W niedzielę zrobiłam schab z tego przepisu. Był tak miękki i delikatny, że rozpadał się pod widelcem

Pomysłów na schab nie brakuje. Oczywiście najpopularniejsze są kotlety panierowane i smażone, ale mają coraz większą konkurencję. Mięso przygotowane według tego przepisu wychodzi aromatyczne, kruche, nie jest przesuszone. Naprawdę warto go wypróbować.

Schab polany sosemSchab polany sosem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | manyakotic
Dorota Gepert

Schab pieczony w całości? Nie ma co się obawiać, że będzie przesuszony. Wystarczy odpowiednio go przygotować, a będzie miał przypieczoną skórę, a w środku pozostanie mięciutki i aromatyczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast kanapki robię tę pitę. Miodowe halloumi wszyscy podkradają z patelni

Jaki schab wybrać?

Pierwszy krok do udanej pieczeni to wybór odpowiedniego mięsa. Nie nadaje się schab, który był mrożony. Zwróć też uwagę na kolor wieprzowiny, powinna być jasnoróżowa. Zbyt ciemna będzie twarda i sucha. W przypadku pieczenia liczy się też wielkość kawałka mięsa, nie może być mniejszy niż kilogram. Mięso nie powinno także być zbyt chude, bo tłuszcz zapewnia soczystość pieczeni. Dobrze, gdy delikatna warstwa tłuszczu jest regularnie rozłożona. Najlepszy jest schab sprzedawany luzem, na wagę. Do pieczenia idealnie nadaje się schab środkowy.

Jak dobrze zamarynować schab?

Kolejny krok to marynowanie. Marynuj surowe mięso przed pieczeniem przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc. Ten zabieg wpływa przede wszystkim na wierzchnią warstwę pieczeni. Jej podstawą jest olej, ale możesz dodać do niego piwa, wina, octu, musztardy czy koncentratu pomidorowego. Dobrym dodatkiem są też surowe warzywa, np. cebula i marchewka, oraz przyprawy, takie jak listek laurowy.

Sól, pieprz, czosnek, majeranek czy papryka to najważniejsze przyprawy do mięsa, niezależnie od jego gatunku. Ale dobrze jest też używać tych, które podkreślą swoisty smak wieprzowiny. Pasuje kminek i gałka muszkatołowa, a odrobinę słodkiego posmaku da jej cynamon czy kardamon. Jednak o tej porze roku najlepiej postawić na świeże zioła, zwłaszcza rozmaryn czy tymianek.

Schab pieczony - przepis

Składniki:

  • kilogram schabu, najlepiej środkowego,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • łyżka majeranku,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • gałązka rozmarynu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj i dobrze wysusz papierowymi ręcznikami. W miseczce wymieszaj olej ze wszystkimi przyprawami na jednolitą pastę. Natrzyj nią mięso i  przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika. Wstaw do lodówki na całą noc. 
  2. Po tym czasie schab wyjmij, połóż na nim gałązkę rozmarynu i owiń szczelnie folią aluminiową. Włóż go do naczynia żaroodpornego, a następnie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz mięso przez ok. 80 minut. 
  3. Gdy mięso lekko przestygnie, wyjmij je i pokrój w plastry. Schab podawaj na ciepło lub zimno.

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis