Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości

Przygotowanie dobrego karpia na Wigilię jest nie lada wyzwaniem. Oścista ryba, często o dość intensywnym zapachu, nie jest łatwa w obróbce. Dlatego wiele osób sięga do porad autorytetów kulinarnych, aby wyszło smacznie i zgodnie z tradycją. Trik od Magdy Gessler może uratować Wigilię.

Magda Gessler smaży karpia w cienkich paseczkachMagda Gessler smaży karpia w cienkich paseczkach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, YouTube
Anna Galuhn

Kuchnia Magdy Gessler jest bardzo blisko polskich tradycji. Restauratorka rzadko kiedy "łamie" przepisy. Raczej stara się wydobyć z domowych kuchni to, co najlepsze – bez kompromisów i chodzenia na skróty. Nieraz potrzeba dużo cierpliwości, aby potrawa była dopracowana, ale warto, bo odwdzięcza się wyjątkowym smakiem, który tworzy najprzyjemniejsze wspomnienia. Podobnie jest w przypadku wigilijnego karpia.

Na Boże Narodzenie podaj choinki. Efektowne i proste w przygotowaniu

Trik od Magdy Gessler na wigilijnego karpia

Restauratorka nie czeka z obróbką karpia do ostatniej chwili. Zgodnie z tym, co podają publikacje dostępne w sieci, Magda Gessler już dzień wcześniej kroi karpia na dzwonka. Z każdego kawałka wyjmuje większe ości, a mniejsze zostawia. Dzwonka kroi w paski i marynuje w soli oraz cebuli pokrojonej w pióra. Następnego dnia obtacza każdy kawałek w panierce z jajka i bułki tartej z domieszką mąki ziemniaczanej. Rybę smaży w dużej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu.

"Zwykle trzymam karpia w podciśnieniu przez pięć minut, wtedy małe ości zanikają. Tak przygotowanego karpia można jeść jak ciastko" – mówi Magda Gessler w rozmowie z "Gazetą Wyborczą".

Na myśl o kawałkach ryby w chrupiącej panierce ślinka cieknie. Jednak jeśli boisz się, że mimo wszystko mulisty zapach karpia będzie przebijał, dodatkowo możesz na 4–5 godzin przed smażeniem zanurzyć go w mleku. Tomasz Strzelczyk zwraca również uwagę na to, żeby zawsze kupować karpia ze sprawdzonego źródła – zanim trafi do sprzedaży, powinien być odsadzany do basenu z czystą wodą, wtedy traci nieprzyjemną woń. Kucharz również ma sposób na ościstą rybę, ale zupełnie inny niż Magda Gessler.

Przepis na wigilijnego karpia od Magdy Gessler

Pamiętaj, aby przed położeniem ryby na rozgrzany olej obstukać ją z nadmiaru panierki, inaczej kawałki bułki będą się przypalać na patelni.

Składniki:

  • 1 karp – wypatroszony i oczyszczony,
  • 1 cebula,
  • 2–3 jajka,
  • 200 g bułki tartej,
  • 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól do natarcia ryby,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Karpia pokrój w dzwonka, usuń widoczne ości, mniejsze mogą zostać. Pokrój dzwonka w paski.
  2. Natrzyj solą i obłóż pokrojoną w pióra cebulą. Przykryj pokrywką i wstaw na noc do lodówki.
  3. Przed samą wieczerzą usmaż karpia – każdą porcję zanurz w jajkach rozkłóconych z odrobiną wodą, a następnie w bułce tartej z dodatkiem mąki ziemniaczanej.
  4. Strzep nadmiar panierki i kładź rybę na stabilnie rozgrzany olej.
  5. Smaż na złoty kolor z jednej i drugiej strony.
Wybrane dla Ciebie
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟