Ciasto marchewkowo-orzechowe z budyniową wkładką. Nie zostaje po nim nawet jeden okruszek
Idealnym dodatkiem do jesiennej kawy będzie domowe ciasto na bazie marchewki i orzechów. To jednak nie koniec jego zalet, bo przygotowując ten wypiek, możesz liczyć również na bonus w postaci wkładki z budyniowego kremu. Jak sam więc widzisz, przepis ma sporo do zaoferowania. Listę składników znajdziesz poniżej. Nie zapomnij też o naszym wideo, gdzie czeka na ciebie dokładna instrukcja.
Składniki na ciasto marchewkowo-orzechowe:
- 200 g mąki pszennej,
- 200 g brązowego cukru,
- 150 ml oleju rzepakowego,
- 150 g marchewki,
- 120 g orzechów włoskich,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Krem budyniowy:
- 750 ml mleka (z podziałem na 500 i 250 ml),
- 2 opakowania budyniu śmietankowego.
O czym warto pamiętać:
- Do mieszanki na ciasto dodaj przesianą mąkę. W ten sposób dodatkowo ją napowietrzysz.
- Orzechy włoskie posiekaj drobno nożem.
- Natomiast obraną marchewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
- Gotową mieszankę na ciasto przełóż do formy zabezpieczonej papierem do pieczenia.
- Następnie wstaw ją do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 40 minut.
- Ciasto upiekliśmy w formie o wymiarach: 28x18 cm.
- W międzyczasie przygotuj krem budyniowy. Po zdjęciu z palnika, odstaw go do ostygnięcia. Aby na wierzchu nie powstał kożuch, przykryj masę budyniową folią spożywczą.
- Upieczone i ostudzone ciasto podziel na dwie części. Na spodzie rozprowadź krem budyniowy, po czym przykryj go drugą częścią ciasta.
- Tak złożony wypiek wstaw do lodówki na 5 godzin.
- Gotowe ciasto możesz podawać solo. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodatkowo udekorować je przy pomocy polewy czekoladowej, domowego lukru, czy też cukru pudru.