Zalewam kawałki kurczaka i duszę. Podaję z ryżem, a moja rodzina szaleje ze szczęścia

To jeden z wielu sposobów na szybkie i proste przygotowanie kurczaka, ale trzeba przyznać, że daje dużo możliwości. Baza jest ta sama, chodzi o dodatki. Do sosu śmietanowego pasuje ich wiele. I za każdym razem efekt jest po prostu spektakularny. Takie danie to świetny pomysł na rodzinne spotkanie.

Kurczak w aksamitnym sosieKurczak w aksamitnym sosie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | elena_hramowa
Dorota Gepert
oprac.  Dorota Gepert

Dania z kurczaka są popularne na co dzień, ale także świetnie nadają się na rodzinne spotkania czy uroczystości. Ich zaletą jest to, że przygotowuje się je szybko i zawsze się udają.

Sos śmietanowy z dodatkami

Sos śmietanowy można zaliczyć do kulinarnych podstaw. Gdy potrafisz go zrobić, a to nic trudnego, od razu zamienisz w bardziej wykwintne danie makaron, warzywa, czy właśnie kurczaka. Soczyste kawałki mięsa w kremowym sosie. To nie może się nie udać. W dodatku śmietana ma dość neutralny smak, dlatego pasuje do niej tak wiele dodatków. Włosi preferują jej połączenie z serem, dobrze łączy się też z pieczarkami, szpinakiem. Sprawdzą się też suszone pomidory. W lodówce pustka? Wykorzystaj tylko gałązki koperku czy natki pietruszki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o nudnych sałatkach. Z tym przepisem dokładki murowane

Na patelni lub w piekarniku

Do sosu śmietanowego nadaje się pierś kurczaka. Gdy wykorzystasz właśnie to mięso, drobno pokrojone, obiad będzie gotowy w mniej niż pół godziny. Wystarczy je przesmażyć, dołożyć dodatki, a potem zalać śmietanką wprost na patelni. Potrzebna jest też chwila na duszenie.

Możesz też w aromatycznym sosie podać większe kawałki kurczaka, tutaj sprawdzą się udka i skrzydełka. Nie ma znacznie więcej pracy, ale takie danie potrzebuje więcej czasu. Nie masz się co obawiać, że mięso będzie zbyt tłuste. Śmietanę miesza się zawsze z bulionem, ale mimo to sos pozostaje kremowy i aromatyczny. Jest tak dobry, że najlepiej ugotować do takiego dania ryż. Świetnie wchłania się w jego ziarenka i smakuje także bez mięsa.

Kurczak w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 1 kg kawałków kurczaka (udek, skrzydełek),
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (500 ml),
  • 1 szklanka śmietanki 30% (250 ml),
  • 50 dag małych pieczarek lub opakowanie szpinaku baby, opcjonalnie,
  • cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.
  • pęczek pęczek natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • zioła prowansalskie do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka umyj i osusz. Cebulę pokrój w piórka. Pieczarki umyj i obierz, jeśli używasz szpinaku - wypłucz go. Natkę pietruszki posiekaj.
  2. Kurczaka dopraw solą i pieprzem z obu stron.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Smaż na nim kawałki kurczaka z obu stron na złoty kolor. Kawałki przekładaj na talerz wyłożony na ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  5. Na tej samej patelni smaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj pieczarki lub szpinak. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smaż, aż cały sok odparuje. Patelnię zdejmij z ognia.
  6. W formie do zapiekania lub naczyniu żaroodpornym układaj kawałki kurczaka. Dodaj pieczarki z cebulą.
  7. Bulion warzywny zagotuj. Delikatnie wlej obie śmietany i wymieszaj. Dodaj natkę i dopraw solą i pieprzem. Zalej formę z kurczakiem.
  8. Wstaw do piekarnika i piecz 40 minut.
  9. Podawaj z ryżem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy