Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Wigilijnego karpia można przygotować na wiele różnych sposobów, nie tylko z patelni. Na Śląsku kawałki ryby pływają w kremowej zupie, którą ciocia podaje zamiast czerwonego barszczu z uszkami. Aromatyczny bulion przyjemnie rozpływa się po podniebieniu.
Zupa rybna idealnie wpisuje się w schemat dań wigilijnych i dawniej była często podawana w różnych regionach Polski. Ciocia ze Śląska robi klasyczny wywar na głowie karpia, zabielany śmietaną kremówką. Z kolei babcia z Pałuk gotuje podobną zupę, ale z dodatkiem rodzynek i ryżu. Dzisiaj w większości domów zupę rybną zastąpił barszcz czerwony, często robiony na szybko ze sklepowego gotowca.
Na Wigilię podaj rybę po japońsku. Nie zostanie nawet mały kawałeczek
Jak zrobić bulion na głowach karpia?
Podobnie jak rosół z kurczaka, tylko zamiast drobiu, wrzucasz oczyszczoną rybę. Głowy karpia zawierają dużo tłuszczu, który buduję strukturę wywaru. Zanim jednak dodasz włoszczyznę i wstawisz do gotowania, pamiętaj o usunięciu oczu z głowy karpia. Następnie zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu. Z pozostałej części ryby odetnij płetwy i ogon, oskrob z łusek i również wrzuć do bulionu, aby w zupie znalazły się rybne kąski.
Usuwanie oczu karpia nie jest kwestią przesądów, ale ma wymiar praktyczny – zawierają dużą ilość żelatynowej substancji, która w trakcie gotowania zamienia się w mętną, lekko kleistą zawiesinę. Bez oczu zupa zachowa klarowność i przyjemnie rybny charakter, bez drażniącej goryczki.
Przepis na zupę rybną z karpia
Zupa wyjdzie delikatna i kremowa, gdy zabielisz ją słodką śmietaną. Jednak jeśli chcesz odchudzić zupę albo lubisz bardziej kwaskowe smaki, dodaj kwaśną śmietanę 18 proc. – tylko zahartuj ją przed wlaniem do gorącego bulionu, aby uniknąć zważenia.
Składniki:
- 1 karp,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- kawałek seler,
- 1 por,
- 1 cebula,
- 3 liście laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 150 ml śmietany kremówki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Odetnij głowę karpia i wrzuć do garnka. Dodaj włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej zimną wodą, ale tylko tyle, żeby przykryć wszystkie składniki. Wrzuć także cebulę opaloną nad palnikiem (lub na suchej patelni) i wstaw do zagotowania.
- W tym czasie pokrój pozostałego karpia na kawałki (bez płetw i ogona) i wrzuć do gotującego się wywaru. Gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż warzywa i ryba będą miękkie. Wtedy wyjmij kawałki ryby i oddziel mięso od skóry i ości.
- Zupę przecedź przez durszlak.
- Do gorącego bulionu dodaj śmietanę kremówkę i dokładnie wymieszaj.
- Wrzuć z powrotem do garnka obrane kawałki ryby.
- Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.