Każdy kęs rozpływa się w ustach. Zamiast nudnych schabowych co niedzielę serwuję polędwiczki
Kiedy nie mam pomysłu na niedzielny obiad, przygotowuję te polędwiczki, które wręcz rozpływają się w ustach. Polewam je wyjątkowym aromatycznym sosem z niecodziennym dodatkiem, a danie znika z talerza chwilę po podaniu.
09.06.2024 07:43
Niedzielny obiad kojarzy się z kotletami mielonymi, schabowym czy rosołem. Choć każde z tych dań jest smaczne, trzeba przyznać, że po jakiś czasie mogą się znudzić. Jeśli masz już dość tradycyjnych, polskich obiadów, wypróbuj przepis na te aromatyczne polędwiczki w sosie z suszonych pomidorów. Znikną ze stołu szybciej niż deser.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić dobre polędwiczki?
Mielone, schab czy piersi z kurczaka to mięsa, które najczęściej lądują na niedzielnym stole. Odpowiednio przygotowane są miękkie, kruche i zarazem soczyste. Z jakiegoś powodu unikamy jednak polędwiczek, a szkoda, bowiem to właśnie ten rodzaj mięsa jest tak miękki, że rozpływa się w ustach. Doskonale wiedzą o tym doświadczeni szefowie kuchni, którzy bardzo często umieszczają je w menu.
Jak przygotować dobre polędwiczki? Zacznij od dokładnego oczyszczenia i osuszenia mięsa. Obtocz je w mące, a następnie połóż na dobrze rozgrzanej patelni. Smaż je nie dłużej niż 3-4 minuty na każdej ze stron. Nie przekraczaj tego czasu — przeciągnięte polędwiczki stają się gumowe i ciągnące. Im krócej je smażysz, tym lepiej.
Jest jeden sposób, który sprawi, że polędwiczki będą niezwykle miękkie. Mięso należy krótko podsmażyć, a następnie zanurzyć je w delikatnym sosie i dusić na wolnym ogniu przez 5-10 minut. Duszone polędwiczki wręcz rozpływają się w ustach. Nie masz pomysłu na sos? Poznaj przepis na polędwiczki z kremowym sosem na bazie suszonych pomidorów i odrobiny brandy. Niewielki dodatek alkoholu dodatkowo zmiękczy mięso, a suszone pomidory nadadzą niezwykłego, intensywnego aromatu.
Polędwiczki w sosie z suszonych pomidorów - przepis
Składniki:
- 500 g polędwicy wieprzowej,
- 7 suszonych pomidorów,
- szklanka wody,
- 2 łyżki brandy (można zastąpić wódką lub whiskey),
- 100 ml kremówki lub mascarpone,
- sól,
- pieprz,
- olej,
- łyżka mąki.
Przygotowanie:
- Suszone pomidory pokrój w paski i wrzuć je do garnka. Dodaj do nich alkohol i gotuj całość przez minutę.
- W międzyczasie umyj i osusz mięso. Pokrój je w 1 cm plastry.
- Obtocz w mące i połóż na rozgrzanej patelni. Smaż przez 2-3 minuty na każdej ze stron. W trakcie smażenia dopraw solą i pieprzem.
- Tak przygotowane polędwiczki zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut.
- Po tym czasie dodaj do nich kremówkę i suszone pomidory z brandy. Gotuj sos jeszcze przez 3 minuty.
- Podawaj z purée ziemniaczanym i ulubioną surówką.