Zamiast nudnych schabowych podaj na obiad kurczaka po zbójnicku. Nie nadążysz z dokładkami

Kurczak po zbójnicku, czyli pomysł na pyszny obiad.
Kurczak po zbójnicku, czyli pomysł na pyszny obiad.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

28.05.2024 10:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szukasz pomysłu na niebanalny obiad, który zachwyci całą rodzinę? Przygotuj im kurczaka po zbójnicku, a nie nadążysz z nakładaniem dokładek. Wygląda tak dobrze, że chciałoby się zjeść go oczami, a smakuje jeszcze lepiej.

Gotowanie jeszcze nigdy nie było tak modne, jak teraz. Wszyscy chcą gotować i dzielić się swoimi autorskimi przepisami. Możemy wybrać spośród setek książek kucharskich czy tysięcy przepisów, które każdego dnia zamieszczane są w internecie.

Myśląc o niedzielnym, rodzinnym obiedzie stawiamy na sprawdzone przepisy, które zasmakują każdemu. Raz na jakiś czas warto wyjść ze strefy komfortu i przygotować coś wyjątkowego. Kurczak po zbójnicku to jedna z takich potraw, która z pewnością podbije serca domowników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak po zbójnicku, czyli przepis na niebanalny obiad

Chyba nie ma nikogo, kto nie przepadałby za mięsem z kurczaka. Jest bardzo smaczne, miękkie i soczyste. W dodatku można je wykorzystać do tysięcy różnych dań. Czy kiedykolwiek próbowałeś wersji "po zbójnicku"? Jeśli nie, wypróbuj poniższy przepis. To pełnowartościowe danie, które nie potrzebuje żadnych dodatków, nie licząc surówki.

Jak zrobić kurczaka po zbójnicku? Poza mięsem, potrzebujesz także wydrążonych ziemniaków. To właśnie w nich ląduje kurczak, któremu towarzyszą podsmażone pieczarki, wytopiony boczek i oscypek, czyli sekretny składnik tego dania.

Całość zamyka się w skórce od ziemniaka, która po upieczeniu staje się chrupiąca niczym chips. To danie z pewnością podbije serca domowników. Polecamy przygotować je z podwójnej porcji - znika ze stołu w mgnieniu oka.

Kurczak po zbójnicku - przepis

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka,
  • 10 dużych ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • ząbek czosnku,
  • 250 g pieczarek,
  • 2 małe oscypki,
  • 150 g sera żółtego,
  • 100 g boczku wędzonego,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj i przekrój na pół. Natrzyj je olejem, solą i pieprzem, Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 185 st. C. i piecz je przez 40-50 minut aż staną się miękkie. Pozostaw do wystudzenia, a po ostygnięciu wydrąż z nich miąższ.
  2. Kurczaka umyj i pokrój w drobną kostkę. Oprósz go solą i pieprzem, a następnie usmaż go na patelni razem z pokrojonym w kostkę boczkiem. Gotowe mięso wrzuć do miski z ziemniakami.
  3. Cebulę i pieczarki obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Usmaż je na rozgrzanej patelni aż lekko się zeszklą. Dodaj je do masy mięsno-ziemniaczanej.
  4. Ser zetrzyj na tarce i dodaj go do pozostałych składników. Tak przygotowany farsz umieść w skórkach po ziemniakach. Na końcu połóż na niego stary oscypek.
  5. Nafaszerowane ziemniaki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stp.C. Piecz je przez 10-15 minut.
  6. Podawaj razem z ulubioną surówką.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także