Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina

Nie tylko Polacy uwielbiają pierogi. Są popularne również w Hiszpanii, skąd rozprzestrzeniły się na całą Amerykę Południową. Jednak wersja z Półwyspu Iberyjskiego wygląda nieco inaczej od naszej – empanady najczęściej robione są z kruchego ciasta, a w środku znajduje się o wiele więcej farszu. Tym razem wypełniłam je smakami jesieni.

Hiszpańskie pieczone pierożki podaję z domowymi sosamiHiszpańskie pieczone pierożki podaję z domowymi sosami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Empanady to hiszpańskie pierogi pieczone lub smażone w głębokim tłuszczu, nawet dwa razy większe od naszych. W środku często znajduje się mięsny farsz – na przykład z kurczakiem i ostrymi dodatkami lub mięsem mielonym z pomidorami i czerwoną fasolą, w stylu meksykańskiego burrito. Nadzienie dyniowe to kolejna propozycja, idealna na tę porę roku.

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Różne pomysły na empanady nadziewane dynią

Do jesiennego farszu najlepiej sprawdzi się dynia hokkaido, której nie trzeba obierać ze skórki, ale możesz też sięgnąć po inne odmiany, na przykład piżmową, która jest podobnie słodka i strukturalna. Dynię warto wcześniej podpiec, aby była miękka, potem wymieszaj ją z dodatkami podsmażonymi na patelni.

Poniżej znajdziesz przepis na farsz dyniowy z dodatkiem innych kolorowych warzyw i czarnych oliwek. Ale jeśli masz ochotę na mięso i ostrzejsze smaki, podsmaż na patelni kiełbaskę chorizo, pokrojoną w plasterki lub drobną kostkę. Możesz dodać również odrobinę papryczki chili.

Przepis na empanady z dynią

Kurkuma to opcjonalny dodatek do ciasta, ale dzięki niej pierożki nabierają ładniejszego koloru. Empanady możesz zrobić w piekarniku lub na patelni. Podawaj z sałatką i wyrazistym domowym sosem.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 50 g masła,
  • 150 ml wody,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • szczypta soli.


Farsz:

  • 400 g dyni (bez skórki i pestek),
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 50 g czarnych oliwek (bez zalewy),
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku rozpuść masło, dolej wodę, dodaj kurkumę i szczyptę soli. Zdejmij z kuchenki i wsyp mąkę. Wymieszaj ciasto dużą drewnianą łyżką, a gdy trochę przestygnie, zagnieć na gładkie i elastyczne ciasto. Zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 2 godziny albo na całą noc.
  2. Dynię obierz ze skórki i wytnij z niej nasiona. Miąższ pokrój w kostkę, rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 30 minut. Piecz do momentu, aż dynia będzie miękka.
  3. Na patelni z łyżką oleju podsmaż posiekaną cebulę, marchewkę i paprykę, pokrojone w kostkę lub słupki. Gdy warzywa zmiękną, dodaj upieczoną dynię. Dopraw cynamonem, solą i pieprzem. Na koniec wymieszaj z pokrojonymi w krążki oliwkami.
  4. Wyjmij z lodówki ciasto i rozwałkuj na cienkie placek. Przy pomocy dużego kubka lub miseczki wytnij krążki o ok. 10 cm średnicy.
  5. Na każdy krążek nałóż 2 łyżki farszu, złóż na pół i zlep brzegi widelcem (możesz też zrobić falbankę).
  6. Ułóż empanady na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach Celsjusza z włączonym termoobiegiem przez 20–25 minut, aż będą złociste.

Empanady możesz też usmażyć na patelni lub w garnku na większej ilości oleju. Tłuszcz powinien być mocno rozgrzany, ale nie może się przypalać, więc wybierz taki, który zachowuje stabilność w wysokiej temperaturze, na przykład olej kokosowy rafinowany, olej rzepakowy rafinowany lub masło klarowane.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Teraz robię tylko francuskie naleśniki. Tak elastyczne i miękkie, że już nie wrócę do starego przepisu
Teraz robię tylko francuskie naleśniki. Tak elastyczne i miękkie, że już nie wrócę do starego przepisu