Zalewam kawałki kurczaka i duszę. Podaję z ryżem, a moja rodzina szaleje ze szczęścia

To jeden z wielu sposobów na szybkie i proste przygotowanie kurczaka, ale trzeba przyznać, że daje dużo możliwości. Baza jest ta sama, chodzi o dodatki. Do sosu śmietanowego pasuje ich wiele. I za każdym razem efekt jest po prostu spektakularny. Takie danie to świetny pomysł na rodzinne spotkanie.

Kurczak w aksamitnym sosieKurczak w aksamitnym sosie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | elena_hramowa
Dorota Gepert
oprac.  Dorota Gepert

Dania z kurczaka są popularne na co dzień, ale także świetnie nadają się na rodzinne spotkania czy uroczystości. Ich zaletą jest to, że przygotowuje się je szybko i zawsze się udają.

Sos śmietanowy z dodatkami

Sos śmietanowy można zaliczyć do kulinarnych podstaw. Gdy potrafisz go zrobić, a to nic trudnego, od razu zamienisz w bardziej wykwintne danie makaron, warzywa, czy właśnie kurczaka. Soczyste kawałki mięsa w kremowym sosie. To nie może się nie udać. W dodatku śmietana ma dość neutralny smak, dlatego pasuje do niej tak wiele dodatków. Włosi preferują jej połączenie z serem, dobrze łączy się też z pieczarkami, szpinakiem. Sprawdzą się też suszone pomidory. W lodówce pustka? Wykorzystaj tylko gałązki koperku czy natki pietruszki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o nudnych sałatkach. Z tym przepisem dokładki murowane

Na patelni lub w piekarniku

Do sosu śmietanowego nadaje się pierś kurczaka. Gdy wykorzystasz właśnie to mięso, drobno pokrojone, obiad będzie gotowy w mniej niż pół godziny. Wystarczy je przesmażyć, dołożyć dodatki, a potem zalać śmietanką wprost na patelni. Potrzebna jest też chwila na duszenie.

Możesz też w aromatycznym sosie podać większe kawałki kurczaka, tutaj sprawdzą się udka i skrzydełka. Nie ma znacznie więcej pracy, ale takie danie potrzebuje więcej czasu. Nie masz się co obawiać, że mięso będzie zbyt tłuste. Śmietanę miesza się zawsze z bulionem, ale mimo to sos pozostaje kremowy i aromatyczny. Jest tak dobry, że najlepiej ugotować do takiego dania ryż. Świetnie wchłania się w jego ziarenka i smakuje także bez mięsa.

Kurczak w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 1 kg kawałków kurczaka (udek, skrzydełek),
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (500 ml),
  • 1 szklanka śmietanki 30% (250 ml),
  • 50 dag małych pieczarek lub opakowanie szpinaku baby, opcjonalnie,
  • cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.
  • pęczek pęczek natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • zioła prowansalskie do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka umyj i osusz. Cebulę pokrój w piórka. Pieczarki umyj i obierz, jeśli używasz szpinaku - wypłucz go. Natkę pietruszki posiekaj.
  2. Kurczaka dopraw solą i pieprzem z obu stron.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Smaż na nim kawałki kurczaka z obu stron na złoty kolor. Kawałki przekładaj na talerz wyłożony na ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  5. Na tej samej patelni smaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj pieczarki lub szpinak. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smaż, aż cały sok odparuje. Patelnię zdejmij z ognia.
  6. W formie do zapiekania lub naczyniu żaroodpornym układaj kawałki kurczaka. Dodaj pieczarki z cebulą.
  7. Bulion warzywny zagotuj. Delikatnie wlej obie śmietany i wymieszaj. Dodaj natkę i dopraw solą i pieprzem. Zalej formę z kurczakiem.
  8. Wstaw do piekarnika i piecz 40 minut.
  9. Podawaj z ryżem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki