WAŻNE
TERAZ

Akty dywersji na kolei. Sąd podjął decyzję wobec Ukraińców

Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet

Za chwilę początek grudnia, więc to zrozumiałe, że wiele osób zastanawia się nad tym, jak rozplanować świąteczne potrawy, żeby wszystko nie zostało na ostatnio chwilę. Niektóre przysmaki możesz przygotować wcześniej, z innymi jeszcze się wstrzymaj. Już wyjaśniam, kiedy najlepiej wstawić zakwas na barszcz wigilijny.

Zakwas z buraków na barszcz wigilijnyZakwas z buraków na barszcz wigilijny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Barszcz na zakwasie zyskuje zupełnie inny charakter – niektórzy doceniają kwaśny smak wywaru, innym przeszkadza i wolą zupę z gotowanych lub pieczonych buraków. Prawda jest taka, że sukces kulinarny zależy od odpowiedniego balansu. Buraki za zakwas można wstawić już teraz, jednak trzeba w odpowiednim momencie zatrzymać proces fermentacji.

Wigilijna zupa migdałowa zachwyci gości. Do kuchni zabierzesz tylko puste talerze

Jakie buraki są najlepsze na zakwas?

Najlepiej sprawdzają się bulwy średniej wielkości, o intensywnie bordowym kolorze i cienkiej skórce. Zawierają więcej cukru niż małe czy przerośnięte, a ten sprawia, że fermentacja przebiega szybciej i gwarantuje głęboki, lekko kwaskowy aromat bez ziemistej goryczki. Unikaj bardzo dużych lub przerośniętych buraków, ponieważ ich miąższ bywa bardziej włóknisty i mniej soczysty. Również mocno wysuszone, pomarszczone albo uszkodzone bulwy mogą utrudniać fermentację.

Zakwas do wigilijnego barszczu wyjdzie odpowiednio kwaskowy i pełen smaku, jeśli sięgniesz po świeże, jędrne buraki z ekologicznej uprawy – stosowanie środków ochrony roślin również może zakłócać prawidłowy przebieg fermentacji.

Kiedy wstawić zakwas na barszcz wigilijny?

Gotowy zakwas może być przechowywany w lodówce przez kilka tygodni, więc jak najbardziej możesz go wstawić już pod koniec listopada. Dokładnie umyj buraki, cienko obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki. Do czystego, wyparzonego słoika wrzuć kilka ząbków czosnku i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach. Na takiej podstawie ułóż buraki i zalej mieszanką wody z solą w proporcji: 1 litr przegotowanej wody na 1 łyżkę soli.

Lekko zakręć nakrętkę, pozostawiając dopływ powietrza i pozostaw słoik na 5–7 dni. Codziennie przemieszaj zawartość, aby fermentacja przebiegała równomiernie. Po 5 dniach możesz już przecedzić zakwas przez drobne sito lub gazę i przelać do docelowych butelek. Szczelnie zakręć i przechowuj w lodówce do czasu gotowania wigilijnego barszczu.

Wybrane dla Ciebie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀