Podaj na śniadanie zamiast owsianki czy jajecznicy. Talerze będą wymiecione do czysta

Inspirację na tą sałatkę znalazłam na Instagramie u Kingi Paruzel, którą znamy z udziału w pierwszej edycji "MasterChefa". To mistrzyni prostych i szybkich dań. Tym razem do twarożku, który tak lubimy jeść rano, zaproponowała składnik, który może zaskoczyć. Spróbujcie, bo to połączenie jest pyszne i dodaje sałatce wigoru.

salad with cottage cheese and vegetables, close-up, horizontal
appetizer, salad, pate, bread, food, healthy, dairy, diet, snack, breakfast, cheese, closeup, meal, soft, bun, delicious, white, gourmet, toast, vegetable, dinner, wholemeal, tomato, garnish, lunch, cream, sandwich, starter, dip, cuisine, herb, ingredient, wooden, background, fresh, eating, rye, cottage, parsley, bake, bakery, board, cereal, fiber, grain, nutrition, seeds, wholegrain, kernel, cucumber, pepper, appetizer, salad, pate, bread, food, healthy, dairy, diet, snack, breakfast, cheese, closeup, meal, soft, bun, delicious, white, gourmet, toast, vegetable, dinner, wholemeal, tomato, garnish, lunch, cream, sandwich, starter, dip, cuisine, herb, ingredient, wooden, background, fresh, eating, rye, cottage, parsley, bake, bakery, board, cereal, fiber, grain, nutrition, seeds, wholegrain, kernel, cucumberTwaróg to świetna baza do śniadania.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Twarożek na śniadanie? Wiosną i latem możemy go jeść niemal codziennie, bo pojawiają się wspaniałe dodatki, zarówno dla miłośników wytrawnych, jak i słodkich dań na początek dnia. Oczywiście chodzi o sezonowe warzywa i owoce.

Dobry wybór

Twaróg nazywany białym serem to jeden z najlepszych wyborów śniadaniowych. Potwierdzają to dietetycy, bo to świetne źródło białka. Wybór serów twarogowych w sklepach jest bardzo duży. Na zakupach możemy brać pod uwagę zarówno klasyczne twarogi, jak i serki homogenizowane, a także serki wiejskie. I właśnie po ten ostatni sięgnęła Kinga Paruzel. Warto mieć go w lodówce, bo świetnie nadaje się na szybką przekąskę czy kolację. Można go oczywiście zastąpić klasycznym twarogiem wymieszanym z jogurtem naturalnym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię omleta w ten sposób, moja rodzina nie chce nawet słyszeć o innym śniadaniu

Kiszonki od rana

Gdy przygotowujemy serek w wersji wytrawne,j najczęściej dodajemy do niego rzodkiewkę i szczypiorek. Smakuje wtedy świetnie. W bardziej "bogatej" wersji dochodzą do tego składu drobno pokrojone pomidory i ogórki. I właśnie ten ostatni składnik Kinga Paruzel postanowiła wymienić, a właściwie tylko zamienić. Zamiast po świeże ogórki sięgnęła po te kiszone. Na swoim profilu na Instagramie napisała:

"Dla wielu z was kombinacja składników może być zaskakująca. Musicie mi zaufać – tylko takie połączenie smakuje fenomenalnie. Nie bójcie się zestawienia kiszonych ogórków z serkiem – to one wnoszą to "coś".

Zgadzam się z Kingą. Ogórki kiszone dodają tej dobrze przecież znanej sałatce śniadaniowej kwaskowatego posmaku, odświeżają ją. Warto jej spróbować w takim wydaniu także dla jelit. Kiszonki ułatwiają trawienie, wspomagają wchłanianie substancji odżywczych, wspierają odporność. Dobrze je mieć w swoim menu już od rana.

Sałatka śniadaniowa Kingi Paruzel

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 2 ogórki kiszone,
  • pomidor,
  • 4 rzodkiewki,
  • kilka gałązek szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Serek wiejski przełóż do miseczki wraz ze śmietanką.
  2. Ogórki kiszone, pomidor i rzodkiewki pokrój w kosteczkę. Dodaj posiekany szczypiorek.
  3. Tak przygotowane składniki poukładaj wokół serka wiejskiego.
  4. Całość dopraw do smaku.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa