Tarka pójdzie w odstawkę. Najlepsze placki zrobisz bez ścierania ziemniaków

Placki ziemniaczane uchodzą za prostą, ale pracochłonną potrawę. Nawet kiedy coraz mniej osób używa klasycznej tarki, bo zastąpiły ją urządzenia, nie za bardzo lubimy tę czynność. Dla wszystkich, którzy się z tym zgadzają, są placki z gotowanych ziemniaków. Mięciutkie, delikatne, a mimo to bardzo sycące. W dodatku wcale nie trzeba smażyć ich na patelni.

Usmaż takie placki na kolację!Usmaż takie placki na kolację!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Ostatnio pisałam o plackach, do których dodaje się serek wiejski. Dziś pomysł na jeszcze prostsze placki z gotowanych ziemniaków. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Mamy dwie propozycje.

Lekcja ekonomii

Placki ziemniaczane to zdecydowanie potrawa "zero waste". Zostały ci ziemniaki z obiadu? Możesz je naprawdę szybko przygotować na kolację. Zrobisz je nawet, gdy w lodówce pustki, bo wystarczy tylko kilka składników. Dobrym pomysłem jest też zaplanowanie takich placków. Wtedy wystarczy dzień wcześniej ugotować więcej ziemniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zagniatać w garnku, podaję w formie zapiekanki. Smakuje nieziemsko pysznie

Na wiele sposobów

Placki ziemniaczane z ugotowanych wcześniej warzyw zachwycają przede wszystkim prostotą wykonania, jak i samym smakiem. Rozpływają się w ustach i można je podać na wiele różnych sposobów, podobnie jak w przypadku placków przygotowanych tradycyjnie. To dobry dodatek do sosu mięsnego, ale można je też podać z łososiem wędzonym i kwaśną śmietaną.

Wersja dietetyczna

Przepis na placki z wcześniej ugotowanych ziemniaków jest dość intuicyjny. Zaczynasz od przepuszczenia warzyw przez praskę, a potem dodajesz jajko, odrobinę maślanki i mąkę. Tyle, by ciasto było dość gęste i dało się nakładać łyżką. Nie masz czasu na smażenie? Takie placki możesz też upiec w piekarniku, wystarczy 20 minut w 200 stopniach C. Będą zdecydowanie bardziej dietetyczne.

Prościej się już nie da

Jeszcze prostszy sposób? Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj do miękkości. Jeśli skórka jest gruba, możesz je wcześniej obrać. Po ugotowaniu odcedź je i odstaw na chwilę, aby nieco przestygły. Gdy nie będą już gorące, ale wciąż pozostaną ciepłe, wyciągnij je z garnka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy widelca lub szklanki rozgnieć ziemniaki tak, aby stworzyły niezbyt cienkie placki. Dopraw je solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Świetnie sprawdzi się tutaj papryka w różnych odsłonach, zioła prowansalskie czy nawet odrobina curry. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut, aż staną się chrupiące.

Wybrane dla Ciebie
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy