Nie śmietana i nie boczek. Włosi robią carbonarę z innych produktów
Mało który naród tak bardzo przeżywa każde odstępstwo od tradycyjnych receptur, jak Włosi. Ananas lub ketchup na pizzy, łamanie makaronu na pół albo śmietana w carbonarze? Od razu chwytają się za głowę. Warto zatem wiedzieć, jak przygotować oryginalne włoskie potrawy, a przede wszystkim kultową pastę.
Carbonara jest znana na całym świecie. Ten włoski makaron łączy w sobie prostotę z niesamowitym smakiem. Niestety, wraz ze wzrostem popularności zaczęła być również modyfikowana i z biegiem czasu w składzie pojawiła się śmietana, wędzony boczek i zwykły żółty ser. Tymczasem oryginalna włoska carbonara to przede wszystkim starannie dobrane i sprawdzone składniki i to dzięki nim, zawsze smakuje niczym z włoskiej trattorii.
Dyniowa pinsa w dwóch wersjach. Każdy znajdzie coś dla siebie
Włoska carbonara
Czym więc jest włoska carbonara? To przede wszystkim danie składające się z minimalnej ilości składników, tj. makaron, woda po jego ugotowaniu, jajka, ser, mięso i pieprz. Nie znajdziesz tu śmietany, w oryginalnej wersji bazą sosu są żółtka i starty ser (Pecorino Romano lub parmezan), a woda z gotującego się makaronu nadaje całości aksamitnej kremowości.
Co bardzo ważne, jajka nie mogą absolutnie trafić na gorący ogień, aby nie ścięły się w jajecznicę. Istotny jest również rodzaj mięsa. Najlepiej wybrać guanciale, czyli podgardle wieprzowe, lub ewentualnie pancettę. Oba produkty nie są wędzone tak intensywnie jak typowy polski boczek, dlatego ich smak nie dominuje w sosie, a jedynie go dopełnia. Ostatnią sprawą, z pozoru nieistotną, jest wybór makaronu, a tradycyjnie używa się spaghetti.
Przepis na włoską carbonarę
Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti,
- 100 g guanciale lub pancetty,
- 2 żółtka,
- 40 g startego Pecorino Romano lub parmezanu,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Pokrój guancialę lub pancettę w drobną kostkę.
- Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku i ugotuj w niej spaghetti al dente.
- Zachowaj około pół szklanki wody z gotowania.
- W misce wymieszaj żółtka z startym serem, aż powstanie gładka masa.
- Na patelni podsmaż mięso na średnim ogniu, aż wytopi się tłuszcz i lekko zrumieni.
- Odcedź makaron i wrzuć go na patelnię z mięsem, dokładnie wymieszaj, aby makaron pokrył się tłuszczem.
- Następnie zdejmij patelnię z ognia, wlej niewielką ilość wody z gotowania makaronu i dodaj masę jajeczno-serową, energicznie mieszając.
- Stopniowo dolewaj więcej wody, aż sos będzie aksamitny i kremowy.
- Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i podawaj od razu. Smacznego!