Soczysta i chrupiąca surówka z kapusty. Robię w kwadrans, a jest lepsza niż w KFC

Kapusta to częsty składnik surówek. Nie ma się czemu dziwić - zachwyca chrupkością, jest soczysta i ma przyjemny lekko pikantny smak. Warto również zauważyć, że kapusta dobrze współgra z wieloma składnikami. A w tej kompozycji zmiata inne surówki z planszy.

Surówka z kapusty Surówka z kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To z jednej strony surówka, ale z drugiej pełnoprawne danie. Ta kompozycja - lekka i zawierająca niezbędne biało - syci na długo, więc może pojawić się na talerzu jako drugie śniadanie czy kolacja. Surówkę tę robię w kwadrans, a jedzenia mam na pół dnia. A czy smakuje jak z KFC? Oczywiście, że nie. Smakuje o niebo lepiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortillowe rożki z pyszną niespodzianką są hitem na każdej imprezie

Surówka lepsza niż KFC. Bombowe połączenie składników

Nie jest to typowy colesław jak z KFC, a coś znacznie smaczniejszego. Poza podstawowym składnikiem surówki, czyli białą kapustą (a jeśli masz dostęp do młodej kapusty, tym lepiej), znajdziemy w niej dodatek chrupiącego świeżego ogórka, aromatycznej natki pietruszki, a także jajka i wędzoną rybę. Brzmi co najmniej nietypowo, ale to połączenie jest bardziej niż genialne.

Nie sposób nie wspomnieć o sosie, który zagra tutaj nie mniej istotną rolę. Jest bardzo prosty, ale jakże dobrze współgra z całością. Jogurt naturalny wystarczy wymieszać z musztardą, odrobiną oliwy i roztartymi żółtkami. W rezultacie powstanie gęsta, dość wyrazista w smaku mieszanina, która idealnie wkomponuje się w naszą surówkę.

Kapusta to częsty składnik surówek
Kapusta to częsty składnik surówek © Pixabay

Surówka z kapusty z jajkiem. Przepis

Składniki:

  • 300 g kapusty,
  • 4 jajka na twardo,
  • 170 g jogurtu naturalnego,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 duży ogórek świeży,
  • 1-2 łyżki oliwy,
  • pieprz i sól,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • opcjonalnie: 200 g wędzonej ryby.

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj i przełóż do miski.
  2. Ugotowane jajka obierz, białka oddziel od żółtek. Białka pokrój w kostkę bądź paski i dodaj do kapusty.
  3. Następnie posiekaj natkę pietruszki, a górka pokrój w kosteczkę. Wędzoną rybę obierz i rozdrobnij. Wszystkie składniki dodaj do kapusty.
  4. Żółtka rozgnieć i połącz z musztardą, jogurtem i oliwą. Dokładnie całość wymieszaj, a następnie przełóż do miski z pozostałymi składnikami.
  5. Wymieszaj dokładnie surówkę, dopraw solą i pieprzem i odstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥