Ziemniaki po francusku. Robię aż 4 razy w tygodniu, bo inaczej mąż nie daje mi spokoju
Kuchnia francuska kojarzy się z wykwintnymi daniami i drogimi składnikami. Jednak to nie do końca prawda. Francja ma też wiele potraw, które łatwo odtworzyć, a zachwycają smakiem i wszystko, co do nich potrzebne kupisz w pobliskim warzywniaku. Ziemniaki po francusku to świetny przykład.
25.07.2024 07:38
Ziemniaki są popularne na całym świecie, ale akurat z francuską kuchnią niespecjalnie się kojarzą. Jednak to nie znaczy, że Francuzi ich nie jedzą. Mają jednak do nich inne podejście. Raczej nie traktują ich jako dodatku do obiadu. Przygotowują z nich proste, ale zachwycające dania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prostszy sposób
W kuchni francuskiej najbardziej znane danie z ziemniakami w roli głównej to gratin dauphinois. Cienkie plasterki ziemniaków zapiekane są w śmietanie, czasami z dodatkiem sera i zawsze świeżych ziół. To dość wymagający przepis, uchodzący za absolutną klasykę kuchni francuskiej. Jednak ziemniaki po francusku można zrobić też w trochę prostszy sposób.
Pyszna skórka
Ziemniaki po francusku, które tak zasmakowały mojej rodzinie, najpierw obtaczane są w aromatycznym cieście, a potem smażone na rozgrzanej patelni. I właśnie dzięki temu mają pyszną, chrupiącą skórkę. Ziemniaki po francusku najlepiej podać jako główną część dania, a nie dodatek. Koniecznie zadbaj o to, by obok nich znalazły się świeże warzywa. Francuzi uważają, że do ziemniaków świetnie smakuje zielona sałata z aromatycznym sosem vinegret. Prosto i wykwitnie jednocześnie.
Przepis na ziemniaki po francusku
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 1 jajko,
- 3 łyżki gęstego jogurtu,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- suszony czosnek,
- tymianek,
- papryka mielona,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Ziemniak obierz i umyj, a następnie osusz i pokrój w plastry.
- Podgotuj je w lekko osolonej wodzie. Powinny być tylko podgotowane, wystarczy więc 6-7 minut.
- Gotowe wyjmij z wody i odstaw do ostygnięcia.
- Jogurt wymieszaj z jakiem. Dodaj czosnku, papryki mielonej i tymianku, a także soli i pieprzu. Następnie dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj całość.
- Ziemniaki najpierw zanurz w cieście, a następnie smaż je w na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia.
- Gotowe ziemniaki po francusku odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Podawaj z zieloną sałatą.