Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka

Ta sałatka to prawdziwy hit na każdym przyjęciu. Idealny wybór na andrzejki, gdy chcesz, by twój stół zachwycał smakiem i wyglądem. Łączy soczyste mięso z chrupiącymi warzywami, a lekko kremowy sos sprawia, że każdy kęs jest przyjemnością – taką, że goście nie mogą się jej oprzeć.

Ta sałatka znika w mgnieniu okaTa sałatka znika w mgnieniu oka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sałatki zwykle rzadko robią furorę na przyjęciach. Raczej kryją się w cieniu dań głównych i stanowią drobną przekąskę między bardziej wyrafinowanymi potrawami oraz rozmowami. W tym przypadku jest jednak inaczej. Dzięki dobrze wysmażonemu kurczakowi, chrupiącej sałacie i kilku świeżym warzywom powstaje danie pełne smaków i struktur. Całość spaja prosty, aromatyczny sos jogurtowo-majonezowy, który dodatkowo podbija smak i sprawia, że goście wracają po dokładkę.

Jesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udany

Sałatka andrzejkowa

Pamiętaj, że podczas przygotowywania sałatki warto skupić się nie tylko na warzywach, ale również na mięsie. Odpowiednio przyprawione i usmażone mięso lub tofu, sprawią, że goście znacznie chętniej będą sięgać po twoją sałatkę. Warzywa pozostają jednak niezbędne, ponieważ dodają chrupkości, świeżości i koloru, a szczególnie dobrze sprawdzi się chrupiąca sałata rzymska oraz pyszny i soczysty pomidor.

Kluczowy jest też sos, który łączy wszystkie składniki w całość – w tym przypadku jogurtowo-majonezowy dodaje kremowości i smaku, sprawiając, że sałatka na andrzejki i inne przyjęcia znika w mgnieniu oka.

Przepis na sałatkę andrzejkową

Składniki na sałatkę:

  • 300 g pierś z kurczaka,
  • 1 mały ogórek zielony,
  • 1 średni pomidor,
  • 30 g selera naciowego,
  • pół sałaty rzymskiej,
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki przyprawy gyros,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Składniki na sos jogurtowo-majonezowy:

  • 30 ml jogurtu naturalnego,
  • 20 g majonezu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Opłucz pierś z kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę.
  2. Przypraw solą, pieprzem, przyprawą gyros oraz papryką.
  3. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć kurczaka i usmaż na średnim ogniu.
  4. Ogórek i pomidor umyj. Pierwszy pokrój w półplasterki, drugi w kostkę.
  5. Seler naciowy umyj i pokrój w cienkie plasterki. Natkę pietruszki posiekaj.
  6. Sałatę rzymską umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki.
  7. W małej misce wymieszaj jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i pieprz.
  8. W dużej misce połącz kurczaka, warzywa i sałatę, polej sosem i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki były równomiernie pokryte.
  9. Odstaw na kilka minut, by smaki się połączyły.
Wybrane dla Ciebie
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący
Tylko 3 składniki i blender. Używam zamiast masła, bo wzmacnia kości i wspiera serce
Tylko 3 składniki i blender. Używam zamiast masła, bo wzmacnia kości i wspiera serce
Na jarski obiad robię ten gulasz. Ani grama mięsa, a smakuje każdemu
Na jarski obiad robię ten gulasz. Ani grama mięsa, a smakuje każdemu