Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu

Obok polędwiczek z suszonymi pomidorami w kremowym sosie nikt nie przejdzie obojętnie – pachną tak, że człowiek robi się głodny bez względu na godzinę i wielkość poprzedniego posiłku. Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim, którzy uwielbiają łączyć makaron z konkretnymi dodatkami.

Polędwiczki w kremowym sosie podaję z ryżem lub makaronemPolędwiczki w kremowym sosie podaję z ryżem lub makaronem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Obiad wygląda jak z włoskiej trattorii, tymczasem jest bardzo łatwy do przygotowania i nie wymaga żadnego doświadczenia w kuchni. Wystarczy pokroić polędwiczkę w plastry, obsmażyć na rumiany kolor, a potem dusić w kremowym sosie. Najlepiej smakuje z domowym makaronem i świeżą bazylią.

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - pyszny obiad dla rodziny

Wykorzystaj zalewę z pomidorów

Do obsmażenia polędwiczek nie potrzebujesz żadnego dodatkowego tłuszczu. Wykorzystaj zalewę ze słoika z suszonymi pomidorami, która dodatkowo podkręci smak i aromat potrawy. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę i czosnek. To prosty sposób na to, aby sos nabrał głębi bez dużej ilości dodatkowych przypraw. Na bazie oleju z suszonych pomidorów możesz zrobić także majonez smakowy.

Przepis na polędwiczki w sosie z suszonymi pomidorami

Jeśli polędwiczki chcesz podać z makaronem, pokrój je na mniejsze kawałki.

Składniki:

  • 800 g polędwiczek wieprzowych,
  • 200 g suszony pomidorów w oliwie,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 250 g bulionu warzywnego,
  • 150 ml śmietany kremówki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża bazylia do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój na plastry. Z pomidorów odlej zalewę na patelnię i obsmaż na niej polędwiczki, ale tylko do zarumienienia z jednej i drugiej strony. Zdejmij je na osobny talerz.
  2. Na patelnię dodaj cebulę pokrojoną w pióra i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Gdy się podsmażą, dorzuć suszone pomidory.
  3. Po chwili zalej je szklanką bulionu warzywnego, dodaj śmietanę kremówkę i dokładnie wymieszaj.
  4. Do sosu przełóż polędwiczki i podgrzewaj na wolnym ogniu przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Podawaj z makaronem lub ryżem i listkami świeżej bazylii.
Wybrane dla Ciebie
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
Robię szybki farsz z szynki i nadziewam ptysie. Kanapki i sałatki idą w odstawkę
Robię szybki farsz z szynki i nadziewam ptysie. Kanapki i sałatki idą w odstawkę
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟