Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Za chwilę początek grudnia, więc to zrozumiałe, że wiele osób zastanawia się nad tym, jak rozplanować świąteczne potrawy, żeby wszystko nie zostało na ostatnio chwilę. Niektóre przysmaki możesz przygotować wcześniej, z innymi jeszcze się wstrzymaj. Już wyjaśniam, kiedy najlepiej wstawić zakwas na barszcz wigilijny.
Barszcz na zakwasie zyskuje zupełnie inny charakter – niektórzy doceniają kwaśny smak wywaru, innym przeszkadza i wolą zupę z gotowanych lub pieczonych buraków. Prawda jest taka, że sukces kulinarny zależy od odpowiedniego balansu. Buraki za zakwas można wstawić już teraz, jednak trzeba w odpowiednim momencie zatrzymać proces fermentacji.
Wigilijna zupa migdałowa zachwyci gości. Do kuchni zabierzesz tylko puste talerze
Jakie buraki są najlepsze na zakwas?
Najlepiej sprawdzają się bulwy średniej wielkości, o intensywnie bordowym kolorze i cienkiej skórce. Zawierają więcej cukru niż małe czy przerośnięte, a ten sprawia, że fermentacja przebiega szybciej i gwarantuje głęboki, lekko kwaskowy aromat bez ziemistej goryczki. Unikaj bardzo dużych lub przerośniętych buraków, ponieważ ich miąższ bywa bardziej włóknisty i mniej soczysty. Również mocno wysuszone, pomarszczone albo uszkodzone bulwy mogą utrudniać fermentację.
Zakwas do wigilijnego barszczu wyjdzie odpowiednio kwaskowy i pełen smaku, jeśli sięgniesz po świeże, jędrne buraki z ekologicznej uprawy – stosowanie środków ochrony roślin również może zakłócać prawidłowy przebieg fermentacji.
Kiedy wstawić zakwas na barszcz wigilijny?
Gotowy zakwas może być przechowywany w lodówce przez kilka tygodni, więc jak najbardziej możesz go wstawić już pod koniec listopada. Dokładnie umyj buraki, cienko obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki. Do czystego, wyparzonego słoika wrzuć kilka ząbków czosnku i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach. Na takiej podstawie ułóż buraki i zalej mieszanką wody z solą w proporcji: 1 litr przegotowanej wody na 1 łyżkę soli.
Lekko zakręć nakrętkę, pozostawiając dopływ powietrza i pozostaw słoik na 5–7 dni. Codziennie przemieszaj zawartość, aby fermentacja przebiegała równomiernie. Po 5 dniach możesz już przecedzić zakwas przez drobne sito lub gazę i przelać do docelowych butelek. Szczelnie zakręć i przechowuj w lodówce do czasu gotowania wigilijnego barszczu.