Teściowa zawsze gotowała ją na Wszystkich Świętych. Dziś podaje się rzadziej, a jest lepsza od flaczków

Już od kilku dni namawiam teściową, by w tym roku zrobiła zupę gulaszową. To według mnie jeden z najlepszych posiłków, jakie można zjeść po powrocie z cmentarza. Rozgrzewa aż miło, co jest zasługą papryki. Zupa gulaszowa ma jednak znacznie więcej zalet.

Aromatyczna zupa gulaszowaAromatyczna zupa gulaszowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Zupa gulaszowa oprócz tego, że świetnie rozgrzewa, jest bardzo sycąca. Z powodzeniem może zastąpić drugie danie. Powinny być w niej wyczuwalne smaki mięsa i warzyw, a zwłaszcza papryki. Nie może jej zabraknąć, bo zupa gulaszowa to przysmak pochodzący z kuchni węgierskiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Jak zupę gulaszową robią Węgrzy?

Zupa gulaszowa w tradycyjnych węgierskich przepisach jest na mięsie wołowym. Jednak wielu kucharzy twierdzi, że najlepsza jest z mięsa mieszanego, czyli z wołowiny i wieprzowiny. Tego też trzyma się moja teściowa. Mięso należy pokroić na małe kawałki i podsmażyć. I tu też można spotkać w przepisach, by zrobić to na rozgrzanym maśle lub oleju, a czasami na smalcu. Ten ostatni tłuszcz preferują Węgrzy, bo według nich najlepiej podkreśla zdecydowany charakter zupy. Zresztą takie samo zdanie mają w przypadku leczo.

Co stoi za sukcesem zupy gulaszowej? Powinno być w niej sporo mięsa, ale też warzyw. Oprócz papryki (nadaje się czerwona, żółta i zielona) cebuli i ziemniaków, warto dodać też drobno pokrojone marchewki. Niekiedy w zupie gulaszowej spotyka się też pieczarki, ale moja teściowa ich nie dodaje.

Co zrobić, aby zupa gulaszowa była wyrazista?

Ważne jest też dość mocne doprawienie zupy, bo powinna mieć zdecydowany charakter. Pasują do niej zioła, np. majeranek, rozmaryn, tymianek, a także przyprawy: słodka i ostra papryka, kmin, pieprz ziołowy, listek laurowy, ziele angielskie. Zupa powinna być gęsta i aromatyczna. Można też do niej dodawać drobny makaron. Moja teściowa serwuje ją ze świeżym chlebem i posypaną natką pietruszki. Wszyscy są zadowoleni.

Zupa gulaszowa

Składniki:

  • 300 g wołowiny lub mięsa mieszanego,
  • 3-4 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • po 1 czerwonej i żółtej papryce,
  • 4 szklanki bulionu,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • sól, pieprz do smaku,
  • słodka i ostra papryka, kmin, pieprz ziołowy, listek laurowy, ziele angielskie do smaku,
  • zioła majeranek, rozmaryn, tymianek do smaku,
  • 2 łyżki masła,
  • ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w drobną kostkę, poszatkuj cebulę i czosnek. W garnku rozgrzej masło i przesmaż cebulę z czosnkiem, dodaj mięso.
  2. Gdy wszystko się przesmaży, dopraw do smaku, a następnie zalej bulionem.
  3. Do zagotowanego bulionu, dolej passatę pomidorową. Gotuj na małym ogniu przez godzinę.
  4. Potem dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i ziemniaki. Gotuj jeszcze około pół godziny, warzywa powinny być miękkie.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"