Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Przygotowanie dobrego karpia na Wigilię jest nie lada wyzwaniem. Oścista ryba, często o dość intensywnym zapachu, nie jest łatwa w obróbce. Dlatego wiele osób sięga do porad autorytetów kulinarnych, aby wyszło smacznie i zgodnie z tradycją. Trik od Magdy Gessler może uratować Wigilię.
Kuchnia Magdy Gessler jest bardzo blisko polskich tradycji. Restauratorka rzadko kiedy "łamie" przepisy. Raczej stara się wydobyć z domowych kuchni to, co najlepsze – bez kompromisów i chodzenia na skróty. Nieraz potrzeba dużo cierpliwości, aby potrawa była dopracowana, ale warto, bo odwdzięcza się wyjątkowym smakiem, który tworzy najprzyjemniejsze wspomnienia. Podobnie jest w przypadku wigilijnego karpia.
Na Boże Narodzenie podaj choinki. Efektowne i proste w przygotowaniu
Trik od Magdy Gessler na wigilijnego karpia
Restauratorka nie czeka z obróbką karpia do ostatniej chwili. Zgodnie z tym, co podają publikacje dostępne w sieci, Magda Gessler już dzień wcześniej kroi karpia na dzwonka. Z każdego kawałka wyjmuje większe ości, a mniejsze zostawia. Dzwonka kroi w paski i marynuje w soli oraz cebuli pokrojonej w pióra. Następnego dnia obtacza każdy kawałek w panierce z jajka i bułki tartej z domieszką mąki ziemniaczanej. Rybę smaży w dużej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu.
"Zwykle trzymam karpia w podciśnieniu przez pięć minut, wtedy małe ości zanikają. Tak przygotowanego karpia można jeść jak ciastko" – mówi Magda Gessler w rozmowie z "Gazetą Wyborczą".
Na myśl o kawałkach ryby w chrupiącej panierce ślinka cieknie. Jednak jeśli boisz się, że mimo wszystko mulisty zapach karpia będzie przebijał, dodatkowo możesz na 4–5 godzin przed smażeniem zanurzyć go w mleku. Tomasz Strzelczyk zwraca również uwagę na to, żeby zawsze kupować karpia ze sprawdzonego źródła – zanim trafi do sprzedaży, powinien być odsadzany do basenu z czystą wodą, wtedy traci nieprzyjemną woń. Kucharz również ma sposób na ościstą rybę, ale zupełnie inny niż Magda Gessler.
Przepis na wigilijnego karpia od Magdy Gessler
Pamiętaj, aby przed położeniem ryby na rozgrzany olej obstukać ją z nadmiaru panierki, inaczej kawałki bułki będą się przypalać na patelni.
Składniki:
- 1 karp – wypatroszony i oczyszczony,
- 1 cebula,
- 2–3 jajka,
- 200 g bułki tartej,
- 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej,
- sól do natarcia ryby,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Karpia pokrój w dzwonka, usuń widoczne ości, mniejsze mogą zostać. Pokrój dzwonka w paski.
- Natrzyj solą i obłóż pokrojoną w pióra cebulą. Przykryj pokrywką i wstaw na noc do lodówki.
- Przed samą wieczerzą usmaż karpia – każdą porcję zanurz w jajkach rozkłóconych z odrobiną wodą, a następnie w bułce tartej z dodatkiem mąki ziemniaczanej.
- Strzep nadmiar panierki i kładź rybę na stabilnie rozgrzany olej.
- Smaż na złoty kolor z jednej i drugiej strony.