Ten obiad zawsze się sprawdza. Przygotuj tak schab, a będzie rozpływał się w ustach
Kotlety smażone to jedno z naszych ulubionych dań, ale to przecież niejedyny sposób na schab. Warto o tym pamiętać, zwłaszcza podczas gorących dni, kiedy stanie nad rozgrzaną patelnią nie należy do przyjemności. Dobrą alternatywą jest wtedy schab duszony w sosie. Mięciutki i pyszny!
31.07.2024 14:43
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chrupiący kotlet wprost z patelni to dobry pomysł na obiad. Jednak lepiej nie przesadzać z ilością smażonego mięsa. Może nadmiernie obciążać, jest trudne do strawienia i bardzo kaloryczne. Warto pamiętać o tych argumentach i częściej przygotowywać schab duszony.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Również tradycyjnie
Schab duszony w sosie to również tradycyjny sposób podawania wieprzowiny. Cieszy się jednak mniejszą popularnością niż kotlety z patelni. A na pewno jest lżejszy dla żołądka i ma mniej kalorii. Nie grozi tu też przesuszenie mięsa. Wiadomo, że sos sprawi, że kawałki schabu będą mięciutkie. Na taką potrawę warto wybrać jak najświeższe mięso, najlepiej kupione tego samego dnia. Dobrze jest kupić je w kawałku i dopiero w domu pokroić na kotlety.
Z czym podać schab duszony?
Kotlet schabowy i ziemniaki to zgrany duet. Do schabu duszonego w sosie pasuje znacznie więcej dodatków. Warto postawić na te, które wchłaniają smak sosu. Wśród nich będą ziemniaki, ale jako jedna z wielu opcji.
- Kasza – i to nie jedna, bo pasuje do schabu gryczana, jaglana lub bulgur. Wszystkie są zdrowe i sycące.
- Kluski śląskie – zostały wręcz stworzone do podawania z sosem.
- Kopytka – świetnie pasują do wieprzowiny.
- Warzywa gotowane na parze – dodają świeżości, danie w ich towarzystwie jest lżejsze.
- Ziemniaki — gotowane, purée lub pieczone — to najbardziej tradycyjny dodatek do wieprzowiny.
Przepis na schab w sosie
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości,
- 1 cebula,
- 1 por,
- 600 ml bulionu,
- 1 mała marchewka,
- 2 łyżeczki majeranku,
- papryka słodka do smaku,
- sól, pieprz do smaku.
- ziele angielskie i ząbek czosnku, opcjonalnie,
- olej do podsmażania.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Por obierz i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż warzywa.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do podsmażonych warzyw i jeszcze chwilę podduś.
- Schab pokrój w plastry o grubości około 1 cm, lekko rozbij i dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż krótko mięso z każdej strony.
- Do garnka przełóż podsmażone warzywa, wlej bulion oraz dołóż plastry mięsa. Powinny być zanurzone w bulionie. Dodaj również ziele angielskie, czosnek.
- Całość duś pod przykryciem przez godzinę. W trakcie zamieszaj i wsyp majeranek oraz paprykę słodką.
- Gotowy sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli będzie zbyt rzadki, możesz zagęścić go mąką.