Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Pierogi są nieodłącznym elementem świąt Bożego Narodzenia, choć ich przygotowanie bywa wyzwaniem. Dlatego wiele osób bierze się za lepienie ich z wyprzedzeniem, by w wigilijny wieczór już nie zaprzątać sobie tym głowy. Kluczową rolę odgrywa sposób mrożenia pierogów.
Jeśli wszystko zostanie przeprowadzone zgodnie ze sztuką, pierogi po rozmrożeniu będą smakowały jak przed chwilą zlepione. Jednak nie warto tracić czujności – to byłaby ogromna strata, gdyby powstała z nich bliżej nieokreślona breja, którą wstyd położyć na wigilijnym stole.
Futomski bulwiok, przy którym nawet pierogi nie mają szans
Mrozić surowe czy gotowane pierogi?
Okazuje się, że nie jest to najważniejsza kwestia. Można zamrozić zarówno surowe, jak i ugotowane już pierogi. Jednak surowe poleżą w zamrażarce nawet do trzech miesięcy, podczas gdy gotowane – tylko przez kilka tygodni. Z każdym kolejnym tygodniem ciasto traci elastyczność, a pierogi po rozmrożeniu już nie smakują jak świeże.
Gotowane pierogi pozwalają zaoszczędzić więcej czasu przed wieczerzą. Dzień przed Wigilią wystarczy przełożyć je z zamrażarki do lodówki, rozłożyć płasko na tacy i przykryć folią spożywczą. Tuż przed podaniem wrzuć je do wrzątku na krótką chwilę, wyłów łyżką cedzakową i podaj na półmisku. Do wrzącej, osolonej wody możesz też wrzucić zmrożone pierogi, ale wtedy trzeba poczekać kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię.
Surowe pierogi wymagają dłuższego podgrzewania, ale ich smak jest nieco bardziej zbliżony do świeżych. Jednak dla perfekcjonistów i pierogowych freaków nie jest to jedyna słuszna metoda.
Blanszowanie jako alternatywa
Kompromisem pomiędzy mrożeniem gotowanych i surowych pierogów jest blanszowanie, które polega na krótkim obgotowaniu ich we wrzącej wodzie. Już po 20 sekundach wyłów je przy pomocy łyżki cedzakowej i rozłóż na płasko na czystej ściereczce. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Następnie przełóż je na tacę lub deskę i wsuń do zamrażalnika na 1–2 godziny. Po wstępnym zmrożeniu możesz je przerzucić do woreczka strunowego lub szczelnego pudełka, przeznaczonego do przechowywania żywności w ujemnej temperaturze.
Jak zapobiec sklejaniu?
W całej procedurze mrożenia pierogów ważne jest porządne schłodzenie i wstępne zmrożenie ich, gdy leżą na tacy rozłożone na płasko – tak należy postąpić zarówno z surowymi, jak i blanszowanym czy gotowanymi pierogami. Dodatkowo możesz je posmarować cienką warstwą oleju, który utworzy barierę, chroniącą nie tylko przed sklejaniem, ale i wysychaniem ciasta. W taki sposób pierogi są przechowywane w restauracjach, w znacznie większych ilościach niż domowe.