Zapiekam kurczaka z pieczarkami. Niby proste danie, a zawsze robi wrażenie

Co zrobić na obiad w tym tygodniu? Jeśli właśnie planujesz posiłki, mam świetny przepis do wykorzystania. Danie jest proste, składniki nikogo nie zaskoczą. Jednak razem tworzą świetną kompozycję smakową i o nudzie nie ma tu mowy. W dodatku obiad robi się praktycznie sam.

To jeden z lepszych pomysłów na szybki obiad. To jeden z lepszych pomysłów na szybki obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ola20
Dorota Gepert

Kiedy nie masz pomysłu, co przygotować na obiad... myśli zaczynają krążyć wokół kurczaka. Wiadomo, przygotowuje się go łatwo i wszyscy go lubią. Jest tylko jedna ważna kwestia, za każdym razem warto go robić nie co inaczej, by się domownikom nie znudził.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast kanapki robię tę pitę. Miodowe halloumi wszyscy podkradają z patelni

Pamiętaj o pieczarkach

Choć rozpoczął się sezon na grzyby leśne, nie zapominaj o pieczarkach. To świetny dodatek do kurczaka. Podczas pieczenia wydziela się z nich sporo płynu, dzięki temu mięso staje się bardzo miękkie i idealnie odchodzi od kości. Pieczarki są dość delikatne w smaku, dlatego do tej kompozycji przyda się także cebula. Do marynaty do drobiu wykorzystaj zaś ocet balsamiczny, który ma wiele walorów smakowych, ale sprawia też, że mięso kruszeje. Z kolei dodatek miodu to niezawodny sposób na przypieczoną skórkę.

Jak kupić najlepsze mięso?

Kupując mięso drobiowe, zwracaj uwagę na certyfikat, który potwierdza, że jest ono wolne od sterydów czy antybiotyków. Powinno być jak najświeższe, mieć różowy, błyszczący odcień. Dobrze świadczą też widoczne kawałki tłuszczu – dzięki temu skórka kurczaka będzie chrupiąca. Tłuszczu w drobiu nie ma co się obawiać, bo to najchudsze z mięs.

Kurczak zapiekany z pieczarkami — przepis

Składniki:

  • 3 udka i 3 pałki z kurczaka,
  • 3 średniej wielkości białe cebule,
  • 250 g pieczarek,
  • 2 łyżki masła,
  • gałązka świeżego rozmarynu.

Na marynatę:

  • 4 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka musztardy, najlepiej francuskiej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, papryka do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj i przełóż do miski.
  2. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Dodaj do niej obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i paprykę do smaku.
  3. Marynatą zalej mięso. Przykryj je i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  4. Kurczaka wraz z marynatą przełóż do naczynia do zapiekania.
  5. Cebule obierz i pokrój w półplasterki, poukładaj wokół mięsa.
  6. Pieczarki oczyść, pokrój w półplasterki, poukładaj między mięsem.
  7. Na wierzchu kurczaka ułóż kawałki masła.
  8. Naczynie żaroodporne przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekaj pół godziny.
  9. Potem odkryj je, dołóż rozmaryn i zapiekaj jeszcze godzinę.

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis