Zamiast smażyć w panierce, zanurz schab w pysznym sosie. Każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach

Schab w sosie kurkowym podany z gotowanymi ziemniakami
Schab w sosie kurkowym podany z gotowanymi ziemniakami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer: Grzegorz Krysmalski

17.06.2024 15:21, aktual.: 17.06.2024 15:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy tylko pojawiają się kurki, staram się wykorzystać je do wielu dań. Pasują do tych najprostszych jak jajecznica czy omlet, ale z powodzeniem można je wykorzystać także do tych obiadowych. Wystarczy dodać tylko kilka grzybów do sosu, a smak mięsa zmienia się diametralnie.

Wieprzowina to bardzo popularny gatunek mięsa. Zdecydowanie najczęściej jemy ją pod postacią klasycznych schabowych. Są pyszne, jednak latem warto przestawić się na lżejsze i najlepiej niesmażone dania. Schab w sosie kurkowym to świetna propozycja.

Schab bez obsmażania w sosie kurkowym

Kurki to idealne grzyby do sosu. Są tak aromatyczne, że wcale nie potrzeba ich dużo, by był pyszny i esencjonalny. Taki sos świetnie komponuje się z wieprzowiną. Można użyć schabu lub polędwiczek. Mięsa wcześniej nie trzeba obsmażać, co sprawia, że jest wyjątkowo delikatne, mniej kaloryczne i lekkostrawne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotowanie takiego sosu to nic trudnego. Trzeba tylko pamiętać o tym, by odpowiednio przygotować kurki. Przede wszystkim nie można ich długo moczyć, bo szybko wchłaniają wodę, przez co stają się mało chrupkie i tracą jędrność. Najlepiej je tylko delikatnie oczyścić, krótko wypłukać. Kurki, by ich smak był najwyraźniejszy, nie potrzebują dużo przypraw. Jednak gdy wolisz bardziej zdecydowane smaki, możesz dodać do nich czosnek. Dobrze też im robi doprawienie świeżą zieleniną, na przykład koperkiem czy natką pietruszki.

Schab w sosie kurkowym

Składniki:

  • łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku, opcjonalnie,
  • 500 ml rosołu lub bulionu,
  • 800 g schabu bez kości,
  • 300 g kurek,
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%,
  • 2 łyżki posiekanego koperku lub natki,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól i czarny pieprz do smaku,
  • łyżeczka soku z cytryny, opcjonalnie,
  • tymianek i oregano, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej masło z oliwą, dodaj pokrojoną drobno cebulę i czosnek, jeśli go używasz. Gdy się zeszkli, dodaj rosół, zagotuj.
  2. Schab pokrój na cienkie plasterki i włóż je do wrzącego wywaru. Dopraw go solą i pieprzem, dodaj także tymianek i oregano. Gotuj mięso aż będzie miękkie.
  3. Dodaj opłukane, osuszone i pokrojone na mniejsze kawałki kurki oraz sok z cytryny. Wymieszaj, by grzyby były zanurzone w wywarze. Gotuj pod przykryciem przez 3 minuty.
  4. Dodaj śmietankę i oraz mąkę wymieszaną z wodą. Ponownie zagotuj.
  5. Na koniec dodaj drobno pokrojony koperek lub natkę.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także