WAŻNE
TERAZ

Mejza jechał 200 km/h. Został zatrzymany

Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę

To danie powszechnie znane, ale dziś nie tak często pojawia się w naszych domach. Warto jednak przywrócić mu dawny blask i popularność, wyjdzie to nam na zdrowie.

To zapomniane danie z PRLTo zapomniane danie z PRL
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Fasolka po bretońsku kojarzy się z daniem ze słoika, ale przygotowanie jej samodzielnie w domu jest naprawdę proste. Często gotowano ją w PRL, była tania, a składniki powszechnie dostępne. Nie kojarzy się z daniem zdrowym, ale dietetyk Bartek Kulczyński szybko rozwiał wątpliwości, wskazując, że to "jeden z najzdrowszych wyrobów w naszym rodzimym menu". Obecnie, kiedy coraz więcej osób poszukuje sycących, a jednocześnie roślinnych posiłków, fasolka po bretońsku przeżywa swój renesans. To danie idealne na jesień.

Fasola po bretońsku

Zdrowa fasolka po bretońsku

Głównym bohaterem jest, oczywiście, fasola, znana jako potężne źródło białka roślinnego i bogactwa witamin. Jest dobrym źródłem potasu, który odgrywa ważną rolę w równoważeniu negatywnego działania soli i regulowaniu ciśnienia krwi oraz magnezu niezbędnego dla prawidłowej pracy układu nerwowego i krążenia.

Fasolka po bretońsku to świetne źródło błonnika, cennego nie tylko dla osób zmagających się z problemami trawiennymi. Błonnik działa w naszych jelitach jak "szczoteczka", która wymiata zalegające resztki pokarmowe. Co najważniejsze, ten mechanizm pomaga usuwać szkodliwe substancje przylegające do ścian jelit, chroniąc nas tym samym przed rozwojem raka jelita grubego. Dodatkowo, fasola dostarcza kwas foliowy (witaminę B9), który jest kluczowy dla obniżenia poziomu homocysteiny, co chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi, a także zmniejsza częstotliwość uderzeń gorąca u kobiet w menopauzie.

Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku © Adobe Stock

Połączenie fasoli z sosem pomidorowym czyni to danie wyjątkowym. Dodatek pomidorów dostarcza z kolei cenny likopen, silny przeciwutleniacz. Zmniejsza ryzyko rozwoju raka prostaty, raka żołądka, przełyku i wątroby. Ponadto aktywnie chroni nas przed chorobami układu krążenia, ponieważ zapobiega utlenianiu się cholesterolu, co jest jednym z pierwszych kroków do rozwoju miażdżycy. Im więcej pomidorów w fasolce, tym więcej zdrowego likopenu dostarczamy. Na dodatek jest go więcej w pomidorach już po przetworzeniu, czyli właśnie w tych z puszki czy w przecierach, które stanowią jeden z głównych składników fasolki.

Uważaj na dodatki

Doktor Bartek Kulczyński podpowiada, by do przygotowania fasoli po bretońsku wykorzystać głównie fasolę i pomidory, nie wypełniać garnka tłustym mięsem, w szczególności tym wieprzowym. Nie oznacza to jednak, że trzeba od razu zrezygnować z kiełbasy, jednak warto ograniczyć jej ilość i potraktować jedynie jako smakowy dodatek, a nie bazę, aby nie niwelować prozdrowotnych właściwości dania.

Wybrane dla Ciebie
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej