PrzepisŚniadanieNa śniadanie robię szybką zapiekankę. Można ją jeść bez wyrzutów sumienia

Na śniadanie robię szybką zapiekankę. Można ją jeść bez wyrzutów sumienia

Zapiekanka na śniadanie? Wypróbuj koniecznie
Zapiekanka na śniadanie? Wypróbuj koniecznie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
oprac. DGP

14.09.2024 08:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zapiekanka na śniadanie? Kto by miał na to czas. Tak myślisz? Zmienisz zdanie, kiedy przeczytasz ten przepis. Zapiekanka będzie gotowa wprost ekspresowo. A ciepły posiłek na początek dnia od razu nastroi cię optymistycznie.

Serek wiejski często wybieramy na śniadanie. Najczęściej jemy go ze świeżymi warzywami, rzodkiewką czy pomidorem. To świetna opcja, jednak gdy poranki robią się coraz chłodniejsze... można serek przerobić na zapiekankę. Więcej pracy? Niekoniecznie. Danie jest łatwe do przygotowania, pełnowartościowe i można je dowolnie modyfikować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawsze w lodówce

Twaróg nazywany białym serem to jeden z najlepszych wyborów śniadaniowych. Potwierdzają to dietetycy, bo to świetne źródło białka. Wybór serów twarogowych w sklepach jest bardzo duży. Na zakupach możemy brać pod uwagę zarówno klasyczne twarogi, jak i serki homogenizowane, a także serki wiejskie. I właśnie ten ostatni jest podstawą śniadaniowej zapiekanki. Warto mieć go w lodówce. Zapiekanka z serka wiejskiego to świetna opcja na zdrowy i sycący posiłek, który ma niewiele kalorii i nie zawiera mąki.

Nigdy się nie nudzi

Zapiekanka z serka wiejskiego to danie, które można jeść niemal codziennie. Nie znudzi się, bo mamy duży wybór dodatków, łatwo je wymieniać. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnych, bardziej kalorycznych śniadań. Jest też duża szansa, że zasmakuje dzieciom.

Zapiekanka z serka wiejskiego — przepis

Składniki:

  • 300 g serka wiejskiego,
  • 3 jajka,
  • 50 g papryki,
  • 50 g pieczarek,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 35 g sera (mozzarella lub cheddar),
  • opcjonalnie dowolna wędlina,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ulubione przyprawy: bazylia, oregano, natka pietruszki, koperek, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, papryka słodka lub ostra, płatki chili (suszone lub świeże).

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój paprykę na paseczki lub drobną kostkę. Pieczarki pokrój według uznania. Szczypiorek posiekaj drobno.
  2. Wymieszaj serek wiejski z jajkami, pokrojonymi warzywami, przyprawami i startym serem.
  3. Przełóż masę do naczynia żaroodpornego i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20-25 minut.
  4. Podawaj na ciepło, na przykład z kromką chleba żytniego.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także