Najlepszą musztardę zrobisz w domu. Karol Okrasa pokazał swój przepis

Domowa musztarda to dodatek, którego nigdy nie będziesz mieć dość. Jest o wiele lepsza od tej sklepowej. Kolejnym argumentem przemawiającym za jej przygotowaniem jest fakt, że przepis pochodzi od samego Karola Okrasy.

ObrazekGetty Images/Instagram/Karol Okrasa
Sandra Biedrzańska

Ulubiony dodatek do wielu dań

Wielu z nas nie wyobraża sobie kuchni bez musztardy. Nic w tym dziwnego. Jest przecież naprawdę smacznym dodatkiem. Na pewno używasz jej do różnego rodzaju mięs i wędlin. Dodajesz ją także do sałatek czy jajek lub żurku. My znamy i takich, co jedzą z nią...pierogi! Teraz możesz przygotować ten pyszny i jakże smaczny dodatek we własnym zaciszu domowym. Przepis ten poleca sam Karol Okrasa.

Obrazek
Getty Images

Domowa musztarda Karola Okrasy

Domową musztardę z przepisu Karola Okrasy robi się szybko, łatwo i przyjemnie. Sam spróbuj.

Składniki:

  • 12 łyżeczek zmielonych ziaren żółtej gorczycy
  • 4 łyżki soku jabłkowego
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka kurkumy

Sposób przygotowania

Do słoiczka przelej białe wino i sok jabłkowy, następnie dodaj do tego 4 łyżki wody i 12 zmielonych ziaren żółtej gorczycy. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj kurkumę. Pamiętaj, że po przygotowaniu domową musztardę najlepiej odstawić do lodówki na około 12 godzin.

Z kolei jeśli masz ochotę na pyszny deser, wypróbuj przepis na mini serniczki z masą kajmakową na herbatnikowym spodzie. Znajdziesz go na naszym profilu w serwisie YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia