Soczysta i chrupiąca surówka z kapusty. Robię w kwadrans, a jest lepsza niż w KFC
Kapusta to częsty składnik surówek. Nie ma się czemu dziwić - zachwyca chrupkością, jest soczysta i ma przyjemny lekko pikantny smak. Warto również zauważyć, że kapusta dobrze współgra z wieloma składnikami. A w tej kompozycji zmiata inne surówki z planszy.
26.05.2024 17:52
To z jednej strony surówka, ale z drugiej pełnoprawne danie. Ta kompozycja - lekka i zawierająca niezbędne biało - syci na długo, więc może pojawić się na talerzu jako drugie śniadanie czy kolacja. Surówkę tę robię w kwadrans, a jedzenia mam na pół dnia. A czy smakuje jak z KFC? Oczywiście, że nie. Smakuje o niebo lepiej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Surówka lepsza niż KFC. Bombowe połączenie składników
Nie jest to typowy colesław jak z KFC, a coś znacznie smaczniejszego. Poza podstawowym składnikiem surówki, czyli białą kapustą (a jeśli masz dostęp do młodej kapusty, tym lepiej), znajdziemy w niej dodatek chrupiącego świeżego ogórka, aromatycznej natki pietruszki, a także jajka i wędzoną rybę. Brzmi co najmniej nietypowo, ale to połączenie jest bardziej niż genialne.
Nie sposób nie wspomnieć o sosie, który zagra tutaj nie mniej istotną rolę. Jest bardzo prosty, ale jakże dobrze współgra z całością. Jogurt naturalny wystarczy wymieszać z musztardą, odrobiną oliwy i roztartymi żółtkami. W rezultacie powstanie gęsta, dość wyrazista w smaku mieszanina, która idealnie wkomponuje się w naszą surówkę.
Surówka z kapusty z jajkiem. Przepis
Składniki:
- 300 g kapusty,
- 4 jajka na twardo,
- 170 g jogurtu naturalnego,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 duży ogórek świeży,
- 1-2 łyżki oliwy,
- pieprz i sól,
- 1 łyżeczka musztardy,
- opcjonalnie: 200 g wędzonej ryby.
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkuj i przełóż do miski.
- Ugotowane jajka obierz, białka oddziel od żółtek. Białka pokrój w kostkę bądź paski i dodaj do kapusty.
- Następnie posiekaj natkę pietruszki, a górka pokrój w kosteczkę. Wędzoną rybę obierz i rozdrobnij. Wszystkie składniki dodaj do kapusty.
- Żółtka rozgnieć i połącz z musztardą, jogurtem i oliwą. Dokładnie całość wymieszaj, a następnie przełóż do miski z pozostałymi składnikami.
- Wymieszaj dokładnie surówkę, dopraw solą i pieprzem i odstaw do lodówki na ok. 30 minut.