Tak zapieczony w cieście zastąpi nawet racuchy od babci. Po prostu palce lizać
Banan jest smaczny i bardzo wartościowy. Dostarcza witaminy z grupy B, a także potas, magnez, fosfor, wapń i błonnik. Ta paleta składników wspiera równowagę elektrolitową, pracę mięśni oraz ogólną kondycję organizmu. Zawarte w nim pektyny mogą również wspomóc prawidłowy poziom cholesterolu. Dzięki naturalnej słodyczy banana, deser ten nie wymaga dodatkowych słodzików, a jego smak po obróbce cieplnej staje się jeszcze bardziej wyrazisty.
Jajko nadaje ciastu delikatność i dostarcza pełnowartościowe białko, a siemię lniane wprowadza błonnik i zdrowe tłuszcze, które korzystnie działają na układ pokarmowy. Dodatek mleka i odrobiny mąki to sposób, aby uzyskać lekką, puszystą strukturę, która świetnie komponuje się z miękkim wnętrzem banana.
Klasyczny Kopiec kreta z bananami
Przepis na banana w cieście
To deser, który przygotowuje się w kilka minut, a smakuje, jakby wymagał dużo więcej pracy. Idealny na szybką, słodką przekąskę w ciągu dnia albo wieczorną przyjemność, gdy chcesz zjeść coś dobrego, ale lekkiego i odżywczego. Jak zrobić banana w cieście z piekarnika? Poznaj fit przepis na banana w cieście!
Składniki:
- 1 banan (140 g),
- 1 jajko kurze (50 g),
- 3 łyżki mąki pszennej lub ryżowej (30 g),
- 2 łyżki mleka 0,5 proc. (20 g),
- 1 łyżeczka siemienia lnianego (5 g),
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (1 g),
- sól.
Sposób przygotowania:
- Banana umyj, obierz i pokrój na trzy części. Następnie każdy kawałek przekrój wzdłuż na pół.
- W pojemniku do blendera umieść mleko, mąkę, siemię lniane, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wbij jajko.
- Miksuj, aż do otrzymania gęstego ciasta.
- Kawałki banana maczaj w cieście przy pomocy widelców, a następnie od razu wykładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowuj odstępy między każdym kawałkiem.
- Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 15-20 minut.
- Zjedz na ciepło lub na zimno.