Na śniadanie robię szybką zapiekankę. Można ją jeść bez wyrzutów sumienia

Zapiekanka na śniadanie? Kto by miał na to czas. Tak myślisz? Zmienisz zdanie, kiedy przeczytasz ten przepis. Zapiekanka będzie gotowa wprost ekspresowo. A ciepły posiłek na początek dnia od razu nastroi cię optymistycznie.

Zapiekanka na śniadanie? Wypróbuj koniecznie. Zapiekanka na śniadanie? Wypróbuj koniecznie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
oprac.  DGP

Serek wiejski często wybieramy na śniadanie. Najczęściej jemy go ze świeżymi warzywami, rzodkiewką czy pomidorem. To świetna opcja, jednak gdy poranki robią się coraz chłodniejsze... można serek przerobić na zapiekankę. Więcej pracy? Niekoniecznie. Danie jest łatwe do przygotowania, pełnowartościowe i można je dowolnie modyfikować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kaszubskie ruchanki z jabłkami. Idealne na słodki piątkowy obiad

Zawsze w lodówce

Twaróg nazywany białym serem to jeden z najlepszych wyborów śniadaniowych. Potwierdzają to dietetycy, bo to świetne źródło białka. Wybór serów twarogowych w sklepach jest bardzo duży. Na zakupach możemy brać pod uwagę zarówno klasyczne twarogi, jak i serki homogenizowane, a także serki wiejskie. I właśnie ten ostatni jest podstawą śniadaniowej zapiekanki. Warto mieć go w lodówce. Zapiekanka z serka wiejskiego to świetna opcja na zdrowy i sycący posiłek, który ma niewiele kalorii i nie zawiera mąki.

Nigdy się nie nudzi

Zapiekanka z serka wiejskiego to danie, które można jeść niemal codziennie. Nie znudzi się, bo mamy duży wybór dodatków, łatwo je wymieniać. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnych, bardziej kalorycznych śniadań. Jest też duża szansa, że zasmakuje dzieciom.

Zapiekanka z serka wiejskiego — przepis

Składniki:

  • 300 g serka wiejskiego,
  • 3 jajka,
  • 50 g papryki,
  • 50 g pieczarek,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 35 g sera (mozzarella lub cheddar),
  • opcjonalnie dowolna wędlina,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ulubione przyprawy: bazylia, oregano, natka pietruszki, koperek, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, papryka słodka lub ostra, płatki chili (suszone lub świeże).

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój paprykę na paseczki lub drobną kostkę. Pieczarki pokrój według uznania. Szczypiorek posiekaj drobno.
  2. Wymieszaj serek wiejski z jajkami, pokrojonymi warzywami, przyprawami i startym serem.
  3. Przełóż masę do naczynia żaroodpornego i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20-25 minut.
  4. Podawaj na ciepło, na przykład z kromką chleba żytniego.
Wybrane dla Ciebie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa