Ziemniaki po francusku. Robię aż 4 razy w tygodniu, bo inaczej mąż nie daje mi spokoju

Kuchnia francuska kojarzy się z wykwintnymi daniami i drogimi składnikami. Jednak to nie do końca prawda. Francja ma też wiele potraw, które łatwo odtworzyć, a zachwycają smakiem i wszystko, co do nich potrzebne kupisz w pobliskim warzywniaku. Ziemniaki po francusku to świetny przykład.

Ziemniaki po francusku przysmażane na patelniZiemniaki po francusku przysmażane na patelni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Avve Diana
Dorota Gepert

Ziemniaki są popularne na całym świecie, ale akurat z francuską kuchnią niespecjalnie się kojarzą. Jednak to nie znaczy, że Francuzi ich nie jedzą. Mają jednak do nich inne podejście. Raczej nie traktują ich jako dodatku do obiadu. Przygotowują z nich proste, ale zachwycające dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dutch baby w wytrawnym wydaniu stał się ulubionym pomysłem na pyszne śniadanie

Prostszy sposób

W kuchni francuskiej najbardziej znane danie z ziemniakami w roli głównej to gratin dauphinois. Cienkie plasterki ziemniaków zapiekane są w śmietanie, czasami z dodatkiem sera i zawsze świeżych ziół. To dość wymagający przepis, uchodzący za absolutną klasykę kuchni francuskiej. Jednak ziemniaki po francusku można zrobić też w trochę prostszy sposób.

Pyszna skórka

Ziemniaki po francusku, które tak zasmakowały mojej rodzinie, najpierw obtaczane są w aromatycznym cieście, a potem smażone na rozgrzanej patelni. I właśnie dzięki temu mają pyszną, chrupiącą skórkę. Ziemniaki po francusku najlepiej podać jako główną część dania, a nie dodatek. Koniecznie zadbaj o to, by obok nich znalazły się świeże warzywa. Francuzi uważają, że do ziemniaków świetnie smakuje zielona sałata z aromatycznym sosem vinegret. Prosto i wykwitnie jednocześnie.

Przepis na ziemniaki po francusku

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki gęstego jogurtu,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • suszony czosnek,
  • tymianek,
  • papryka mielona,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ziemniak obierz i umyj, a następnie osusz i pokrój w plastry.
  2. Podgotuj je w lekko osolonej wodzie. Powinny być tylko podgotowane, wystarczy więc 6-7 minut.
  3. Gotowe wyjmij z wody i odstaw do ostygnięcia.
  4. Jogurt wymieszaj z jakiem. Dodaj czosnku, papryki mielonej i tymianku, a także soli i pieprzu. Następnie dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj całość.
  5. Ziemniaki najpierw zanurz w cieście, a następnie smaż je w na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia.
  6. Gotowe ziemniaki po francusku odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  7. Podawaj z zieloną sałatą.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę