szukasz szybkich rozwiązań, sięgnij po pyzy. Będzie pysznie i tradycyjnie. Pyzy wystarczy podgrzać na parze, a polane sosem z karkówki smakują rewelacyjnie.

Sprawdzą się także klasyczne ziemniaki lub frytki. Do tego możesz podać surówkę z kapusty, taką jak klasyczny Colesław, w alternatywnej wersji po meksykańsku lub w stylu indyjskim z anyżem i masłem orzechowym. 

Dla Pyszności Anna Galuhn

Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm