Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Dietetycy i lekarze coraz częściej są zgodni co do tego, że kawa pozytywnie wpływa na zdrowie. Zawarta w niej kofeina skutecznie stawia na nogi, a polifenole wspierają organizm z walce z wolnymi rodnikami. Bartek Kulczyński postanawia rozbroić mit na temat kawy rozpuszczalnej.
W opinii publicznej popularny jest opinia na temat szkodliwości kawy rozpuszczalnej. Jednak jeśli pod tym pojęciem rozumiemy naturalną kawę, która została poddana procesowi suszenia lub liofilizacji, taka opinia traci rację bytu. Co innego napoje kawowe dostępne w saszetkach – w takich produktach zawartość prawdziwej kawy sięga zaledwie kilku procent i nie są one polecane przez dietetyka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Deserki z brzoskwiniami w pucharkach – bez piekarnika, bez stresu, przepyszne!
Tak produkowana jest kawa rozpuszczalna
Bartek Kulczyński opowiada o produkcji kawy rozpuszczalnej. Zaznacza, że zgodnie z obowiązującym prawem produkt o tej nazwie nie może zawierać żadnych domieszek, inaczej nie mógłby się nazywać "kawą". Aby uzyskać charakterystyczne granulki, zaparzona kawa jest poddawana procesowi liofilizacji lub suszenia rozpyłowego. W ten sposób uzyskuje ona formę, która po zalaniu wrzątkiem tworzy popularny napój.
Czy kawa rozpuszczalna może być zdrowsza od ziarnistej?
Dietetyk przyznaje, że nie ma wiedzy na temat jakości ziaren, z których produkowana jest kawa rozpuszczalna, ale może opierać się na badaniach. W materiale na YouTubie powołuje się na badania opublikowane w czasopiśmie "Food Chemistry" w 2012 roku (za: PubMed), które wykazały, że w kawie rozpuszczalnej znajdowało się więcej kwasu chlorogenowego o właściwościach przeciwutleniających.
– Okazało się, że kawa rozpuszczalna charakteryzowała się wyższym poziomem tego składnika w porównaniu do kawy ziarnistej. Na tle niektórych kaw stężenie kwasu chlorogenowego w kawie instant było wyższe nawet dwu-, a czasem i czterokrotnie. W tej samej pracy jej autorzy zauważyli, że kawa rozpuszczalna charakteryzowała się wyższą aktywnością przeciwutleniającą niż zwykła kawa ziarnista – opowiada dietetyk.
Niestety, kawa rozpuszczalna zawierała także dwa razy więcej akrylamidu, który może mieć działanie rakotwórcze. Bartek Kulczyński zaznacza, że prawdopodobnie nie jest to dawka, która może zaszkodzić. Jak na razie, nie ma dokładnych badań na ten temat, więc warto zachować czujność.