Podaj na śniadanie zamiast owsianki czy jajecznicy. Talerze będą wymiecione do czysta
Inspirację na tą sałatkę znalazłam na Instagramie u Kingi Paruzel, którą znamy z udziału w pierwszej edycji "MasterChefa". To mistrzyni prostych i szybkich dań. Tym razem do twarożku, który tak lubimy jeść rano, zaproponowała składnik, który może zaskoczyć. Spróbujcie, bo to połączenie jest pyszne i dodaje sałatce wigoru.
27.05.2024 | aktual.: 27.05.2024 07:49
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Twarożek na śniadanie? Wiosną i latem możemy go jeść niemal codziennie, bo pojawiają się wspaniałe dodatki, zarówno dla miłośników wytrawnych, jak i słodkich dań na początek dnia. Oczywiście chodzi o sezonowe warzywa i owoce.
Dobry wybór
Twaróg nazywany białym serem to jeden z najlepszych wyborów śniadaniowych. Potwierdzają to dietetycy, bo to świetne źródło białka. Wybór serów twarogowych w sklepach jest bardzo duży. Na zakupach możemy brać pod uwagę zarówno klasyczne twarogi, jak i serki homogenizowane, a także serki wiejskie. I właśnie po ten ostatni sięgnęła Kinga Paruzel. Warto mieć go w lodówce, bo świetnie nadaje się na szybką przekąskę czy kolację. Można go oczywiście zastąpić klasycznym twarogiem wymieszanym z jogurtem naturalnym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiszonki od rana
Gdy przygotowujemy serek w wersji wytrawne,j najczęściej dodajemy do niego rzodkiewkę i szczypiorek. Smakuje wtedy świetnie. W bardziej "bogatej" wersji dochodzą do tego składu drobno pokrojone pomidory i ogórki. I właśnie ten ostatni składnik Kinga Paruzel postanowiła wymienić, a właściwie tylko zamienić. Zamiast po świeże ogórki sięgnęła po te kiszone. Na swoim profilu na Instagramie napisała:
"Dla wielu z was kombinacja składników może być zaskakująca. Musicie mi zaufać – tylko takie połączenie smakuje fenomenalnie. Nie bójcie się zestawienia kiszonych ogórków z serkiem – to one wnoszą to "coś".
Zgadzam się z Kingą. Ogórki kiszone dodają tej dobrze przecież znanej sałatce śniadaniowej kwaskowatego posmaku, odświeżają ją. Warto jej spróbować w takim wydaniu także dla jelit. Kiszonki ułatwiają trawienie, wspomagają wchłanianie substancji odżywczych, wspierają odporność. Dobrze je mieć w swoim menu już od rana.
Sałatka śniadaniowa Kingi Paruzel
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego,
- 2 ogórki kiszone,
- pomidor,
- 4 rzodkiewki,
- kilka gałązek szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Serek wiejski przełóż do miseczki wraz ze śmietanką.
- Ogórki kiszone, pomidor i rzodkiewki pokrój w kosteczkę. Dodaj posiekany szczypiorek.
- Tak przygotowane składniki poukładaj wokół serka wiejskiego.
- Całość dopraw do smaku.