Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę

To danie powszechnie znane, ale dziś nie tak często pojawia się w naszych domach. Warto jednak przywrócić mu dawny blask i popularność, wyjdzie to nam na zdrowie.

To zapomniane danie z PRLTo zapomniane danie z PRL
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Fasolka po bretońsku kojarzy się z daniem ze słoika, ale przygotowanie jej samodzielnie w domu jest naprawdę proste. Często gotowano ją w PRL, była tania, a składniki powszechnie dostępne. Nie kojarzy się z daniem zdrowym, ale dietetyk Bartek Kulczyński szybko rozwiał wątpliwości, wskazując, że to "jeden z najzdrowszych wyrobów w naszym rodzimym menu". Obecnie, kiedy coraz więcej osób poszukuje sycących, a jednocześnie roślinnych posiłków, fasolka po bretońsku przeżywa swój renesans. To danie idealne na jesień.

Fasola po bretońsku

Zdrowa fasolka po bretońsku

Głównym bohaterem jest, oczywiście, fasola, znana jako potężne źródło białka roślinnego i bogactwa witamin. Jest dobrym źródłem potasu, który odgrywa ważną rolę w równoważeniu negatywnego działania soli i regulowaniu ciśnienia krwi oraz magnezu niezbędnego dla prawidłowej pracy układu nerwowego i krążenia.

Fasolka po bretońsku to świetne źródło błonnika, cennego nie tylko dla osób zmagających się z problemami trawiennymi. Błonnik działa w naszych jelitach jak "szczoteczka", która wymiata zalegające resztki pokarmowe. Co najważniejsze, ten mechanizm pomaga usuwać szkodliwe substancje przylegające do ścian jelit, chroniąc nas tym samym przed rozwojem raka jelita grubego. Dodatkowo, fasola dostarcza kwas foliowy (witaminę B9), który jest kluczowy dla obniżenia poziomu homocysteiny, co chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi, a także zmniejsza częstotliwość uderzeń gorąca u kobiet w menopauzie.

Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku © Adobe Stock

Połączenie fasoli z sosem pomidorowym czyni to danie wyjątkowym. Dodatek pomidorów dostarcza z kolei cenny likopen, silny przeciwutleniacz. Zmniejsza ryzyko rozwoju raka prostaty, raka żołądka, przełyku i wątroby. Ponadto aktywnie chroni nas przed chorobami układu krążenia, ponieważ zapobiega utlenianiu się cholesterolu, co jest jednym z pierwszych kroków do rozwoju miażdżycy. Im więcej pomidorów w fasolce, tym więcej zdrowego likopenu dostarczamy. Na dodatek jest go więcej w pomidorach już po przetworzeniu, czyli właśnie w tych z puszki czy w przecierach, które stanowią jeden z głównych składników fasolki.

Uważaj na dodatki

Doktor Bartek Kulczyński podpowiada, by do przygotowania fasoli po bretońsku wykorzystać głównie fasolę i pomidory, nie wypełniać garnka tłustym mięsem, w szczególności tym wieprzowym. Nie oznacza to jednak, że trzeba od razu zrezygnować z kiełbasy, jednak warto ograniczyć jej ilość i potraktować jedynie jako smakowy dodatek, a nie bazę, aby nie niwelować prozdrowotnych właściwości dania.

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci