Najlepsze tortille powstają właśnie z tej mąki. Jest bardzo zdrowa

Dzięki niej upieczemy perfekcyjną tortillę, ale także przygotujemy słynną meksykańską przekąskę – tamales. Unikalna, stosowana od wieków, metoda produkcji sprawia, że masa harina wykazuje bardzo ciekawe właściwości, które docenimy również w polskiej kuchni.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Kukurydza - wartościowy składnik diety

Człowiek uprawia kukurydzę od niepamiętnych czasów. Badania archeologiczne wykazały, że była spożywana przez mieszkańców dzisiejszej Ameryki Południowej i Środkowej już pięć tysięcy lat temu! Roślinę ceniono nie tylko za walory odżywcze, ale również właściwości… magiczne. Majowe czy Aztekowie wierzyli bowiem, że złociste ziarna są darem boskim i to właśnie z nich powstał rodzaj ludzki.

Rdzenni Amerykanie spożywali kukurydzę na wiele sposobów. Szybko odkryli, że z suszonych, a następnie mielonych ziaren można uzyskać mąkę – znakomitą bazę smacznych i pożywnych pokarmów. Z czasem zaczęto ją wytwarzać także w trochę innej wersji, zaś końcowy wyrób nazwano masa harina – to z tego proszku najczęściej powstają słynne meksykańskie tortille.

Na jego właściwości wpływa unikalny sposób produkcji. Ziarna kukurydzy są najpierw suszone, a następnie gotowane w rozcieńczonym roztworze wodorotlenku wapnia (tzw. wapna gaszonego), soku z limonki lub popiołu drzewnego – te składniki wykazują silne działanie alkaliczne, co ułatwia oddzielenie ziarna od łusek. W kolejnym etapie kukurydza przez wiele godzin moczy się w tej zalewie, później jest dokładnie płukana i mielona na proszek.

Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Taka obróbka sprawia, że po dodaniu wody masa harina staje się bardzo elastycznym ciastem, z którego bez trudu można uformować placek – bazę licznych specjałów kuchni meksykańskiej. Mąka posiada też cenne właściwości odżywcze.

Masa harina – wartości odżywcze

Dzięki procesowi nixtamalizacji (czyli gotowania i moczenia kukurydzy w specjalnym roztworze) masa harina staje się bogatym źródłem witamin z grupy B, niezbędnych do prawidłowej pracy układu nerwowego i zapewniających utrzymanie równowagi psychicznej, dbających o serce, mięśnie i skórę, a także zwiększających odporność Technologia produkcji mąki znacząco zwiększa stężenie i przyswajalność niacyny (B3), bardzo potrzebnej naszemu mózgowi, biorącej też udział w syntezie ważnych hormonów płciowych, kortyzolu, tyroksyny i insuliny.

Masa harina dostarcza solidnej dawki minerałów, przede wszystkim wapnia, żelaza, manganu, fosforu, potasu, sodu i cynku. Na jej wartość odżywczą wpływa wysoka zawartość naturalnych barwników, przede wszystkim zeaksantyny – antyoksydantu chroniącego oczy przed zaćmą czy zwyrodnieniem plamki żółtej i filtrującego szkodliwe dla wzroku „światło niebieskie”, ale pomagającego również zapobiegać chorobom układu krążenia czy nowotworom (zwłaszcza płuc, prostaty, jelita grubego i piersi).

Jak inne produkty kukurydziane mąka nie zawiera glutenu, dlatego może być spożywana przez osoby zmagające się z jego nietolerancją oraz chorujące na celiakię – chorobę powodującą stan zapalny jelita cienkiego, uniemożliwiającą prawidłowe wchłanianie składników odżywczych z pokarmów i wywołującą poważne deficyty witamin i minerałów.

Masa harina jest lekkostrawna, dlatego zaleca się ją w diecie dzieci, osób mających problemy z układem pokarmowym i rekonwalescentów po przejściu ciężkich chorób. Charakteryzuje się także stosunkowo niską wartością kaloryczną – 100 g produktu dostarcza około 350 kcal.

Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Masa harina w kuchni

Kukurydziana mąka sprawdza się zwłaszcza podczas wyrobu tortilli, czyli meksykańskiego placka stosowanego jako pieczywo i obowiązkowy składnik innych potraw, np. burrito (w tortillę zawija się farsz z mielonego mięsa i fasoli) czy enchiladas (tortilla posmarowana sosem z pomidorów i papryki, napełniona farszem z mięsa, sera, warzyw, jajek, a następnie zawinięta w rurkę).

Przygotowując tortille, warto pamiętać, że masa harina potrzebuje czasu, aby „związać” ciasto, dlatego po wyrobieniu należy je odstawić na 15-30 minut i dopiero po tym czasie formować placki.

Mąka kukurydziana sprawdzi się również podczas przygotowywania tamales, czyli tradycyjnej meksykańskiej przekąski z ciasta nadziewanego mięsem, serem, serem czy odsmażoną fasolą, owiniętego liśćmi kukurydzy, a następnie ugotowanego na parze.

Z masa harina warto też poeksperymentować, dodając ją np. do ciasta na naleśniki czy pierogi.

Autor: Rafał Natorski

Zobacz również nasz sprawdzony przepis na czerwone obiadowe różyczki:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej