WAŻNE
TERAZ

Włodzimierz Czarzasty marszałkiem Sejmu

Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Ciasto marchewkowo-orzechowe z budyniową wkładką. Nie zostaje po nim nawet jeden okruszek

Idealnym dodatkiem do jesiennej kawy będzie domowe ciasto na bazie marchewki i orzechów. To jednak nie koniec jego zalet, bo przygotowując ten wypiek, możesz liczyć również na bonus w postaci wkładki z budyniowego kremu. Jak sam więc widzisz, przepis ma sporo do zaoferowania. Listę składników znajdziesz poniżej. Nie zapomnij też o naszym wideo, gdzie czeka na ciebie dokładna instrukcja.

Składniki na ciasto marchewkowo-orzechowe:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 200 g brązowego cukru,
  • 150 ml oleju rzepakowego,
  • 150 g marchewki,
  • 120 g orzechów włoskich,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu.


Krem budyniowy:

  • 750 ml mleka (z podziałem na 500 i 250 ml),
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego.

O czym warto pamiętać:

  • Do mieszanki na ciasto dodaj przesianą mąkę. W ten sposób dodatkowo ją napowietrzysz.
  • Orzechy włoskie posiekaj drobno nożem.
  • Natomiast obraną marchewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  • Gotową mieszankę na ciasto przełóż do formy zabezpieczonej papierem do pieczenia.
  • Następnie wstaw ją do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 40 minut.
  • Ciasto upiekliśmy w formie o wymiarach: 28x18 cm.
  • W międzyczasie przygotuj krem budyniowy. Po zdjęciu z palnika, odstaw go do ostygnięcia. Aby na wierzchu nie powstał kożuch, przykryj masę budyniową folią spożywczą.
  • Upieczone i ostudzone ciasto podziel na dwie części. Na spodzie rozprowadź krem budyniowy, po czym przykryj go drugą częścią ciasta.
  • Tak złożony wypiek wstaw do lodówki na 5 godzin.
  • Gotowe ciasto możesz podawać solo. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodatkowo udekorować je przy pomocy polewy czekoladowej, domowego lukru, czy też cukru pudru.
Więcej wideo
Kapuśniak jak u babci. Rozgrzewający i sycący obiad dla całej rodzinyKapuśniak jak u babci. Rozgrzewający i sycący obiad dla całej rodziny
Jesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udanyJesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udany
Ciasto jogurtowo-makowe nigdy nie zawodzi. Dosłownie rozpływa się w ustachCiasto jogurtowo-makowe nigdy nie zawodzi. Dosłownie rozpływa się w ustach
Kolacja prosto z piekarnika. Maślane bułki faszerowane na bogato kurczakiem z dodatkamiKolacja prosto z piekarnika. Maślane bułki faszerowane na bogato kurczakiem z dodatkami
Burger Drwala powrócił. Na start tylko w tym mieście w PolsceBurger Drwala powrócił. Na start tylko w tym mieście w Polsce
Chrupiąca pizza z dużą ilością mięsa bez wyrabiania ciasta. Zrobisz ją w mgnieniu okaChrupiąca pizza z dużą ilością mięsa bez wyrabiania ciasta. Zrobisz ją w mgnieniu oka
Nazwa tego dania totalnie cię zaskoczy. Jak zrobić zupę Ślepe Ryby i co można w niej znaleźć?Nazwa tego dania totalnie cię zaskoczy. Jak zrobić zupę Ślepe Ryby i co można w niej znaleźć?
Wybrane dla Ciebie
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Na śniadanie robię zieloną jajecznicę. Energii starcza mi do obiadu
Na śniadanie robię zieloną jajecznicę. Energii starcza mi do obiadu
Jesienią dodaję do krupniku. Jest 1000x smaczniejszy niż tradycyjny
Jesienią dodaję do krupniku. Jest 1000x smaczniejszy niż tradycyjny
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Ten Bułgarski przysmak to hit na każdej imprezie. Sprawdzi się na andrzejki jak ulał
Ten Bułgarski przysmak to hit na każdej imprezie. Sprawdzi się na andrzejki jak ulał
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy