Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
To ciasto skutecznie poprawi nastrój w ponury, jesienny dzień, zrobi furorę w czasie świąt i sprawi, że twoi znajomi okrzykną cię mistrzem wypieków. Jesienna Ambrozja to klucz do pysznego sukcesu.
Jesienne smaki w moim domu to orzechy i karmel. Nie może więc zabraknąć ich w pieczonych o tej porze roku ciastach. Króluje wtedy Jesienna Ambrozja, czyli pyszne połączenie złocistego, puszystego biszkoptu z kremem orzechowym i lejącym się sosem karmelowym. To idealny wypiek na rodzinne uroczystości, jak i sposób na to, by podnieść morale w długie, jesienne wieczory.
Ekspresowy pomysł na obiad z makaronem i łososiem w roli głównej. Praktycznie robi się sam
Ciasto Jesienna Ambrozja
Przygotowanie tego ciasta wymaga nieco cierpliwości, jednak efekt wizualny i smakowy jest wart każdej poświęconej minuty. Tort jest ułożony warstwowo - na spodzie znajduje się biszkopt, na nim warstwa kremu orzechowego, następnie kolejny blat ciasta, a na nim pyszny, lekki krem śmietankowy z mascarpone. Całość jest wykończona bitą śmietaną, lejącym się sosem karmelowym i chrupiącymi orzechami włoskimi. Możesz na wierzch dorzucić także miechunkę.
Pamiętaj, aby kremy były idealnie schłodzone przed użyciem, a biszkopt dobrze nasączony sosem. Najlepiej smakuje po dobie spędzonej w lodówce, kiedy smaki w pełni się przegryzą.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek,
- 150 g cukru,
- 120 g mąki pszennej,
- 30 g mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem orzechowy:
- 120 g miękkiego masła,
- 95 g drobnego cukru
- 125 g zmielonych orzechów włoskich,
- 110 ml mleka,
Krem Śmietankowy:
- 400 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki,
- 250 g serka mascarpone,
- 2-3 łyżki cukru pudru,
Dodatkowo:
- 150 g sosu karmelowego lub kajmaku,
- 50 g posiekanych orzechów włoskich,
- 100 ml ciepłego mleka,
- całe orzechy włoskie i miechunka do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Białka ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli oraz cukrem.
- Stopniowo dodawaj żółtka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
- Wlej do tortownicy o średnicy ok. 22-24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na około 35-40 minut, aż do suchego patyczka. Do pieczenia użyj programu góra-dół.
- Odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu podziel na 3 blaty.
- Przygotuj krem orzechowy. W rondelku podgrzej mleko z cukrem. Gdy się zagotuje, dorzuć zmielone orzechy i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż masa zgęstnieje. Pamiętaj o mieszaniu.
- Zdejmij rondelek i odstaw do wystudzenia.
- Masło utrzyj mikserem na puszystą, jasną masę.
- Dodaj wystudzoną masę orzechową i miksuj tylko do połączenia składników.
- Wstaw krem do lodówki na 30 minut, aby zgęstniał. Co jakiś czas przemieszaj.
- Schłodzoną śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem.
- Dodaj mascarpone i zmiksuj na gładką masę.
- Wyłóż pierwszy blat i nasącz go mlekiem.
- Wyłóż cały krem orzechowy i przykryj drugim blatem. Nasącz go.
- Następnie wyłóż połowę kremu śmietankowego, polej odrobiną sosu karmelowego, wyłóż kolejny blat i znów nasącz mlekiem.
- Pozostałym krem rozprowadź na wierchu i bokach ciasta.
- Boki obsyp posiekanymi orzechami, wierzch udekoruj orzechami w całości, sosem karmelowym oraz miechunką.
- Wstaw ciasto do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Jesienna Ambrozja oczaruje bogatym smakiem każdego, kto tylko skusi się na porcję. Smacznego!