PrzepisDania mięsneZapiekam kurczaka z pieczarkami. Niby proste danie, a zawsze robi wrażenie

Zapiekam kurczaka z pieczarkami. Niby proste danie, a zawsze robi wrażenie

To jeden z lepszych pomysłów na szybki obiad
To jeden z lepszych pomysłów na szybki obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ola20

27.08.2024 15:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Co zrobić na obiad w tym tygodniu? Jeśli właśnie planujesz posiłki, mam świetny przepis do wykorzystania. Danie jest proste, składniki nikogo nie zaskoczą. Jednak razem tworzą świetną kompozycję smakową i o nudzie nie ma tu mowy. W dodatku obiad robi się praktycznie sam.

Kiedy nie masz pomysłu, co przygotować na obiad... myśli zaczynają krążyć wokół kurczaka. Wiadomo, przygotowuje się go łatwo i wszyscy go lubią. Jest tylko jedna ważna kwestia, za każdym razem warto go robić nie co inaczej, by się domownikom nie znudził.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pamiętaj o pieczarkach

Choć rozpoczął się sezon na grzyby leśne, nie zapominaj o pieczarkach. To świetny dodatek do kurczaka. Podczas pieczenia wydziela się z nich sporo płynu, dzięki temu mięso staje się bardzo miękkie i idealnie odchodzi od kości. Pieczarki są dość delikatne w smaku, dlatego do tej kompozycji przyda się także cebula. Do marynaty do drobiu wykorzystaj zaś ocet balsamiczny, który ma wiele walorów smakowych, ale sprawia też, że mięso kruszeje. Z kolei dodatek miodu to niezawodny sposób na przypieczoną skórkę.

Jak kupić najlepsze mięso?

Kupując mięso drobiowe, zwracaj uwagę na certyfikat, który potwierdza, że jest ono wolne od sterydów czy antybiotyków. Powinno być jak najświeższe, mieć różowy, błyszczący odcień. Dobrze świadczą też widoczne kawałki tłuszczu – dzięki temu skórka kurczaka będzie chrupiąca. Tłuszczu w drobiu nie ma co się obawiać, bo to najchudsze z mięs.

Kurczak zapiekany z pieczarkami — przepis

Składniki:

  • 3 udka i 3 pałki z kurczaka,
  • 3 średniej wielkości białe cebule,
  • 250 g pieczarek,
  • 2 łyżki masła,
  • gałązka świeżego rozmarynu.

Na marynatę:

  • 4 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka musztardy, najlepiej francuskiej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, papryka do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj i przełóż do miski.
  2. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Dodaj do niej obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i paprykę do smaku.
  3. Marynatą zalej mięso. Przykryj je i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  4. Kurczaka wraz z marynatą przełóż do naczynia do zapiekania.
  5. Cebule obierz i pokrój w półplasterki, poukładaj wokół mięsa.
  6. Pieczarki oczyść, pokrój w półplasterki, poukładaj między mięsem.
  7. Na wierzchu kurczaka ułóż kawałki masła.
  8. Naczynie żaroodporne przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekaj pół godziny.
  9. Potem odkryj je, dołóż rozmaryn i zapiekaj jeszcze godzinę.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także