Każdy kęs rozpływa się w ustach. Zamiast nudnych schabowych co niedzielę serwuję polędwiczki

Kiedy nie mam pomysłu na niedzielny obiad, przygotowuję te polędwiczki, które wręcz rozpływają się w ustach. Polewam je wyjątkowym aromatycznym sosem z niecodziennym dodatkiem, a danie znika z talerza chwilę po podaniu.

Polędwiczki w sosie z suszonych pomidorów.Polędwiczki w sosie z suszonych pomidorów.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Lucky

Niedzielny obiad kojarzy się z kotletami mielonymi, schabowym czy rosołem. Choć każde z tych dań jest smaczne, trzeba przyznać, że po jakiś czasie mogą się znudzić. Jeśli masz już dość tradycyjnych, polskich obiadów, wypróbuj przepis na te aromatyczne polędwiczki w sosie z suszonych pomidorów. Znikną ze stołu szybciej niż deser.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jak zrobić dobre polędwiczki?

Mielone, schab czy piersi z kurczaka to mięsa, które najczęściej lądują na niedzielnym stole. Odpowiednio przygotowane są miękkie, kruche i zarazem soczyste. Z jakiegoś powodu unikamy jednak polędwiczek, a szkoda, bowiem to właśnie ten rodzaj mięsa jest tak miękki, że rozpływa się w ustach. Doskonale wiedzą o tym doświadczeni szefowie kuchni, którzy bardzo często umieszczają je w menu.

Jak przygotować dobre polędwiczki? Zacznij od dokładnego oczyszczenia i osuszenia mięsa. Obtocz je w mące, a następnie połóż na dobrze rozgrzanej patelni. Smaż je nie dłużej niż 3-4 minuty na każdej ze stron. Nie przekraczaj tego czasu — przeciągnięte polędwiczki stają się gumowe i ciągnące. Im krócej je smażysz, tym lepiej.

Jest jeden sposób, który sprawi, że polędwiczki będą niezwykle miękkie. Mięso należy krótko podsmażyć, a następnie zanurzyć je w delikatnym sosie i dusić na wolnym ogniu przez 5-10 minut. Duszone polędwiczki wręcz rozpływają się w ustach. Nie masz pomysłu na sos? Poznaj przepis na polędwiczki z kremowym sosem na bazie suszonych pomidorów i odrobiny brandy. Niewielki dodatek alkoholu dodatkowo zmiękczy mięso, a suszone pomidory nadadzą niezwykłego, intensywnego aromatu.

Polędwiczki w sosie z suszonych pomidorów - przepis

Składniki:

  • 500 g polędwicy wieprzowej,
  • 7 suszonych pomidorów,
  • szklanka wody,
  • 2 łyżki brandy (można zastąpić wódką lub whiskey),
  • 100 ml kremówki lub mascarpone,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej,
  • łyżka mąki.

Przygotowanie:

  1. Suszone pomidory pokrój w paski i wrzuć je do garnka. Dodaj do nich alkohol i gotuj całość przez minutę.
  2. W międzyczasie umyj i osusz mięso. Pokrój je w 1 cm plastry.
  3. Obtocz w mące i połóż na rozgrzanej patelni. Smaż przez 2-3 minuty na każdej ze stron. W trakcie smażenia dopraw solą i pieprzem.
  4. Tak przygotowane polędwiczki zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut.
  5. Po tym czasie dodaj do nich kremówkę i suszone pomidory z brandy. Gotuj sos jeszcze przez 3 minuty.
  6. Podawaj z purée ziemniaczanym i ulubioną surówką.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej