Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Obok polędwiczek z suszonymi pomidorami w kremowym sosie nikt nie przejdzie obojętnie – pachną tak, że człowiek robi się głodny bez względu na godzinę i wielkość poprzedniego posiłku. Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim, którzy uwielbiają łączyć makaron z konkretnymi dodatkami.
Obiad wygląda jak z włoskiej trattorii, tymczasem jest bardzo łatwy do przygotowania i nie wymaga żadnego doświadczenia w kuchni. Wystarczy pokroić polędwiczkę w plastry, obsmażyć na rumiany kolor, a potem dusić w kremowym sosie. Najlepiej smakuje z domowym makaronem i świeżą bazylią.
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - pyszny obiad dla rodziny
Wykorzystaj zalewę z pomidorów
Do obsmażenia polędwiczek nie potrzebujesz żadnego dodatkowego tłuszczu. Wykorzystaj zalewę ze słoika z suszonymi pomidorami, która dodatkowo podkręci smak i aromat potrawy. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę i czosnek. To prosty sposób na to, aby sos nabrał głębi bez dużej ilości dodatkowych przypraw. Na bazie oleju z suszonych pomidorów możesz zrobić także majonez smakowy.
Przepis na polędwiczki w sosie z suszonymi pomidorami
Jeśli polędwiczki chcesz podać z makaronem, pokrój je na mniejsze kawałki.
Składniki:
- 800 g polędwiczek wieprzowych,
- 200 g suszony pomidorów w oliwie,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 250 g bulionu warzywnego,
- 150 ml śmietany kremówki,
- sól i pieprz do smaku,
- świeża bazylia do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój na plastry. Z pomidorów odlej zalewę na patelnię i obsmaż na niej polędwiczki, ale tylko do zarumienienia z jednej i drugiej strony. Zdejmij je na osobny talerz.
- Na patelnię dodaj cebulę pokrojoną w pióra i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Gdy się podsmażą, dorzuć suszone pomidory.
- Po chwili zalej je szklanką bulionu warzywnego, dodaj śmietanę kremówkę i dokładnie wymieszaj.
- Do sosu przełóż polędwiczki i podgrzewaj na wolnym ogniu przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj z makaronem lub ryżem i listkami świeżej bazylii.