Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm

Dietetycy i lekarze coraz częściej są zgodni co do tego, że kawa pozytywnie wpływa na zdrowie. Zawarta w niej kofeina skutecznie stawia na nogi, a polifenole wspierają organizm z walce z wolnymi rodnikami. Bartek Kulczyński postanawia rozbroić mit na temat kawy rozpuszczalnej.

Bartek Kulczyński wypowiada się na temat kawy rozpuszczalnejBartek Kulczyński wypowiada się na temat kawy rozpuszczalnej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, YouTube
Anna Galuhn

W opinii publicznej popularny jest opinia na temat szkodliwości kawy rozpuszczalnej. Jednak jeśli pod tym pojęciem rozumiemy naturalną kawę, która została poddana procesowi suszenia lub liofilizacji, taka opinia traci rację bytu. Co innego napoje kawowe dostępne w saszetkach – w takich produktach zawartość prawdziwej kawy sięga zaledwie kilku procent i nie są one polecane przez dietetyka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deserki z brzoskwiniami w pucharkach – bez piekarnika, bez stresu, przepyszne!

Tak produkowana jest kawa rozpuszczalna

Bartek Kulczyński opowiada o produkcji kawy rozpuszczalnej. Zaznacza, że zgodnie z obowiązującym prawem produkt o tej nazwie nie może zawierać żadnych domieszek, inaczej nie mógłby się nazywać "kawą". Aby uzyskać charakterystyczne granulki, zaparzona kawa jest poddawana procesowi liofilizacji lub suszenia rozpyłowego. W ten sposób uzyskuje ona formę, która po zalaniu wrzątkiem tworzy popularny napój.

Czy kawa rozpuszczalna może być zdrowsza od ziarnistej?

Dietetyk przyznaje, że nie ma wiedzy na temat jakości ziaren, z których produkowana jest kawa rozpuszczalna, ale może opierać się na badaniach. W materiale na YouTubie powołuje się na badania opublikowane w czasopiśmie "Food Chemistry" w 2012 roku (za: PubMed), które wykazały, że w kawie rozpuszczalnej znajdowało się więcej kwasu chlorogenowego o właściwościach przeciwutleniających.

– Okazało się, że kawa rozpuszczalna charakteryzowała się wyższym poziomem tego składnika w porównaniu do kawy ziarnistej. Na tle niektórych kaw stężenie kwasu chlorogenowego w kawie instant było wyższe nawet dwu-, a czasem i czterokrotnie. W tej samej pracy jej autorzy zauważyli, że kawa rozpuszczalna charakteryzowała się wyższą aktywnością przeciwutleniającą niż zwykła kawa ziarnista – opowiada dietetyk.

Niestety, kawa rozpuszczalna zawierała także dwa razy więcej akrylamidu, który może mieć działanie rakotwórcze. Bartek Kulczyński zaznacza, że prawdopodobnie nie jest to dawka, która może zaszkodzić. Jak na razie, nie ma dokładnych badań na ten temat, więc warto zachować czujność.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem