Soczysta i chrupiąca surówka z kapusty. Robię w kwadrans, a jest lepsza niż w KFC

Kapusta to częsty składnik surówek. Nie ma się czemu dziwić - zachwyca chrupkością, jest soczysta i ma przyjemny lekko pikantny smak. Warto również zauważyć, że kapusta dobrze współgra z wieloma składnikami. A w tej kompozycji zmiata inne surówki z planszy.

Surówka z kapusty Surówka z kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To z jednej strony surówka, ale z drugiej pełnoprawne danie. Ta kompozycja - lekka i zawierająca niezbędne biało - syci na długo, więc może pojawić się na talerzu jako drugie śniadanie czy kolacja. Surówkę tę robię w kwadrans, a jedzenia mam na pół dnia. A czy smakuje jak z KFC? Oczywiście, że nie. Smakuje o niebo lepiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortillowe rożki z pyszną niespodzianką są hitem na każdej imprezie

Surówka lepsza niż KFC. Bombowe połączenie składników

Nie jest to typowy colesław jak z KFC, a coś znacznie smaczniejszego. Poza podstawowym składnikiem surówki, czyli białą kapustą (a jeśli masz dostęp do młodej kapusty, tym lepiej), znajdziemy w niej dodatek chrupiącego świeżego ogórka, aromatycznej natki pietruszki, a także jajka i wędzoną rybę. Brzmi co najmniej nietypowo, ale to połączenie jest bardziej niż genialne.

Nie sposób nie wspomnieć o sosie, który zagra tutaj nie mniej istotną rolę. Jest bardzo prosty, ale jakże dobrze współgra z całością. Jogurt naturalny wystarczy wymieszać z musztardą, odrobiną oliwy i roztartymi żółtkami. W rezultacie powstanie gęsta, dość wyrazista w smaku mieszanina, która idealnie wkomponuje się w naszą surówkę.

Kapusta to częsty składnik surówek
Kapusta to częsty składnik surówek © Pixabay

Surówka z kapusty z jajkiem. Przepis

Składniki:

  • 300 g kapusty,
  • 4 jajka na twardo,
  • 170 g jogurtu naturalnego,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 duży ogórek świeży,
  • 1-2 łyżki oliwy,
  • pieprz i sól,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • opcjonalnie: 200 g wędzonej ryby.

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj i przełóż do miski.
  2. Ugotowane jajka obierz, białka oddziel od żółtek. Białka pokrój w kostkę bądź paski i dodaj do kapusty.
  3. Następnie posiekaj natkę pietruszki, a górka pokrój w kosteczkę. Wędzoną rybę obierz i rozdrobnij. Wszystkie składniki dodaj do kapusty.
  4. Żółtka rozgnieć i połącz z musztardą, jogurtem i oliwą. Dokładnie całość wymieszaj, a następnie przełóż do miski z pozostałymi składnikami.
  5. Wymieszaj dokładnie surówkę, dopraw solą i pieprzem i odstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej