Przestań dosypywać mąkę do placków ziemniaczanych. Inny składnik sprawi, że wyjdą pulchne i pyszne

Placki ziemniaczane to bardzo prosta potrawa. Lista potrzebnych składników jest krótka. Jednak nie zawsze wychodzą chrupiące, a czasami są wręcz gumowate. To kwestia mąki, z której lepiej zrezygnować. Bardzo łatwo ją zastąpić.

Usmaż takie placki na kolację!Usmaż takie placki na kolację!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Placki ziemniaczane mają wielkie grono miłośników. Każdy robi je trochę inaczej, często są to rodzinne receptury. Podawane są też różnie. Niektórzy przepadają za słodką wersją ze śmietaną i cukrem. Dla innych placki ziemniaczane to tylko do mięsnego sosu.

Proste, ale...

Jednak nawet najlepsze dodatkami nie uratują placków, gdy będą gumowate. Chrupiące, cienkie placki, które nie ociekają tłuszczem to ideał. Choć ich przygotowanie wydaje się banalnie proste, to jednak nawet w tym przypadku wcale nie trudno o kulinarną katastrofę. Mogą się rozpadać już podczas smażenia, a ich konsystencja pozostawia wiele do życzenia, a w środku pozostaną surowe. Jak tego uniknąć?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zagniatać w garnku, podaję w formie zapiekanki. Smakuje nieziemsko pysznie

Przepis jeszcze krótszy

Warto z przepisu wyeliminować mąkę, która często jest odpowiedzialna za niezbyt udaną konsystencję placków. Wystarczy zastąpić ją większą ilością jajek. Ważne jest też oczywiście odpowiedni wybór i przygotowanie ziemniaków. Powinny być mączyste, z dużą zawartością skrobi. Wtedy nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu, placki będą chrupiące. Wielu kucharzy twierdzi, że im starsze ziemniaki, tym lepsze. Mają wtedy najwięcej skrobi.

Ostateczne starcie

Znaczenie ma też ścieranie ziemniaków. Gdy zrobisz to na tarce o małych oczkach, placki będą miękkie i delikatne, a z masy odejdzie najwięcej wody. Ziemniaki starte na większych oczkach gwarantują bardziej chrupiące placki. Wielu kucharzy radzi przygotowywać masę z ziemniaków startych na mniejszych oczkach z dodatkiem startych na grubiej.

Placki ziemniaczane bez mąki

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 - 3 jajka,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i cebulę obierz, a następnie zetrzyj na tarce.
  2. Starte warzywa przełóż na sitko i odstaw na 10 minut nad miską.
  3. Po upływie tego czasu dokładnie odciśnij ziemniaki. Wodę odlej, a skrobię, która pozostaje na dnie naczynia, dodaj do masy.
  4. Do miski z masą ziemniaczana dodaj jajka, 2 łyżki śmietany, sól i pieprz do smaku, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki na złoty kolor z obu stron.
  6. Po usmażeniu placki przełóż na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby wchłonął się nadmiaru tłuszczu.
Wybrane dla Ciebie
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania