Zamiast nudnych schabowych podaj na obiad kurczaka po zbójnicku. Nie nadążysz z dokładkami

Szukasz pomysłu na niebanalny obiad, który zachwyci całą rodzinę? Przygotuj im kurczaka po zbójnicku, a nie nadążysz z nakładaniem dokładek. Wygląda tak dobrze, że chciałoby się zjeść go oczami, a smakuje jeszcze lepiej.

Kurczak po zbójnicku, czyli pomysł na pyszny obiad. Kurczak po zbójnicku, czyli pomysł na pyszny obiad.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gotowanie jeszcze nigdy nie było tak modne, jak teraz. Wszyscy chcą gotować i dzielić się swoimi autorskimi przepisami. Możemy wybrać spośród setek książek kucharskich czy tysięcy przepisów, które każdego dnia zamieszczane są w internecie.

Myśląc o niedzielnym, rodzinnym obiedzie stawiamy na sprawdzone przepisy, które zasmakują każdemu. Raz na jakiś czas warto wyjść ze strefy komfortu i przygotować coś wyjątkowego. Kurczak po zbójnicku to jedna z takich potraw, która z pewnością podbije serca domowników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Kurczak po zbójnicku, czyli przepis na niebanalny obiad

Chyba nie ma nikogo, kto nie przepadałby za mięsem z kurczaka. Jest bardzo smaczne, miękkie i soczyste. W dodatku można je wykorzystać do tysięcy różnych dań. Czy kiedykolwiek próbowałeś wersji "po zbójnicku"? Jeśli nie, wypróbuj poniższy przepis. To pełnowartościowe danie, które nie potrzebuje żadnych dodatków, nie licząc surówki.

Jak zrobić kurczaka po zbójnicku? Poza mięsem, potrzebujesz także wydrążonych ziemniaków. To właśnie w nich ląduje kurczak, któremu towarzyszą podsmażone pieczarki, wytopiony boczek i oscypek, czyli sekretny składnik tego dania.

Całość zamyka się w skórce od ziemniaka, która po upieczeniu staje się chrupiąca niczym chips. To danie z pewnością podbije serca domowników. Polecamy przygotować je z podwójnej porcji - znika ze stołu w mgnieniu oka.

Kurczak po zbójnicku - przepis

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka,
  • 10 dużych ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • ząbek czosnku,
  • 250 g pieczarek,
  • 2 małe oscypki,
  • 150 g sera żółtego,
  • 100 g boczku wędzonego,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj i przekrój na pół. Natrzyj je olejem, solą i pieprzem, Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 185 st. C. i piecz je przez 40-50 minut aż staną się miękkie. Pozostaw do wystudzenia, a po ostygnięciu wydrąż z nich miąższ.
  2. Kurczaka umyj i pokrój w drobną kostkę. Oprósz go solą i pieprzem, a następnie usmaż go na patelni razem z pokrojonym w kostkę boczkiem. Gotowe mięso wrzuć do miski z ziemniakami.
  3. Cebulę i pieczarki obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Usmaż je na rozgrzanej patelni aż lekko się zeszklą. Dodaj je do masy mięsno-ziemniaczanej.
  4. Ser zetrzyj na tarce i dodaj go do pozostałych składników. Tak przygotowany farsz umieść w skórkach po ziemniakach. Na końcu połóż na niego stary oscypek.
  5. Nafaszerowane ziemniaki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stp.C. Piecz je przez 10-15 minut.
  6. Podawaj razem z ulubioną surówką.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej