PrzepisKuchnia meksykańskaNie kupuj biletów lotniczych. Przygotuj to domowe burrito i poczuj się jak na wakacjach w Meksyku

Nie kupuj biletów lotniczych. Przygotuj to domowe burrito i poczuj się jak na wakacjach w Meksyku

Kup tortillę i przyrządź domowe burrito. Będziesz zachwycony
Kup tortillę i przyrządź domowe burrito. Będziesz zachwycony
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sławomir Fajer

23.05.2024 13:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czy dobre meksykańskie jedzenie dostaniemy wyłącznie na wakacjach w Tulum? Otóż nie! Wystarczająco dobre i bliskie oryginałowi burrito bez najmniejszego problemu przygotujesz w domu. W ruch pójdzie czerwona fasola, mięso mielone i przyprawy. Będzie pysznie — to możemy obiecać!

Kuchnia meksykańska przypadła Polakom do gustu. Cóż, znajduje się w niej wszystko, co lubimy. Wyraziste smaki, sycące mieszanki (nawet zupy są wyjątkowo obfite!), ostre przyprawy. Nic dziwnego, że coraz częściej, zamiast wybrać się na pizzę czy kuchnię polską, decydujemy się zamówić burrito, tacosy, quesadillę czy enchiladas. A wśród tych słynnych meksykańskich potraw króluje jeden produkt: tortilla. I to właśnie o niej warto napisać jeszcze kilka ważnych słów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chociaż jesteśmy wielkimi fanami tortilli z mąki kukurydzianej — taka też jej odmiana jest według opinii wielu osób najzdrowsza, o czym już kiedyś pisaliśmy — to do stworzenia tradycyjnego burrito zwykle używa się tortilli z mąki pszennej. Gdzie ją znaleźć? Spokojnie, mamy XXI wiek; taki produkt kupisz w każdym większym sklepie spożywczym. Kiedy już ci się to uda, możesz wybierać się w wyczekiwaną podróż kulinarną do kraju mariachi i pięknych plaż zatoki. I oczywiście burrito!

Domowe burrito jak z Meksyku

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 6 placków tortilli z mąki pszennej,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chilli,
  • 200-250 ml passaty pomidorowej
  • 2-3 łyżki pikantnej pasty paprykowej (można pominąć albo dodać więcej chilli),
  • zioła: suszona bazylia, kolendra, oregano, cząber (można użyć gotowej przyprawy do kuchni meksykańskiej),
  • odrobina słodkiej papryki,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia,
  • 200 g żółtego sera w kostce.
Najlepsza tortilla to ta wykonana z mąki kukurydzianej
Najlepsza tortilla to ta wykonana z mąki kukurydzianej© Canva

Sposób przygotowania:

  1. Chilli, czosnek i cebulę drobno posiekaj. Podsmaż te składniki na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Następnie dorzuć mięso mielone. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami.
  2. Po kilku minutach smażenia dodaj odcedzoną fasolę i kukurydzę, a po chwili jeszcze passatę i pastę paprykową. Podgrzewaj wszystko razem przez około 10 minut.
  3. Ser żółty zetrzyj i wysyp po trochu na każdy placek tortilli. Dodaj usmażoną mieszankę i zawiń w dość ciasny placek.
  4. Tak przygotowane burrito wymaga jeszcze ostatniej procedury. Zawinięty placek opiecz z każdej strony na patelni grillowej. Teraz twoja meksykańska uczta jest już gotowa. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także