Podkreśli smak pieczonego mięsa jak żaden inny sos. Wymieszaj z musztardą i odstaw

Zachwyca niepowtarzalnym smakiem i sosnowym aromatem. Może być pysznym dodatkiem do wędlin, pieczonych mięs czy serów. Przygotowanie leśnej musztardy nie należy do trudnych zadań, najważniejsze jest zastosowanie odpowiednich składników.

Musztarda DijonMusztarda Dijon
Źródło zdjęć: © Getty Images | Tas3

Niewiele zimnych sosów odniosło taki sukces jak musztarda, której głównym składnikiem są nasiona gorczycy – rośliny uprawianej w dolinie Indusu już blisko 2 tysiące lat przed naszą erą. Jednak to Chińczycy, jako pierwsi, zaczęli je mielić i przetwarzać na pastę podawaną przed posiłkiem w celu pobudzenia apetytu.

Starożytni Rzymianie mieszali zmielone ziarna gorczycy z niesfermentowanym sokiem winogronowym, co można uznać za początki musztardy. Z czasem lista składników zaczęła się powiększać. W książce kucharskiej "De re coquinaria" z przełomu IV i V wieku pojawił się przepis na sos, w którym, oprócz mielonej gorczycy, znalazł się także pieprz, kminek, lubczyk, tymianek, cebula, miód, ocet i sos rybny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klopsiki zapiekane na ziemniakach. Pyszny pomysł na obiad

Około X wieku przepis na musztardę dotarł do Francji. Prekursorami w jej produkcji byli mnisi z paryskiego klasztoru Saint-Germain-des-Prés. Z czasem stolicą tego sosu stało się miasto Dijon.

Dziś musztarda jest chętnie jadana na całym świecie. Najczęściej jako dodatek do mięs, zimnych i gorących. Jest również stosowana jako składnik sosów, winegretów czy marynat. W Belgii i Holandii dużą popularnością cieszy się zupa musztardowa.

W sklepach kupimy różne rodzaje musztardy, ale bez trudu przyrządzimy ją też w domu. Na przykład w wersji leśnej…

Gorczyca – wartości odżywcze

Bazą musztardy, decydującą o jej smaku i aromacie, jest gorczyca. Do przygotowania leśnego sosu najlepiej wykorzystać nasiona białej odmiany tej rośliny z rodziny kapustowatych (mało kto wie, że jest kuzynką kapusty, kalafiora czy kalarepy).

Niewielkie ziarenka wykazują dużo wartości odżywczych. Biała gorczyca reguluje pracę układu pokarmowego, m.in. znacząco zwiększając produkcję śliny niezbędnej do trawienia. Nasiona, dzięki obecności żelaza, magnezu i selenu, wspierają pracę systemu odpornościowego. Wykazują właściwości przeciwgrzybicze, łagodzą skurcze mięśni, leczą bóle stawów, wspomagają pracę serca, a nawet usuwają nieprzyjemny zapach z ust.

Biała gorczyca wspiera też metabolizm – pomaga w syntezie białek oraz przetwarzaniu tłuszczów i węglowodanów. Skutecznie oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia kości i zęby.

Gorczyca
Gorczyca © Getty Images | PENCHAN

Jak przyrządzić leśną musztardę

Ważnym składnikiem leśnej musztardy jest olej sosnowy, który niekiedy możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ale bez trudu przygotujemy też w domu. Najlepiej późną wiosną, w maju lub na początku czerwca, kiedy młode pędy sosny pokryte są jeszcze łuskami i żywicą.

Garść świeżych pędów wkładamy do słoika i zalewamy olejem, najlepiej rzepakowym lub słonecznikowym (około pół litra, sosnowe pączki powinny być całkowicie zanurzone). Naczynie szczelnie zakręcamy, po czym odstawiamy w nasłonecznione, ciepłe miejsce, co kilka dni wstrząsając zawartością. Po około miesiącu olej nabierze niepowtarzalnego, leśnego smaku i aromatu.

Do przygotowania musztardy potrzebujemy białej gorczycy (12 łyżek), którą wsypujemy do słoika, zalewamy przegotowaną letnią wodą i odstawiamy na noc. Następnie odsączamy i rozcieramy w moździerzu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji, po czym, dalej ucierając, dolewamy ocet winny (2 łyżki), dodajmy miód, najlepiej spadziowy (2 łyżki), doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami, np. majerankiem. Stopniowo dolewamy też olej sosnowy. Na zakończenie możemy użyć blendera.

Musztardę przekładamy do słoika, odkładamy na kilka godzin do lodówki, by wszystkie smaki się "przegryzły".

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem