Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie

Pierogi z przepisu Roberta Makłowicza to majstersztyk. Chociaż przypominają klasyczne, odbiegają od tradycji w bardzo przyjemny sposób. W efekcie ryzyko, że na stole wyląduje rozgotowana potrawa, spada do zera. W środku znajduje się farsz grzybowy, który idealnie pasuje do wigilijnego barszczu.

W kuchni Makłowicza jest miejsce na mniej tradycyjne pierogiW kuchni Makłowicza jest miejsce na mniej tradycyjne pierogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, YouTube
Anna Galuhn

W przepisach Roberta Makłowicza znalazła się ciekawa wariacja na temat pierogów wigilijnych. Kucharz i krytyk kulinarny zamiast tradycyjnych gotowanych pierogów proponuje wersję z piekarnika na kruchym cieście. Pierogi od Makłowicza wychodzą tak pyszne, że nikt nie zapyta ani u uszka, ani o paszteciki.

Futomski bulwiok, przy którym nawet pierogi nie mają szans

Ciasto na pierogi Roberta Makłowicza

Pierogi na kruchym cieście z piekarnika przypominają nieco hiszpańskie empanady. Jednak farsz z grzybów leśnych nie pozostawia złudzeń, że danie idealnie wpisuje się w kanon polskich potraw wigilijnych. Oczywiście, jeśli masz ochotę, w środku możesz zamknąć również kapustę kiszoną lub farsz z kaszy gryczanej.

Kluczem do sukcesu jest ciasto – delikatne, kruche i elastyczne. Żeby pierogi dobrze się lepiły i nie rozpadały podczas pieczenia, Robert Makłowicz dodaje 1 łyżkę kwaśnej śmietany. Ciasto jest tak podatne na lepienie, że falbanka wychodzi sama.

Przepis na pierogi z piekarnika od Roberta Makłowicza

Zanim wstawisz pierogi do piekarnika, przesmaruj je białkiem – odpowiednia ilość zostanie ci po oddzieleniu żółtek do kruchego ciasta.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 120 g zimnego masła,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • pół łyżeczki soli.

Farsz:

  • 1 cebula,
  • 100 g namoczonych (lub ugotowanych grzybów),
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesyp na stolnicę i wymieszaj z solą. Dodaj zimne masło z lodówki i posiekaj je nożem. Usyp w stożek i zrób wgłębienie, do środka wbij 2 żółtka i dodaj łyżkę kwaśnej śmietany. Szybko zagnieć ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Na patelni z łyżką masła zeszklij drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodaj namoczone grzyby, odciśnięte z wody i drobno posiekane. Smaż przez kilka minut (aż odparuje woda), dopraw solą i pieprzem.
  3. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na cienki placek. Przy pomocy szklanki wytnij kółka. Na środek każdego krążka nałóż farsz, złóż pierogi i mocno sklej brzegi.
  4. Pierogi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po wierzchu posmaruj białkiem, które zostało z oddzielania żółtek.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut. Wyjmij, gdy będą rumiane.
Wybrane dla Ciebie
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
Hiszpanie serwują jako tapas. Na sam widok wielu poczuje dreszcze
Hiszpanie serwują jako tapas. Na sam widok wielu poczuje dreszcze
Ta ryba nie śmierdzi mułem. Jest smaczna, wspiera pracę serca i odchudzanie
Ta ryba nie śmierdzi mułem. Jest smaczna, wspiera pracę serca i odchudzanie
Surówka z marchewki, którą zrobisz w kilka minut. Potrzebujesz tylko 3 składników
Surówka z marchewki, którą zrobisz w kilka minut. Potrzebujesz tylko 3 składników
Żadne śledzie czy karp. W Chorwacji na świąteczny obiad robią dorsza na biało
Żadne śledzie czy karp. W Chorwacji na świąteczny obiad robią dorsza na biało
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇