Duszoną karkówkę robię zawsze na święto Trzech Króli. Rodzina jest zachwycona
Dosłownie rozpada się pod widelcem, a smakuje jak żadna inna. Wypróbuj przepis na idealną duszoną karkówkę. Szykuję ją zazwyczaj na rodzinny spęd 6 stycznia. Nie ma osoby, która nie prosiłaby o dokładkę.
05.01.2024 | aktual.: 05.01.2024 20:16
Rodzina pokocha tak przygotowaną karkówkę. Bez udziwnień i eksperymentów, w bardzo prostym sosie rozkocha w sobie podniebienie każdego mięsożercy. Ja zazwyczaj podaję ją z tłuczonymi ziemniakami polanymi sosem z duszenia mięsa, do tego serwuję świeżą surówkę, ale doskonale sprawdzą się też ogórki kiszone.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Duszona karkówka. Jak przygotować miękką i kruchą?
Przede wszystkim postaw na dobrą jakość karkówki. Mięso nie powinno być zbyt duże. Im mniejszy kawałek, tym większa szansa, że pochodzi od młodego zwierzęcia, co oznacza, że mięso będzie bardziej miękkie po ugotowaniu. Zaleca się wybieranie kawałków o wadze około 1,5 do 2 kg, ponieważ większe mogą być twardsze i niekoniecznie smaczne. Warto również pamiętać, że część karkówki od strony schabu jest zwykle delikatniejsza i mniej żylasta.
Kluczowym elementem w procesie przygotowywania idealnej duszonej karkówki jest jej wcześniejsze zamarynowanie. Do tego celu sprawdzi się m.in. miód, musztarda, sos sojowy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz słodka papryka. Mięso powinno być pokrojone na grube plastry i dokładnie obtoczone w marynacie. Następnie powinno odstać co najmniej 2 godziny w chłodnym miejscu, a najlepiej całą noc.
Duszona karkówka. Przepis
Składniki:
- 600 g karkówki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 liść laurowy,
- szczypta mielonej ostrej papryki,
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej,
- 1-2 łyżki mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
- 100 ml słodkiej śmietanki,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Karkówkę pokrój w poprzek włókien na plastry o grubości około półtora centymetra. Plastry delikatnie rozbij tłuczkiem.
- Paprykę mieloną wymieszaj z przeciśniętym przez praskę jednym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i odrobiną oleju, by z całości powstała papka. Tak przygotowaną mieszaniną natrzyj plastry karkówki i schowaj do lodówki na co najmniej dwie godziny.
- Cebulę pokrój w średniej grubości kostkę, drugi ząbek czosnku pokrój na większe kawałki.
- Zanim zaczniesz przyrządzać mięso, zadbaj, by nabrało temperatury pokojowej. Nie smaż mięsa wyjętego prosto z lodówki.
- Mięso obtocz w mące, a następnie podsmaż każdy kawałek karkówki z obu stron na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Obsmażoną karkówkę przełóż do osobnego garnka.
- Na patelni podsmaż cebulę, a kiedy zeszkli się, dodaj mieloną paprykę wędzoną i ostrą. Podsmażaj całość ok. 20 sekund, cały czas mieszając. Zadbaj o to, by papryka nie przypaliła się (w przeciwnym razie stanie się gorzka).
- Cebulę z papryką dodaj do mięsa, dorzuć czosnek.
- Na patelnię po smażeniu mięsa i cebuli z przyprawami wlej szklankę wody i zagotuj ją. Dokładnie zbierz łopatką pozostałości, które wzbogacą smak sosu.
- Zawartość patelni wlej do garnka z mięsem. Następnie przykryj całość, dodaj liścia laurowego i duś do miękkości mięsa na małym ogniu (kontroluj ilość płynu, jeśli będzie za mało, dolej wody).
- Kiedy karkówka będzie miękka, sos podbij słodką śmietanką, wymieszaj i zagotuj.
- Podawaj z posiekaną natką pietruszki.