Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje

Sałatka jarzynowa pojawia się zawsze wtedy, gdy przy rodzinnym stole spotyka się kilka pokoleń. Wiele osób szykuje ją na takie okazje z wyprzedzeniem i od razu w dużej misce, aby starczyło na dłużej. Zgodnie z tradycją sałatką musi się "przegryźć", zanim wyląduje na stole. Nie pomagają w tym dwa dodatki.

Sałatka jarzynowa nie zawsze smakuje lepiej na drugi dzieńSałatka jarzynowa nie zawsze smakuje lepiej na drugi dzień
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sałatka faktycznie potrzebuje czasu, aby jej smak był pełniejszy. Jednak jabłko i cebula dodane zbyt wcześnie mogą tu sporo namieszać. Lepiej zostawić te dodatki na później i dorzucić do sałatki tuż przed podaniem, a będą miały ładniejszy wygląd i lepszy smak. Jeśli chcesz, żeby cebula była mniej intensywna, po pokrojeniu w drobną kostkę, przelej ją wrzątkiem.

Sałatka Drwala 2.0. Zrób ją na Andrzejki, a twoi goście nie będą chcieli jeść nic innego

Dlaczego jabłko i cebula mogą zaszkodzić sałatce?

Jabłko ma tendencję do ciemnienia i puszczania soku, a w połączeniu z majonezem tworzy środowisko, które szybko traci świeżość. Już po kilku godzinach leżakowania w lodówce w sałatce pojawia się charakterystyczna wodnista otoczka, a smak samych jabłek z godziny na godzinę traci wyrazistość.

Cebula działa jeszcze bardziej zdecydowanie. Jej ostre związki siarkowe w wilgotnym środowisku zaczynają pracować niemal od razu, sprawiając, że sałatka szybciej kwaśnieje. Po dniu w lodówce, zamiast przyjemnej chrupkości można poczuć niepokojącą ostrość i aromat, który dominuje nad resztą składników.

Warto odwrócić kolejność

Ugotowane warzywa, jajka i ogórki mogą spokojnie czekać wymieszane w misce nawet kilka godzin, przykryte i schłodzone, ale jabłko i cebulę lepiej dodać tuż przed podaniem. Wtedy w sałatce pojawi się świeży i soczysty akcent, a także subtelna ostrość, która nie będzie przeszkadzać. Jeśli chcesz przygotować sałatkę wcześniej, możesz te dwa składniki przechowywać osobno w szczelnych pojemnikach, a potem tylko wymieszać. Możesz także poczekać z dodatkiem majonezu, który również skraca termin ważności tradycyjnej sałatki.

Wybrane dla Ciebie
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀