Wytapiam boczek na patelni i dorzucam pokrojone ziemniaki. Rodzina zawsze czeka na to danie

Jestem mistrzynią dań dietetycznych, ale zdarza mi się porzucić wszystkie zasady i przygotować coś konkretnego, smażonego i z boczkiem. Brzmi pysznie? Od czasu do czasu można sobie pozwolić na ziemniaki z patelni w stylu alpejskim. Moja rodzina znowu prosi mnie o na taką kolację!

Ziemniaki w stylu alpejskim smakują wybornie. Ziemniaki w stylu alpejskim smakują wybornie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Dorota Gepert

Ziemniaki to ważny punkt polskiej kuchni. Jednak nie tylko my zajadamy się tymi warzywami. Upodobali je sobie także Niemcy i Austriacy. Szczególnym powodzeniem cieszą się one w górach. Wiadomo, tam zawsze stawiano na posiłki sycące, tanie i łatwe do przygotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o nudnych sałatkach. Z tym przepisem dokładki murowane

Lepiej nie liczyć kalorii

Ziemniaki w stylu alpejskim? Tak właśnie nazywane są potrawy z tymi warzywami w roli głównej, które są podsmażane na patelni i to z boczkiem i serem. Nie są to dania dietetyczne i lepiej od razu przestać liczyć kalorie. Jednak trudno im odmówić smaku. Dlatego można sobie na nie od czasu do czasu pozwolić. Najlepiej byłoby to zrobić po górskiej wędrówce, ale wiadomo, nie zawsze jesteśmy na wakacjach. Po prostu po takiej kolacji można wybrać się na dłuższy spacer.

Zapomnisz o głodzie

Teraz jest najlepsza pora na dania z ziemniakami, bo te warzywa są wciąż "młode". Mają sporo błonnika, więc sycą na długo. Ten efekt doceniali ciężko pracujący ludzie w górach, ale i dla nas jest ważny. Dostarczają też sporo energii i potasu, który ma dobry wpływ na ciśnienie. Oczywiście w tym daniu ziemniaki są w towarzystwie bardzo kalorycznych dodatków, ale kilka ich zalet organizm może odczuć. Taką potrawę potraktujmy jako dobre źródło energii, siły i dobrego zaspokojenia apetytu.

Ziemniaki w stylu alpejskim

Składniki:

  • 8-10 młodych ziemniaków,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 2 cebule dymki,
  • 150 g tartego żółtego sera,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 łyżka smalcu,
  • kilka gałązek szczypiorku, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj, a potem ugotuj ze skórką al dente, nie powinny być zbyt miękkie. Dobrze je wystudź i pokrój w dość grube plastry.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  3. Boczek pokrój w kostkę.
  4. Na patelni przesmaż boczek. Gdy tłuszcz zacznie się wytapiać, dodaj smalec.
  5. Dorzuć na patelnię cebulę i ziemniaki, przesmażaj aż się ładnie zarumienią. Dopraw potrawę solą i pieprzem.
  6. Przed podaniem posyp danie tartym serem i szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"