Podaj na śniadanie zamiast owsianki czy jajecznicy. Talerze będą wymiecione do czysta

Inspirację na tą sałatkę znalazłam na Instagramie u Kingi Paruzel, którą znamy z udziału w pierwszej edycji "MasterChefa". To mistrzyni prostych i szybkich dań. Tym razem do twarożku, który tak lubimy jeść rano, zaproponowała składnik, który może zaskoczyć. Spróbujcie, bo to połączenie jest pyszne i dodaje sałatce wigoru.

salad with cottage cheese and vegetables, close-up, horizontal
appetizer, salad, pate, bread, food, healthy, dairy, diet, snack, breakfast, cheese, closeup, meal, soft, bun, delicious, white, gourmet, toast, vegetable, dinner, wholemeal, tomato, garnish, lunch, cream, sandwich, starter, dip, cuisine, herb, ingredient, wooden, background, fresh, eating, rye, cottage, parsley, bake, bakery, board, cereal, fiber, grain, nutrition, seeds, wholegrain, kernel, cucumber, pepper, appetizer, salad, pate, bread, food, healthy, dairy, diet, snack, breakfast, cheese, closeup, meal, soft, bun, delicious, white, gourmet, toast, vegetable, dinner, wholemeal, tomato, garnish, lunch, cream, sandwich, starter, dip, cuisine, herb, ingredient, wooden, background, fresh, eating, rye, cottage, parsley, bake, bakery, board, cereal, fiber, grain, nutrition, seeds, wholegrain, kernel, cucumberTwaróg to świetna baza do śniadania.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Twarożek na śniadanie? Wiosną i latem możemy go jeść niemal codziennie, bo pojawiają się wspaniałe dodatki, zarówno dla miłośników wytrawnych, jak i słodkich dań na początek dnia. Oczywiście chodzi o sezonowe warzywa i owoce.

Dobry wybór

Twaróg nazywany białym serem to jeden z najlepszych wyborów śniadaniowych. Potwierdzają to dietetycy, bo to świetne źródło białka. Wybór serów twarogowych w sklepach jest bardzo duży. Na zakupach możemy brać pod uwagę zarówno klasyczne twarogi, jak i serki homogenizowane, a także serki wiejskie. I właśnie po ten ostatni sięgnęła Kinga Paruzel. Warto mieć go w lodówce, bo świetnie nadaje się na szybką przekąskę czy kolację. Można go oczywiście zastąpić klasycznym twarogiem wymieszanym z jogurtem naturalnym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię omleta w ten sposób, moja rodzina nie chce nawet słyszeć o innym śniadaniu

Kiszonki od rana

Gdy przygotowujemy serek w wersji wytrawne,j najczęściej dodajemy do niego rzodkiewkę i szczypiorek. Smakuje wtedy świetnie. W bardziej "bogatej" wersji dochodzą do tego składu drobno pokrojone pomidory i ogórki. I właśnie ten ostatni składnik Kinga Paruzel postanowiła wymienić, a właściwie tylko zamienić. Zamiast po świeże ogórki sięgnęła po te kiszone. Na swoim profilu na Instagramie napisała:

"Dla wielu z was kombinacja składników może być zaskakująca. Musicie mi zaufać – tylko takie połączenie smakuje fenomenalnie. Nie bójcie się zestawienia kiszonych ogórków z serkiem – to one wnoszą to "coś".

Zgadzam się z Kingą. Ogórki kiszone dodają tej dobrze przecież znanej sałatce śniadaniowej kwaskowatego posmaku, odświeżają ją. Warto jej spróbować w takim wydaniu także dla jelit. Kiszonki ułatwiają trawienie, wspomagają wchłanianie substancji odżywczych, wspierają odporność. Dobrze je mieć w swoim menu już od rana.

Sałatka śniadaniowa Kingi Paruzel

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 2 ogórki kiszone,
  • pomidor,
  • 4 rzodkiewki,
  • kilka gałązek szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Serek wiejski przełóż do miseczki wraz ze śmietanką.
  2. Ogórki kiszone, pomidor i rzodkiewki pokrój w kosteczkę. Dodaj posiekany szczypiorek.
  3. Tak przygotowane składniki poukładaj wokół serka wiejskiego.
  4. Całość dopraw do smaku.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni