Przestań dosypywać mąkę do placków ziemniaczanych. Inny składnik sprawi, że wyjdą pulchne i pyszne
Placki ziemniaczane to bardzo prosta potrawa. Lista potrzebnych składników jest krótka. Jednak nie zawsze wychodzą chrupiące, a czasami są wręcz gumowate. To kwestia mąki, z której lepiej zrezygnować. Bardzo łatwo ją zastąpić.
16.07.2024 12:26
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Placki ziemniaczane mają wielkie grono miłośników. Każdy robi je trochę inaczej, często są to rodzinne receptury. Podawane są też różnie. Niektórzy przepadają za słodką wersją ze śmietaną i cukrem. Dla innych placki ziemniaczane to tylko do mięsnego sosu.
Proste, ale...
Jednak nawet najlepsze dodatkami nie uratują placków, gdy będą gumowate. Chrupiące, cienkie placki, które nie ociekają tłuszczem to ideał. Choć ich przygotowanie wydaje się banalnie proste, to jednak nawet w tym przypadku wcale nie trudno o kulinarną katastrofę. Mogą się rozpadać już podczas smażenia, a ich konsystencja pozostawia wiele do życzenia, a w środku pozostaną surowe. Jak tego uniknąć?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis jeszcze krótszy
Warto z przepisu wyeliminować mąkę, która często jest odpowiedzialna za niezbyt udaną konsystencję placków. Wystarczy zastąpić ją większą ilością jajek. Ważne jest też oczywiście odpowiedni wybór i przygotowanie ziemniaków. Powinny być mączyste, z dużą zawartością skrobi. Wtedy nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu, placki będą chrupiące. Wielu kucharzy twierdzi, że im starsze ziemniaki, tym lepsze. Mają wtedy najwięcej skrobi.
Ostateczne starcie
Znaczenie ma też ścieranie ziemniaków. Gdy zrobisz to na tarce o małych oczkach, placki będą miękkie i delikatne, a z masy odejdzie najwięcej wody. Ziemniaki starte na większych oczkach gwarantują bardziej chrupiące placki. Wielu kucharzy radzi przygotowywać masę z ziemniaków startych na mniejszych oczkach z dodatkiem startych na grubiej.
Placki ziemniaczane bez mąki
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 - 3 jajka,
- 2 cebule,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i cebulę obierz, a następnie zetrzyj na tarce.
- Starte warzywa przełóż na sitko i odstaw na 10 minut nad miską.
- Po upływie tego czasu dokładnie odciśnij ziemniaki. Wodę odlej, a skrobię, która pozostaje na dnie naczynia, dodaj do masy.
- Do miski z masą ziemniaczana dodaj jajka, 2 łyżki śmietany, sól i pieprz do smaku, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż placki na złoty kolor z obu stron.
- Po usmażeniu placki przełóż na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby wchłonął się nadmiaru tłuszczu.