Najlepsza zupa, jaką można zrobić w zimie. Po niej nie będziesz już chciał drugiego dania
Na świecie jest wiele rodzajów zup. Niektóre tak uwielbiamy, że moglibyśmy je jeść codziennie. Ja mam tak z rosołem i zupą krem z dyni. Czasem jednak warto przygotować coś zupełnie nowego. Taką nowością może być aromatyczna zupa meksykańska z pewną mieszanką przypraw.
06.01.2024 09:41
Zupy to chyba najbardziej pożywne dania. Są zawsze skarbnicą witamin i minerałów, a do tego nie trzeba się męczyć z ich jedzeniem. Osobiście jestem ogromną fanką zup i mogłabym się nimi bez przerwy zajadać. Oprócz tego, że są smaczne i sycące, to jeszcze rozgrzewają. Najczęściej przygotowujemy klasyki, jak rosół, jarzynowa lub pomidorowa. Co jednak powiecie na zupę meksykańską? Mięso, warzywa i przyprawy świetnie się w niej komponują.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa meksykańska - przepis
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z kurczaka,
- 1,5 l bulionu,
- 400 g krojonych pomidorów z puszki,
- 200 g kukurydzy z puszki,
- 200 g czerwonej fasoli z puszki,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 czerwone papryki,
- żółta papryka,
- papryczka chili,
- pęczek pietruszki,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania wyrazistej zupy meksykańskiej:
- Wlej olej do garnka i podgrzej. Podsmaż w nim mięso mielone z przyprawami.
- Cebulę i czosnek obierz. Pokrój bardzo drobno, chilli zaś posiekaj. Dodaj składniki do mięsa i podsmaż.
- Wlej też pokrojone pomidory i całość duś przez 10 minut. Po tym czasie dodaj bulion. Zupę wymieszaj i gotuj ją przez kolejne 10 minut.
- Papryki umyj i pokrój w kostkę. Otwórz puszki z kukurydzą i fasolą, a następnie je odcedź na sitku. Obydwa składniki wrzuć do garnka.
- Pod koniec gotowania dodaj posiekaną pietruszkę. Gotuj przez 5 minut.
- Jeżeli zupa będzie zbyt pikantna, możesz dodać do niej ryż lub zrobione przez siebie kluseczki. Chodzi o to, by smak ci jak najbardziej odpowiadał.