PrzepisZupyNajlepsza zupa, jaką można zrobić w zimie. Po niej nie będziesz już chciał drugiego dania

Najlepsza zupa, jaką można zrobić w zimie. Po niej nie będziesz już chciał drugiego dania

Na świecie jest wiele rodzajów zup. Niektóre tak uwielbiamy, że moglibyśmy je jeść codziennie. Ja mam tak z rosołem i zupą krem z dyni. Czasem jednak warto przygotować coś zupełnie nowego. Taką nowością może być aromatyczna zupa meksykańska z pewną mieszanką przypraw.

Zupa meksykańska z kurczakiem
Zupa meksykańska z kurczakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Igor Kryvinskyi

06.01.2024 09:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zupy to chyba najbardziej pożywne dania. Są zawsze skarbnicą witamin i minerałów, a do tego nie trzeba się męczyć z ich jedzeniem. Osobiście jestem ogromną fanką zup i mogłabym się nimi bez przerwy zajadać. Oprócz tego, że są smaczne i sycące, to jeszcze rozgrzewają. Najczęściej przygotowujemy klasyki, jak rosół, jarzynowa lub pomidorowa. Co jednak powiecie na zupę meksykańską? Mięso, warzywa i przyprawy świetnie się w niej komponują.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa meksykańska - przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z kurczaka,
  • 1,5 l bulionu,
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki,
  • 200 g kukurydzy z puszki,
  • 200 g czerwonej fasoli z puszki,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 czerwone papryki,
  • żółta papryka,
  • papryczka chili,
  • pęczek pietruszki,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.
Zupa meksykańska
Zupa meksykańska© Flickr

Sposób wykonania wyrazistej zupy meksykańskiej:

  1. Wlej olej do garnka i podgrzej. Podsmaż w nim mięso mielone z przyprawami.
  2. Cebulę i czosnek obierz. Pokrój bardzo drobno, chilli zaś posiekaj. Dodaj składniki do mięsa i podsmaż.
  3. Wlej też pokrojone pomidory i całość duś przez 10 minut. Po tym czasie dodaj bulion. Zupę wymieszaj i gotuj ją przez kolejne 10 minut.
  4. Papryki umyj i pokrój w kostkę. Otwórz puszki z kukurydzą i fasolą, a następnie je odcedź na sitku. Obydwa składniki wrzuć do garnka.
  5. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną pietruszkę. Gotuj przez 5 minut.
  6. Jeżeli zupa będzie zbyt pikantna, możesz dodać do niej ryż lub zrobione przez siebie kluseczki. Chodzi o to, by smak ci jak najbardziej odpowiadał.
zupaprzepiskuchnia meksykańska