Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Pierogi z przepisu Roberta Makłowicza to majstersztyk. Chociaż przypominają klasyczne, odbiegają od tradycji w bardzo przyjemny sposób. W efekcie ryzyko, że na stole wyląduje rozgotowana potrawa, spada do zera. W środku znajduje się farsz grzybowy, który idealnie pasuje do wigilijnego barszczu.
W przepisach Roberta Makłowicza znalazła się ciekawa wariacja na temat pierogów wigilijnych. Kucharz i krytyk kulinarny zamiast tradycyjnych gotowanych pierogów proponuje wersję z piekarnika na kruchym cieście. Pierogi od Makłowicza wychodzą tak pyszne, że nikt nie zapyta ani u uszka, ani o paszteciki.
Futomski bulwiok, przy którym nawet pierogi nie mają szans
Ciasto na pierogi Roberta Makłowicza
Pierogi na kruchym cieście z piekarnika przypominają nieco hiszpańskie empanady. Jednak farsz z grzybów leśnych nie pozostawia złudzeń, że danie idealnie wpisuje się w kanon polskich potraw wigilijnych. Oczywiście, jeśli masz ochotę, w środku możesz zamknąć również kapustę kiszoną lub farsz z kaszy gryczanej.
Kluczem do sukcesu jest ciasto – delikatne, kruche i elastyczne. Żeby pierogi dobrze się lepiły i nie rozpadały podczas pieczenia, Robert Makłowicz dodaje 1 łyżkę kwaśnej śmietany. Ciasto jest tak podatne na lepienie, że falbanka wychodzi sama.
Przepis na pierogi z piekarnika od Roberta Makłowicza
Zanim wstawisz pierogi do piekarnika, przesmaruj je białkiem – odpowiednia ilość zostanie ci po oddzieleniu żółtek do kruchego ciasta.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- 120 g zimnego masła,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany,
- pół łyżeczki soli.
Farsz:
- 1 cebula,
- 100 g namoczonych (lub ugotowanych grzybów),
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesyp na stolnicę i wymieszaj z solą. Dodaj zimne masło z lodówki i posiekaj je nożem. Usyp w stożek i zrób wgłębienie, do środka wbij 2 żółtka i dodaj łyżkę kwaśnej śmietany. Szybko zagnieć ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Na patelni z łyżką masła zeszklij drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodaj namoczone grzyby, odciśnięte z wody i drobno posiekane. Smaż przez kilka minut (aż odparuje woda), dopraw solą i pieprzem.
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na cienki placek. Przy pomocy szklanki wytnij kółka. Na środek każdego krążka nałóż farsz, złóż pierogi i mocno sklej brzegi.
- Pierogi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po wierzchu posmaruj białkiem, które zostało z oddzielania żółtek.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut. Wyjmij, gdy będą rumiane.