Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Ta sałatka to prawdziwy hit na każdym przyjęciu. Idealny wybór na andrzejki, gdy chcesz, by twój stół zachwycał smakiem i wyglądem. Łączy soczyste mięso z chrupiącymi warzywami, a lekko kremowy sos sprawia, że każdy kęs jest przyjemnością – taką, że goście nie mogą się jej oprzeć.
Sałatki zwykle rzadko robią furorę na przyjęciach. Raczej kryją się w cieniu dań głównych i stanowią drobną przekąskę między bardziej wyrafinowanymi potrawami oraz rozmowami. W tym przypadku jest jednak inaczej. Dzięki dobrze wysmażonemu kurczakowi, chrupiącej sałacie i kilku świeżym warzywom powstaje danie pełne smaków i struktur. Całość spaja prosty, aromatyczny sos jogurtowo-majonezowy, który dodatkowo podbija smak i sprawia, że goście wracają po dokładkę.
Jesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udany
Sałatka andrzejkowa
Pamiętaj, że podczas przygotowywania sałatki warto skupić się nie tylko na warzywach, ale również na mięsie. Odpowiednio przyprawione i usmażone mięso lub tofu, sprawią, że goście znacznie chętniej będą sięgać po twoją sałatkę. Warzywa pozostają jednak niezbędne, ponieważ dodają chrupkości, świeżości i koloru, a szczególnie dobrze sprawdzi się chrupiąca sałata rzymska oraz pyszny i soczysty pomidor.
Kluczowy jest też sos, który łączy wszystkie składniki w całość – w tym przypadku jogurtowo-majonezowy dodaje kremowości i smaku, sprawiając, że sałatka na andrzejki i inne przyjęcia znika w mgnieniu oka.
Przepis na sałatkę andrzejkową
Składniki na sałatkę:
- 300 g pierś z kurczaka,
- 1 mały ogórek zielony,
- 1 średni pomidor,
- 30 g selera naciowego,
- pół sałaty rzymskiej,
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki przyprawy gyros,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Składniki na sos jogurtowo-majonezowy:
- 30 ml jogurtu naturalnego,
- 20 g majonezu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Opłucz pierś z kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę.
- Przypraw solą, pieprzem, przyprawą gyros oraz papryką.
- Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć kurczaka i usmaż na średnim ogniu.
- Ogórek i pomidor umyj. Pierwszy pokrój w półplasterki, drugi w kostkę.
- Seler naciowy umyj i pokrój w cienkie plasterki. Natkę pietruszki posiekaj.
- Sałatę rzymską umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki.
- W małej misce wymieszaj jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i pieprz.
- W dużej misce połącz kurczaka, warzywa i sałatę, polej sosem i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki były równomiernie pokryte.
- Odstaw na kilka minut, by smaki się połączyły.