Racuchy robię bez drożdży. Z innym składnikiem smakują jeszcze lepiej i są bardzo puszyste

Jest niewiele śniadań, które tak dobrze przywołują ciepło rodzinnego domu jak racuchy. Słodkie placuszki na bazie jabłek to prawdziwa gratka nie tylko dla dzieci, ale i dla dorosłych, a gdy drożdże zamienisz na inny składnik, wyjdą jeszcze smaczniejsze i bardziej puszyste niż zwykle.

Racuchy robię bez drożdżyRacuchy robię bez drożdży
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika

Drożdże to jeden z tych składników, które zwykle dodajemy do racuchów, i to z prostego powodu – dzięki nim są one wspaniale puszyste, dokładnie takie jak u babci. Jednak czy faktycznie są one obowiązkowe? Absolutnie nie. Ten efekt możesz osiągnąć, dodając do masy inny, dobrze znany składnik – serek wiejski.

Włoski deser zabajone. Zrobisz go w mgnieniu oka z zaledwie kilku składników

Racuchy bez drożdży

Gdy masz ochotę na racuchy, a w Twojej szafce brakuje drożdży, warto sięgnąć po serek wiejski. Racuchy z niego przygotowane są wciąż puszyste i mięciutkie. Serek wiejski, choć delikatny w smaku, wyraźnie go wzbogaca, wprowadzając subtelną serową nutę i przyjemną konsystencję. Śniadanie nie jest skomplikowane, a całość nie powinna zająć więcej niż 20 minut i świetnie nada się jako lunch do pracy lub szkoły. Choć racuchy smażone są na sporej ilości oleju i nie należą do najzdrowszych potraw, warto zadbać o świeże dodatki, na przykład owoce, które zrównoważą tłustość placuszków.

Przepis na puszyste racuchy bez drożdży

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 2 jajka,
  • 1 jabłko,
  • 60 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie rozgnieć serek wiejski widelcem, tak aby masa była możliwie gładka i pozbawiona grudek.
  2. Do tak przygotowanego sera dodaj jajka i energicznie wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą i stworzą jednolitą konsystencję.
  3. Następnie wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz sól.
  4. Obierz i pokrój jabłko, a następnie dodaj do masy.
  5. Delikatnie mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
  6. W razie potrzeby możesz dodać trochę mąki, jeśli jest zbyt rzadka, lub odrobinę mleka, gdy będzie zbyt gęsta.
  7. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta, formując małe, okrągłe placuszki.
  8. Smaż je na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotobrązowego koloru i staną się puszyste w środku.
  9. Gotowe racuchy przekładaj na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem lub świeżymi owocami.
Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯