W niedzielę zrobiłam schab z tego przepisu. Był tak miękki i delikatny, że rozpadał się pod widelcem

Pomysłów na schab nie brakuje. Oczywiście najpopularniejsze są kotlety panierowane i smażone, ale mają coraz większą konkurencję. Mięso przygotowane według tego przepisu wychodzi aromatyczne, kruche, nie jest przesuszone. Naprawdę warto go wypróbować.

Schab polany sosemSchab polany sosem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | manyakotic
Dorota Gepert

Schab pieczony w całości? Nie ma co się obawiać, że będzie przesuszony. Wystarczy odpowiednio go przygotować, a będzie miał przypieczoną skórę, a w środku pozostanie mięciutki i aromatyczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast kanapki robię tę pitę. Miodowe halloumi wszyscy podkradają z patelni

Jaki schab wybrać?

Pierwszy krok do udanej pieczeni to wybór odpowiedniego mięsa. Nie nadaje się schab, który był mrożony. Zwróć też uwagę na kolor wieprzowiny, powinna być jasnoróżowa. Zbyt ciemna będzie twarda i sucha. W przypadku pieczenia liczy się też wielkość kawałka mięsa, nie może być mniejszy niż kilogram. Mięso nie powinno także być zbyt chude, bo tłuszcz zapewnia soczystość pieczeni. Dobrze, gdy delikatna warstwa tłuszczu jest regularnie rozłożona. Najlepszy jest schab sprzedawany luzem, na wagę. Do pieczenia idealnie nadaje się schab środkowy.

Jak dobrze zamarynować schab?

Kolejny krok to marynowanie. Marynuj surowe mięso przed pieczeniem przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc. Ten zabieg wpływa przede wszystkim na wierzchnią warstwę pieczeni. Jej podstawą jest olej, ale możesz dodać do niego piwa, wina, octu, musztardy czy koncentratu pomidorowego. Dobrym dodatkiem są też surowe warzywa, np. cebula i marchewka, oraz przyprawy, takie jak listek laurowy.

Sól, pieprz, czosnek, majeranek czy papryka to najważniejsze przyprawy do mięsa, niezależnie od jego gatunku. Ale dobrze jest też używać tych, które podkreślą swoisty smak wieprzowiny. Pasuje kminek i gałka muszkatołowa, a odrobinę słodkiego posmaku da jej cynamon czy kardamon. Jednak o tej porze roku najlepiej postawić na świeże zioła, zwłaszcza rozmaryn czy tymianek.

Schab pieczony - przepis

Składniki:

  • kilogram schabu, najlepiej środkowego,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • łyżka majeranku,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • gałązka rozmarynu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj i dobrze wysusz papierowymi ręcznikami. W miseczce wymieszaj olej ze wszystkimi przyprawami na jednolitą pastę. Natrzyj nią mięso i  przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika. Wstaw do lodówki na całą noc. 
  2. Po tym czasie schab wyjmij, połóż na nim gałązkę rozmarynu i owiń szczelnie folią aluminiową. Włóż go do naczynia żaroodpornego, a następnie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz mięso przez ok. 80 minut. 
  3. Gdy mięso lekko przestygnie, wyjmij je i pokrój w plastry. Schab podawaj na ciepło lub zimno.
Wybrane dla Ciebie
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać