Podkreśli smak pieczonego mięsa jak żaden inny sos. Wymieszaj z musztardą i odstaw

Zachwyca niepowtarzalnym smakiem i sosnowym aromatem. Może być pysznym dodatkiem do wędlin, pieczonych mięs czy serów. Przygotowanie leśnej musztardy nie należy do trudnych zadań, najważniejsze jest zastosowanie odpowiednich składników.

Musztarda DijonMusztarda Dijon
Źródło zdjęć: © Getty Images | Tas3

Niewiele zimnych sosów odniosło taki sukces jak musztarda, której głównym składnikiem są nasiona gorczycy – rośliny uprawianej w dolinie Indusu już blisko 2 tysiące lat przed naszą erą. Jednak to Chińczycy, jako pierwsi, zaczęli je mielić i przetwarzać na pastę podawaną przed posiłkiem w celu pobudzenia apetytu.

Starożytni Rzymianie mieszali zmielone ziarna gorczycy z niesfermentowanym sokiem winogronowym, co można uznać za początki musztardy. Z czasem lista składników zaczęła się powiększać. W książce kucharskiej "De re coquinaria" z przełomu IV i V wieku pojawił się przepis na sos, w którym, oprócz mielonej gorczycy, znalazł się także pieprz, kminek, lubczyk, tymianek, cebula, miód, ocet i sos rybny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klopsiki zapiekane na ziemniakach. Pyszny pomysł na obiad

Około X wieku przepis na musztardę dotarł do Francji. Prekursorami w jej produkcji byli mnisi z paryskiego klasztoru Saint-Germain-des-Prés. Z czasem stolicą tego sosu stało się miasto Dijon.

Dziś musztarda jest chętnie jadana na całym świecie. Najczęściej jako dodatek do mięs, zimnych i gorących. Jest również stosowana jako składnik sosów, winegretów czy marynat. W Belgii i Holandii dużą popularnością cieszy się zupa musztardowa.

W sklepach kupimy różne rodzaje musztardy, ale bez trudu przyrządzimy ją też w domu. Na przykład w wersji leśnej…

Gorczyca – wartości odżywcze

Bazą musztardy, decydującą o jej smaku i aromacie, jest gorczyca. Do przygotowania leśnego sosu najlepiej wykorzystać nasiona białej odmiany tej rośliny z rodziny kapustowatych (mało kto wie, że jest kuzynką kapusty, kalafiora czy kalarepy).

Niewielkie ziarenka wykazują dużo wartości odżywczych. Biała gorczyca reguluje pracę układu pokarmowego, m.in. znacząco zwiększając produkcję śliny niezbędnej do trawienia. Nasiona, dzięki obecności żelaza, magnezu i selenu, wspierają pracę systemu odpornościowego. Wykazują właściwości przeciwgrzybicze, łagodzą skurcze mięśni, leczą bóle stawów, wspomagają pracę serca, a nawet usuwają nieprzyjemny zapach z ust.

Biała gorczyca wspiera też metabolizm – pomaga w syntezie białek oraz przetwarzaniu tłuszczów i węglowodanów. Skutecznie oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia kości i zęby.

Gorczyca
Gorczyca © Getty Images | PENCHAN

Jak przyrządzić leśną musztardę

Ważnym składnikiem leśnej musztardy jest olej sosnowy, który niekiedy możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ale bez trudu przygotujemy też w domu. Najlepiej późną wiosną, w maju lub na początku czerwca, kiedy młode pędy sosny pokryte są jeszcze łuskami i żywicą.

Garść świeżych pędów wkładamy do słoika i zalewamy olejem, najlepiej rzepakowym lub słonecznikowym (około pół litra, sosnowe pączki powinny być całkowicie zanurzone). Naczynie szczelnie zakręcamy, po czym odstawiamy w nasłonecznione, ciepłe miejsce, co kilka dni wstrząsając zawartością. Po około miesiącu olej nabierze niepowtarzalnego, leśnego smaku i aromatu.

Do przygotowania musztardy potrzebujemy białej gorczycy (12 łyżek), którą wsypujemy do słoika, zalewamy przegotowaną letnią wodą i odstawiamy na noc. Następnie odsączamy i rozcieramy w moździerzu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji, po czym, dalej ucierając, dolewamy ocet winny (2 łyżki), dodajmy miód, najlepiej spadziowy (2 łyżki), doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami, np. majerankiem. Stopniowo dolewamy też olej sosnowy. Na zakończenie możemy użyć blendera.

Musztardę przekładamy do słoika, odkładamy na kilka godzin do lodówki, by wszystkie smaki się "przegryzły".

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości