Śniadanie polecane przez dietetyka. Idealna opcja, jeśli nie lubisz owsianki

Owsianka do ciebie nie przemawia, a na widok otrębów zaczynasz drżeć? Spokojnie, zdrowy wybór nie ogranicza się do zbożowych płatków. Dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek wskazuje, że od 15 lata na śniadanie jada... kanapki. I dodaje, że na jego talerzu nie wieje nudą.

Dr dietetyki Michał Wrzosek podpowiada, co jeść na śniadanieDr dietetyki Michał Wrzosek podpowiada, co jeść na śniadanie
Źródło zdjęć: © Canva (Lisa Fotios), Instagram: Doktor dietetyki Michał Wrzosek

Dr Michał Wrzosek to dietetyk kliniczny i trener sportowy. Jest autorem Metody Respo - jedynej polskiej diety, której efektywność potwierdzono w badaniach naukowych. W mediach społecznościowych dzieli się wiedzą na temat szeroko pojętej dietetyki i stylu życia. W jednym z filmików opublikowanych na Instagramie podniósł temat śniadania, a konkretnie tego, co warto jeść o poranku, zwłaszcza jeśli nie przepada się za owsianką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łosoś faszerowany wygląda i smakuje obłędnie. Każdy będzie chciał ten przepis

Co jeść na śniadanie zamiast owsianki? Rada dietetyka

Polaków nie trzeba przekonywać do kanapek. To od lat nasz numer jeden, jeśli chodzi o śniadaniowy wybór. Kanapki mogą być jednak nie tylko szybkie i smaczne, ale też zdrowe i dostarczające wielu składników odżywczych. I mimo tego, że często demonizuje się takie wybory żywieniowe, dr dietetyki Michał Wrzosek wskazał, jak ulepszyć kanapki, by stały się elementem zdrowych nawyków żywieniowych.

- Ten posiłek nie znudził mi się prawie od 15 lat. To dlatego, że przyrządzam go na bardzo wiele sposobów. Jako źródło białka można zastosować tutaj wędlinę, ser biały, mozzarellę light czy na przykład pastę z tofu albo jajko. Podstawą tego posiłku jest duża ilość warzyw i to w dwóch warstwach, bo na pierwszej warstwie są zielone warzywa, a na wierzchu pomidor, papryka albo ogórek - wyjaśnia w wideo opublikowanym na Facebooku.

Z czym zrobić kanapki na śniadanie?

Idealne śniadanie powinno być zbilansowane, zawierać odpowiednie proporcje białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin i minerałów. Białka są kluczowe dla budowy mięśni i regeneracji komórek, a węglowodany dostarczają energii, dlatego warto wybierać te złożone, które są trawione wolniej i zapewniają uczucie sytości na dłużej. Tłuszcze również są niezbędne dla zdrowia, ale ważny jest ich rodzaj i ilość. Dobrym wyborem będą tłuszcze nienasycone, takie jak awokado, orzechy, nasiona, oliwa z oliwek czy olej lniany. Kolejne są witaminy i minerały, czyli niezbędne mikroskładniki, które wspierają różne funkcje organizmu. Warzywa i owoce to ich bogate źródła, dlatego na śniadanie warto włączyć świeże sałatki, koktajle lub kawałki owoców.

Chcąc skomponować idealne śniadanie w formie kanapki, wybierz pełnoziarniste pieczywo, które dostarczy błonnika i węglowodanów złożonych. Dodaj plaster chudego mięsa, takiego jak indyk, lub ugotowane jajko, a wegetarianie mogą wybrać pastę z ciecierzycy lub tofu. Sałata, pomidor, ogórek, rukola – warzywa dodadzą witamin i minerałów oraz uczucia świeżości, a podaż zdrowych tłuszczy zapewni plaster awokado lub łyżeczka pesto. Pamiętaj, że kilka plastrów ogórka kiszonego lub kilka oliwek czy innych dodatków wzbogaci smak i doda składników odżywczych.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej