Zamiast smażyć w panierce, zanurz schab w pysznym sosie. Każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach

Kiedy tylko pojawiają się kurki, staram się wykorzystać je do wielu dań. Pasują do tych najprostszych jak jajecznica czy omlet, ale z powodzeniem można je wykorzystać także do tych obiadowych. Wystarczy dodać tylko kilka grzybów do sosu, a smak mięsa zmienia się diametralnie.

Schab w sosie kurkowym podany z gotowanymi ziemniakamiSchab w sosie kurkowym podany z gotowanymi ziemniakami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer: Grzegorz Krysmalski
Dorota Gepert

Wieprzowina to bardzo popularny gatunek mięsa. Zdecydowanie najczęściej jemy ją pod postacią klasycznych schabowych. Są pyszne, jednak latem warto przestawić się na lżejsze i najlepiej niesmażone dania. Schab w sosie kurkowym to świetna propozycja.

Schab bez obsmażania w sosie kurkowym

Kurki to idealne grzyby do sosu. Są tak aromatyczne, że wcale nie potrzeba ich dużo, by był pyszny i esencjonalny. Taki sos świetnie komponuje się z wieprzowiną. Można użyć schabu lub polędwiczek. Mięsa wcześniej nie trzeba obsmażać, co sprawia, że jest wyjątkowo delikatne, mniej kaloryczne i lekkostrawne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W paprykach ukrywam same smaczne kęski. Kiedy pojawiają się na stole robią prawdziwą furorę

Przygotowanie takiego sosu to nic trudnego. Trzeba tylko pamiętać o tym, by odpowiednio przygotować kurki. Przede wszystkim nie można ich długo moczyć, bo szybko wchłaniają wodę, przez co stają się mało chrupkie i tracą jędrność. Najlepiej je tylko delikatnie oczyścić, krótko wypłukać. Kurki, by ich smak był najwyraźniejszy, nie potrzebują dużo przypraw. Jednak gdy wolisz bardziej zdecydowane smaki, możesz dodać do nich czosnek. Dobrze też im robi doprawienie świeżą zieleniną, na przykład koperkiem czy natką pietruszki.

Schab w sosie kurkowym

Składniki:

  • łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku, opcjonalnie,
  • 500 ml rosołu lub bulionu,
  • 800 g schabu bez kości,
  • 300 g kurek,
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%,
  • 2 łyżki posiekanego koperku lub natki,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól i czarny pieprz do smaku,
  • łyżeczka soku z cytryny, opcjonalnie,
  • tymianek i oregano, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej masło z oliwą, dodaj pokrojoną drobno cebulę i czosnek, jeśli go używasz. Gdy się zeszkli, dodaj rosół, zagotuj.
  2. Schab pokrój na cienkie plasterki i włóż je do wrzącego wywaru. Dopraw go solą i pieprzem, dodaj także tymianek i oregano. Gotuj mięso aż będzie miękkie.
  3. Dodaj opłukane, osuszone i pokrojone na mniejsze kawałki kurki oraz sok z cytryny. Wymieszaj, by grzyby były zanurzone w wywarze. Gotuj pod przykryciem przez 3 minuty.
  4. Dodaj śmietankę i oraz mąkę wymieszaną z wodą. Ponownie zagotuj.
  5. Na koniec dodaj drobno pokrojony koperek lub natkę.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej