PrzepisProste przepisyTo danie jest najczęściej zamawiane w indyjskich restauracjach. Łatwo zrobisz w domu

To danie jest najczęściej zamawiane w indyjskich restauracjach. Łatwo zrobisz w domu

Kuchnia indyjska? Tikka masala, takie skojarzenie jest z reguły pierwsze. Nie ma chyba bardziej znanej potrawy indyjskiej. Jest pyszna, niezwykle aromatyczna, a lista potrzebnych przypraw jest długa. Na szczęście przygotowuje się ją szybko. Tikka masala cudownie rozgrzeje w jesienne wieczory, warto wypróbować ten przepis.

Hinduski pomysł na kurczaka jest przepyszny.
Hinduski pomysł na kurczaka jest przepyszny.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

13.10.2024 17:38

Restauracji indyjskich wciąż przybywa, a ta kuchnia ma coraz więcej fanów. Nawet nie trzeba przeglądać menu każdej z nich, to pewne, że jest tam tikka massala. To najbardziej znane danie kuchni indyjskiej. Jego pochodzenie jest bardzo ciekawe i zahacza o Glasgow. Ponoć kurczak po indyjsku wydawał się Brytyjczykom za suchy, więc kucharz dodał do niego zupę pomidorową i w ten sposób powstał kurczak tikka masala. Jak było naprawdę nie wiadomo, ale to na pewno pyszna potrawa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lista przypraw

Kurczak tikka masala to znakomity, bardzo aromatyczny gulasz drobiowy. Tikka, czyli kawałki kurczaka, marynuje się w mieszance jogurtu i przypraw, takich jak kurkuma, kumin, kardamon i imbir. Kurczak jest potem smażony i duszony w sosie masala. To właśnie on powoduje, że danie ma intensywny smak i niezwykły aromat. Sos ten przygotowuje się na bazie pomidorów, cebuli, czosnku, imbiru. I jak to w kuchni indyjskiej, musi w nim być też sporo przypraw, takich jak garam masala, kumin, kolendra, kurkuma, kardamon. Aby miał kremową konsystencję, dodaje się do niego śmietanę, jogurt lub mleko kokosowe.

Ważne! Tikka masala jest najczęściej podawana z ryżem basmati lub chlebem naan. Te dodatki pomagają złagodzić pikantność dania.

Tikka masala

Składniki:

  • 3 średniej wielkości piersi z kurczaka,
  • 2 cebule,
  • 400 g pomidorów z puszki,
  • 100 ml śmietanki kremówki lub mleka kokosowego,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • sól do smaku,
  • garść świeżej kolendry lub natki do podania.


Na jogurtową zaprawę do mięsa:

  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • sok z połowy cytryny lub z 1 limonki,
  • 1 papryczka chili,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki startego korzenia imbiru,
  • 2 łyżki indyjskiej przyprawy garam masala lub domowej mieszanki przypraw.

Domowa mieszanka przypraw:

  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • 2 łyżeczki mielonego kminu,
  • 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry,
  • 1 łyżka kurkumy,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj przyprawy z listy na domową mieszankę. Czosnek i chilli drobno posiekaj, połącz z pozostałymi przyprawami. Rozgrzej w garnku 2 łyżki oliwy, wrzucić przyprawy i podsmaż krótko, mieszając.
  2. Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki. Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny lub limonki, dopraw połową mieszanki przypraw.
  3. Tak przygotowanym jogurtem zalej kurczaka i wymieszaj, aby każdy kawałek mięsa był nim dobrze pokryty. Mięso wstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny.
  4. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać łyżkę masła i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę oraz pozostałą połowę mieszanki przypraw.
  5. Gdy cebula się zeszkli, dodać kawałki kurczaka i smaż do zarumienienia.
  6. Dodaj pomidory i duś całość kilka minut, a następnie wlej śmietanę lub mleczko kokosowe.
  7. Podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą.
  8. Tikkę masalę podawaj posypaną posiekaną kolendrą i ugotowanym na sypko ryżem. Do tej potrawy pasują też chlebki naan.