Zalewam kawałki kurczaka i duszę. Podaję z ryżem, a moja rodzina szaleje ze szczęścia
To jeden z wielu sposobów na szybkie i proste przygotowanie kurczaka, ale trzeba przyznać, że daje dużo możliwości. Baza jest ta sama, chodzi o dodatki. Do sosu śmietanowego pasuje ich wiele. I za każdym razem efekt jest po prostu spektakularny. Takie danie to świetny pomysł na rodzinne spotkanie.
24.06.2024 11:57
Dania z kurczaka są popularne na co dzień, ale także świetnie nadają się na rodzinne spotkania czy uroczystości. Ich zaletą jest to, że przygotowuje się je szybko i zawsze się udają.
Sos śmietanowy z dodatkami
Sos śmietanowy można zaliczyć do kulinarnych podstaw. Gdy potrafisz go zrobić, a to nic trudnego, od razu zamienisz w bardziej wykwintne danie makaron, warzywa, czy właśnie kurczaka. Soczyste kawałki mięsa w kremowym sosie. To nie może się nie udać. W dodatku śmietana ma dość neutralny smak, dlatego pasuje do niej tak wiele dodatków. Włosi preferują jej połączenie z serem, dobrze łączy się też z pieczarkami, szpinakiem. Sprawdzą się też suszone pomidory. W lodówce pustka? Wykorzystaj tylko gałązki koperku czy natki pietruszki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na patelni lub w piekarniku
Do sosu śmietanowego nadaje się pierś kurczaka. Gdy wykorzystasz właśnie to mięso, drobno pokrojone, obiad będzie gotowy w mniej niż pół godziny. Wystarczy je przesmażyć, dołożyć dodatki, a potem zalać śmietanką wprost na patelni. Potrzebna jest też chwila na duszenie.
Możesz też w aromatycznym sosie podać większe kawałki kurczaka, tutaj sprawdzą się udka i skrzydełka. Nie ma znacznie więcej pracy, ale takie danie potrzebuje więcej czasu. Nie masz się co obawiać, że mięso będzie zbyt tłuste. Śmietanę miesza się zawsze z bulionem, ale mimo to sos pozostaje kremowy i aromatyczny. Jest tak dobry, że najlepiej ugotować do takiego dania ryż. Świetnie wchłania się w jego ziarenka i smakuje także bez mięsa.
Kurczak w sosie śmietanowym
Składniki:
- 1 kg kawałków kurczaka (udek, skrzydełek),
- 2 szklanki bulionu warzywnego (500 ml),
- 1 szklanka śmietanki 30% (250 ml),
- 50 dag małych pieczarek lub opakowanie szpinaku baby, opcjonalnie,
- cebula,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka śmietany 18 proc.
- pęczek pęczek natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
- zioła prowansalskie do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyj i osusz. Cebulę pokrój w piórka. Pieczarki umyj i obierz, jeśli używasz szpinaku - wypłucz go. Natkę pietruszki posiekaj.
- Kurczaka dopraw solą i pieprzem z obu stron.
- Na patelni rozgrzej olej. Smaż na nim kawałki kurczaka z obu stron na złoty kolor. Kawałki przekładaj na talerz wyłożony na ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Na tej samej patelni smaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj pieczarki lub szpinak. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smaż, aż cały sok odparuje. Patelnię zdejmij z ognia.
- W formie do zapiekania lub naczyniu żaroodpornym układaj kawałki kurczaka. Dodaj pieczarki z cebulą.
- Bulion warzywny zagotuj. Delikatnie wlej obie śmietany i wymieszaj. Dodaj natkę i dopraw solą i pieprzem. Zalej formę z kurczakiem.
- Wstaw do piekarnika i piecz 40 minut.
- Podawaj z ryżem.